РУСИ СЕ НЕ ШАЛЕ: Руски војни бродови стигли у Филипине! СПОРАЗУМ СА ДУТЕРТЕОМ

RUSI SE NE ŠALE: Ruski vojni brodovi stigli u Filipine! SPORAZUM SA DUTERTEOM

10 aprila 2019

Dva ruska razarača i tanker uplovili su u luku u Manili u okviru prijateljske posete Filipinima.

Do posete dolazi usred pojačanih tenzija u Južnom kineskom moru.

Razarači “Admiral Tribuc” i “Admiral Vinogradov”, čija je specijalnost pronalaženje i uništavanje podmornica, uplovili su u luku u pratnji velikog tankera “Admiral Irkut”, prenela je filipinska novinska agencija. Ovo je drugi put od početka godine da ruski vojni brodovi dolaze na Filipine, što dovoljno govori o dobroj saradnji predsednika Vladimira Putina i Rodriga Dutertea.Cilj posete je promocija mira, stabilnosti i pomorske saradnje – prenose lokalni mediji.

Očekuje se da će Putin i Duterte u julu ove godine potpisati sporazum o pomorskoj saradnji koji predviđa organizovanje zajedničkih vojnih vežbi i reciprocitetan odnos u posetama ratnih brodova.

Zanimljivo je da je Rusija poslednjih godina pojačala i saradnju sa Kinom kako u ekonomskom tako i u vojnom smislu, učestvujući u zajedničkim vojnim vežbama. Kina i Filipini polažu pravo na veći deo Južnog kineskog mora.

Kina je čak izgradila i nekoliko veštačkih ostrva koje je pretvorila u pomorske baze. Vlasti u Manili tvrde da je krajem prošle nedelje nekoliko stotina kineskih brodova, uključujući i vojne, okružilo filipinsko ostrvo Titu.

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte upozorio je Kinu da ostavi ostrvo na miru zapretivši upotrebom armije u slučaju kineske agresije.

– Bolje je da budemo prijatelji. Ne dirajte ovo ostrvo. Ako prvi krenete, to je druga priča. Narediću mojim vojnicima da se pripreme na samoubilačke misije – rekao je Duterte.

Osim Kine i Filipina, pravo na pojedina ostrva u Južnom kineskom moru tvrde da imaju još i Vijetnam, Malezija i Bruneji.

KOMENTARIJedan komentar

  1. samostalan says:

    Rusi ce odbraniti i crnog djavola, samo nece Ruse u Donbasu i Srbe na Kosovu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *