РУСИ СЕ КАЈУ: Требали смо 1999. да издамо нуклеарно упозорење НАТО да не бомбардује Србију

RUSI SE KAJU: Trebali smo 1999. da izdamo nuklearno upozorenje NATO da ne bombarduje Srbiju

9 juna 2020

PREDSEDNIK Centra za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić izjavio je da Rusija na međunarodnoj sceni pruža ključnu podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije, i podsetio da je 2008. godine ruska pretnja vetom sprečila da Savet bezbednosti UN odobri deklaraciju o nezavisnosti koju je jednostrano donela vlast u Prištini.

„Predsednik SAD Donald Tramp imenovao je svog specijalnog izaslanika za pregovore Ričarda Grenela, koji sa vlastima u Beogradu i Prištini radi na konačnom rešenju, a postoje mnoge indikacije da ono podrazumeva razmenu teritorija, promenu granica Srbije i članstvo samoproglašenog Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN)“, rekao je Jeremić u diskusiji u okviru serije Korona dijalozi, koju je pokrenuo CIRSD.Jeremić, koji je i predsednik Narodne stranke, upitao je profesora Sergej Karaganova, dekana Fakulteta za međunarodnu politiku i ekonomiju u Moskvi, da li će Moskva u Savetu bezbednosti podržati članstvo samoproglašenog Kosova u UN ako Srbija pristane na podelu i potpiše sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

Karaganov je odgovorio da su SAD i Evropa izgubile interesovanje za Balkan, bez obzira na izjave koje se mogu čuti u javnosti, a da „pouzdanost Amerikanaca sada nije na nuli nego je u minusu, pa je odluka na Srbiji“, saopštio je CIRSD.

„Rusija će podržati Srbiju u oba slučaja. Mi se ne mešamo i strogo poštujemo pitanja nacionalnog suvereniteta i to je naš vrhovni princip u međunarodnim odnosima“, rekao je Karaganov.

On je rekao i da bi Srbija okretanjem ka NATO izgubila podršku Rusije i svoj nacionalni duh, a da je Rusija počinila moralni zločin i najveću spoljnopolitičku grešku u prethodnih 20 godina kada je pristala na NATO bombardovanje SR Jugoslavije.

„I danas me je sramota zbog te greške. Najbolje rešenje bilo je da se izda nuklearno upozorenje kada je bombardovana SRJ, ali Rusija je tada bila slaba, ekonomski razorena, a rukovodstvo je bilo moralno trulo na mnogo načina. Počinili smo veliku grešku što to nismo učinili moralnu, političku, ali i ekonomsku“, rekao je Karaganov.

Karaganov je dodao da se Rusija u poslednjih 15 godina „dramatično promenila i okrenula ka Evroaziji“, a da Evropska unija sada „nije pouzdan i efektivan partner“, dok je Rusija zainteresovana za dobre odnose sa većinom članica unije.

Karaganov je i bivši savetnik predsednika Rusije Vladimira Putina i osnivač međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“ i čuvene publikacije „Rusija u globalnoj politici“, kao i počasni predsednik ruskog Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

(Beta)

KOMENTARI12 komentara

 1. Rista says:

  Nema veze šta danas mislimo niti koliko je to ispravno. Po meni stvari stoje ovako. Srbiji je tada trebala pomoć i htela je, ali Rusija bila u raskoraku. Nije vreme bombardovanja Srbije odabrano tek tako. Sve su Ameri uzeli u obzir i kad su bili sigurni da se Rusija stvarno ne može umešati, tek onda su sručili bombe. Dakle Rusija onda nije mogla jer je bila u jednom od svojih nekoliko istorijskih raskoraka, a danas Srbija ne može. I da nam Rusija da naoružanje, Srbija je danas u jednom od svojih istorijskih raskoraka i to naoružanje bi završilo u rukama NATO nacista. Neće Rusija moći previše da nam pomogne ni oko KiM kada ameri reše to da završe ali kako god nam nije odgovaralo što je Rusija onda bila u raskoraku, tako nam danas odgovara što je Amerika u raskoraku. Vreme teče. Najčešće iznosim oštre primedbe u vezi Rusije i reagovanja tada, ali to ipak nije moj krajnji stav. Zato sam ga napisao danas i tačno je - nije određen. Ne bih se usudio da donosim neki finalni zaključak. Distanca je isuviše kratka i sve može i da prođe i da padne. Za tako nešto mora postojati istorijska distanca. A do te distance još će mnogo mutne vode proteći Dunavom. Ni sanjao nisam da ću danas napisati jedan od mojih najuzdržanijih komentara. Od sutra, povratak na stari i zabavniji nivo. Teško mi pada kada moram da gledam istini u oči, jer je ona danas teška za Srbe. Radije malo zaobiđem.

 2. persida says:

  Srbija je u drugoj fazi svoga nestanka, sa hiljadama terorista koje Vucic uvozi svakoga dana, moramo braniti srpske gradove. Prica o Kosovu je nacin da se sakrije da zivimo pod dvostrukom okupacijom, ne samo zapadnih ljudozdera, vec i muslimanskih terorista koji u nasu zemlju ulaze kako hoce i cak dobijaju vece benificije od naseg stanovnistva. Rat izmedju Srba i muslimana na teritoriji Srbije bice krvav. To dolazi uskoro, zato se svi naoruzavajte. Vuciceva policija i vojska su na strani terorista, a protiv srpskog naroda.

 3. pera says:

  Jeljcin je tada čak nešto i savetovao Miloševića, ali sve nešto pogrešno, a mi u stravi nismo ni hteli pomoć Rusije, mi smo naravno bili srpski miš koji se busa u grudi pred mačkom, mi smo i tada bili prozapadni i draži su nam bili domaće izdajice u obliku demokrata koji su lomili poslednji bastion komunizma u evropi, a mi nismo bili komunistička već socijalistička zemlja, sada nemamo ni za socijalu a niko i ne zna o našem državnom uređenju i njenom imidžu, cilj je puniti budžet radi opstanka državnog aparata a državna imovina je denacionalizovana i prodata, nemamo više ni naciju, narod pri svemu tome treba da se snađe kako god zna ili ne zna, tada pre bombardovanja smo imali obojenih revolucija pomoću pajaca Draškovića koji i danas radi protiv Srbije jer misli da duh Miloševića još živi tu, Đinđić je okupljao građane da mašu nato zastavicama da im da zeleno svetlo da krenu u akciju, lokatori su bili već postavljeni gde treba od strane demokratskih Prleta i Tihog, a bogami i Mrkog. Hteli su da sruše sve dobro i sve loše od zaostavštine prehodnih vlasti pa smo stigli do smrdljive bajke u kojoj danas živimo, Koštunica je trebalo da podigne Srbiju ali njega su i postavili uzurpatori na pokradenim izborima, Toma je vodio politiku miroljubive, aktivne koezistencije sa svim zemljama kako je sam rekao po Titovom receptu, zbratimio se sa Dodikom koji mu i nije baš verovao, a tadić i vučić su skinuli gaće pred celim svetom i samo brukaju srbiju, opozicija je kao krdo blatnjavih svinja sa poslaničkom platom od 20 hiljada evra, nas sažaljevaju Rusija i Kina, a svi ostali bi radije podigli potpeticu na nas, mi od njih prosimo "zdrave investicije" koje pretvaramo u bolesne, Beograd gledamo da zagušimo i sve guramo u njega odakle se ništa dobro ne vraća, bolje da smo otišli u naša napuštena sela i naše Kosovo da čuvamo ovce i razvijamo ratarstvo i stočarstvo nego da radimo od kuće i razvijamo dijabetes. Dobro jutro ti Srbijo!

 4. Kulak says:

  Nema nikakve sumnje da je agresija NATO pakta na Srbiju bila izvedena sa ciljem da se Srbiji silom otme deo njenog teritorija, Kosovo i Metohija, i tamo napravi druga albanska država na Balkanu koja bi bila apsolutni satelit Amera.Agresija je izvedena pod lažnim obrazloženjem da na Kosovu i Metohiji Srbi vrše etničko čišćenje šiptara.Istina je bila potpuno drugačija.Svi relevantni statistički podaci govore da se zadnjih 100 godina na Kosovu i Mertohiji broj šiptara stalno povećavao,a broj Srba smanjivao.

 5. Portopranco says:

  Najčešće obrazloženje rusofobnih političara (Čanak,Čeda Jovanović i još njih nekoliko) u Srbiji zašto Srbija ne može biti u savezu s Rusijom je to da je geografski položaj Srbije takav da nema kopnenu granicu s Rusijom.Po njima,usprkos svem razvoju tehnike i tehnologije,geografski položaj je taj koji i dan danas presudno odlučuje o svemu kad je politika u pitanju.Ima ih mnogo koji ne misle tako.

 6. Helm says:

  Citiram : "ali Rusija je tada bila slaba, ekonomski razorena, a rukovodstvo je bilo moralno trulo na mnogo načina. Počinili smo veliku grešku što to nismo učinili moralnu, političku, ali i ekonomsku“, rekao je Karaganov" kraj citata. Danas kao da opisuje nejaku Srbiju i traži još i podršku Srbije u suprotnom posmatraće je kao neprijatelja Rusije. Srbija je prepuštena sama sebi i najbolje da se okrene sebi i da sarađuje sa onim državama sa kojima ima zajednički interes. Što se tiče Rusije, pa ona nije pomogla ni Ruse u baltičkim zemljama, šta je sa Ukrajinom, iz Kazahstana Rusi se iseljavaju, ukida se ćirilica ... Srbija strada zato što je percipirana kao mala Rusija na Balkanu. Sa druge strane Kremlj i ondašnji i sadašnji predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin odlikovao tadašnjeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića za doprinos koji su hrvatski narod i Hrvatska kao država dali u konačnoj pobedi nad fašizmom. Što se tiče Jeremića, poslušajte njegov prisluškivani govor sa Roćenom koji je objavio portal IN4s i imate video na youtube.

 7. Ivke says:

  Zato nam pomozite sada, moralno, ekonomski i vojno nas oslobodite od ovih nasih okupatora i lopuzina

 8. opet ja says:

  Ne kaže se TREBALI SMO nego TREBALO JE, bezličan glagol

 9. petrovgrad says:

  Da se NATO nije spotako na Srbiju, Rusija je mnogo slabija bila od Srbije. Nju su spasili par polupijanih Jelcinovih genarala, jer su bili ne predvidivi a imali su crvene dugmiće na stolu. Ja sam rusofil, ali Rusija je i dalje ekonomska kolonija zapadu. Veliko bogatsvo iz Rusije je preneto u Englesku. Doduše i Karići i slični njima su odneli više zlata u London nego Kralj. Gde bi bila Srbija da nije iz nje izneto 50 milijardi dolara od 2000-te, to su strani podaci. Za Rusiju se nezna koliko su oligarsi izneli iz Rusije i preneli na zapad. Kad bude država Rusija naterala svoje tajkune da povrate novac u Rusiji, onda možemo da pričamo. Uporedite rusko selo i englasko selo, predgrađa, manja mesta. Bogatstvo nisu samo prirodni resursi već i upravljanje njime. Zašto je Kuvajt, Katar, Emirati bogatiji od Rusije, kad Rusija ima više resursa.

 10. Zorana says:

  Rusi su bili i ostali izdajnici, a uvek se peru, kao nisu. Evo i sad nas prodaju vucicu. Uzas

  • Cp6a says:

   Malo bolje prelistaj istoriju, naročito 19. vek, naše osobađanje od Turaka, hatišerife sultana. Da je tako bilo kao što kažeš, ti bi danas bila Soraja, a ja i Mujo i Haso.

  • uddu says:

   Tako je,Zorana,Pa Jeljcin nas je 99-e prodao za litru votke!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *