РУСИ ШОКИРАЛИ ТВРДЊАМА: За Вучића постоји само једно решење…

RUSI ŠOKIRALI TVRDNJAMA: Za Vučića postoji samo jedno rešenje…

22 decembra 2018

Kada ozbiljno prihvatimo mogućnost rata, mi se, u Rusiji, s punom odgovornošću trudimo da ga izbegnemo. Ali cena mira nikad ne bi trebalo da bude izdaja. To je i zavet kralja Lazara. Putin je samo upozorio Zapad da će se Rusi boriti do smrti ukoliko Zapad pokuša da nas izazove. Tako je uvek bilo u našoj istoriji. I to će se ponoviti ako je neophodno

Aleksandar Dugin (1962), ruski mislilac, ezoterik, politikolog, geopolitičar, ideolog neoevroazijstva, autor je niza knjiga iz veoma različitih oblasti, koje su prevođene na svetske jezike. Dugin je sve uticajniji i na Zapadu. Njegovi komentari se prenose i proučavaju s dužnom pažnjom. Dugin je mislilac koji intrigira, i protivnike i oponente, sve one koji se s njim ne slažu ili ga osporavaju.

Povod za ovaj razgovor je pretnja ratom u Ukrajini i na Kosovu, kao i naglo produbljivanje krize unutar Evropske unije i u samim Sjedinjenim Američkim Državama. Da li je sada moguće otvaranje trećeg fronta, onog na Balkanu, pored dva već postojeća – ukrajinskog i sirijskog? Nalazi li se Evropa na rubu građanskog rata? Da li je, najzad, moguć i realan scenario nuklearnog konflikta vojnih supersila, trećeg svetskog rata, u kome ne bi bilo ni pobednika ni poraženih, o čemu je nedavno govorio predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin?Posle niza provokacija,Ukrajina je proglasila ratno stanje. Napadnuta je ponovo i Donjecka Narodna Republika, u Azovskom moru je došlo je do sukoba ukrajinske vojske s ruskim snagama… Da li je moguć rat Rusije i Ukrajine i ko takav rat zapravo priželjkuje i planira?

Rusija nije zainteresovana za rat. Mislim da je sadašnju eskalaciju u potpunosti pokrenuo Porošenko, koji želi da nekako poboljša svoj imidž pred predstojeće izbore. Njegov rejting je veoma nizak. Zato pokušava da uvede ratne zakone, kako bi radikalizovao situaciju. Mislim da Tramp ne bi podržao Porošenka, ali su neki krugovi na Zapadu, koji pokušavaju da nastave antirusku strategiju, obećali Porošenku određenu pomoć. Sigurno je da će bilo kakav stvarni sukob s Rusijom koštati Ukrajinu novih teritorija, ali Porošenka i njegove gospodare na Zapadu za to nije briga. Ako uspeju da još više diskredituju Rusiju, oni će lako žrtvovati druge delove Ukrajine. Sakašvili je platio delovima Gruzije. Porošenko to može učiniti i sa ostalim delovima Istočne Ukrajine. Ali započinjanje stvarnog rata može sačuvati njegovu vlast. Rusija će pokušati da to izbegne po svaku cenu.

Kako će se narednih meseci, prema vašem mišljenju, razvijati situacija u bivšoj Ukrajini?

Sve sada zavisi od jedne stvari: da li će Zapad, ili neke ozbiljne snage na Zapadu, pomoći Porošenku ili će od njega dići ruke. Bez neke vrste garancija od strane NATO-a, Porošenko ne može da započne pravi rat. Ali ukoliko ga ne započne, to će još više narušiti njegov imidž. To znači da je samog sebe doveo u veoma neprijatnu situaciju. On je egzistencijalno zainteresovan za rat – to je uslov njegovog političkog opstanka. Inače će biti poražen.

Da li je moguć scenario „reintegracije“ pobunjenih ruskih republika u Ukrajini, po receptu koji Kijevu predlažu vlasti u Zagrebu – receptu hrvatske „Oluje“, kojom je prognano i masakrirano srpsko stanovništvo u Hrvatskoj?

S Putinom u Kremlju, to je potpuno nemoguće. Bez Putina sve je moguće. Ruska pomoć republikama Donbasa je dovoljna da spreči bilo kakvo rešenje zasnovano na sili. Tako da Ukrajinci mogu da sanjaju o takvom rešenju, ali to je jednostavno nemoguće.

Paralelno s tim, zaoštravaju se odnosi Beograda i privremenih vlasti u Prištini. Provokacije, uključujući i akcije specijalnih snaga iz Prištine, postale su svakodnevne. Šta uopšte može da uradi Beograd?

Za Vučića postoji samo jedno rešenje: da predloži Putinu da se Srbija pridruži Evroazijskom savezu. Ako Putin to prihvati, Kosovo će postati ruska glavobolja, a ako ne, Vučić može reći Srbima da je učinio sve što je mogao, ali da su ga izdali Rusi, i onda ostaje samo jedna solucija – prihvatiti gubitak Kosova i pridružiti se Evropskoj uniji. Ali bez ponude za spasavanje situacije uz rusku pomoć nema rešenja. I sa čitavom Evropom i NATO-om na strani Albanaca na Kosovu, ništa kod Srba ne može biti završeno. Sve se to već desilo s drugim delovima Velike Srbije… To je tragična situacija… Ali Vučić treba da to pokuša. Inače je i on osuđen na propast.

Danas postoje dva otvorena fronta: u Siriji i Ukrajini. Da li je moguće otvaranje i trećeg fronta, na Balkanu? Pogotovu posle događaja u Crnoj Gori, na Kosovu i u Makedoniji – možda uskoro i nove krize u Bosni.

To je moguće. Ali Rusija sada nije u situaciji da bude uvučena u to. Unutrašnji problemi u Rusiji rastu. Putin je okružen šestom kolonom – prozapadnim liberalima koji su skoro potpuno uništili ekonomiju i socijalnu politiku. Putin nije spreman da otvori treći front. On će pokušati da ga izbegne po svaku cenu. Slažem se da je situacija sve teža i teža. Ako se nešto dogodi, teorijski će uslediti reakcija Rusije. Savremena Rusija nije Rusija Jeljcina. Ipak, Putin će intervenisati samo u ekstremnoj situaciji. Zapad je danas mnogo slabiji nego 1990-ih. Očigledno je da je propao globalizam i da postoji rastuća podela između država članica NATO-a. Dakle, ako se nešto desi – u Makedoniji ili Bosni – rezultati mogu biti nepredvidljivi. Treći front može biti otvoren i bez Rusa, ali to je suviše opasno. Narod Donbasa je odlučio da ide dalje, ali nije uspeo da u dovoljnoj meri dobije rusku podršku. Tako da niko ne može manipulisati s Putinom: on odlučuje – često na pravi način, ponekad čini greške (kao u Ukrajini), ali jedno je sigurno: niko ga ne može naterati da radi ono što ne želi.

Evropska unija je u dubokoj krizi. EU više ne predstavlja privlačan model. Za Srbiju postoji i dodatni uslov: priznanje nezavisnog Kosova. Insistiranje vlade u Beogradu na evropskim integracijama, pod takvim okolnostima, postaje apsurdno. Da li očekujete zaokret u politici Beograda?

Okretanje od EU, kao što je, na primer, učinila Turska, može da bude sasvim logičan potez. Ali Srbija je u veoma teškom stanju, posle toliko velikih tragedija iz 1990-ih i ogromnih gubitaka… Dakle, mislim da su Srbi sada paralisani. To objašnjava zašto Vučić i Srbi nastavljaju da govore o EU. To je neka vrsta grogi stanja, kao u boksu – nakon teškog udarca bokser gubi sposobnost da razmišlja, da se orijentiše, da deluje. I bilo je toliko razočaranja u naporima da se stvori patriotska alternativa… Možda će rast populizma u Evropi, kome će jednog dana poći za rukom da sruši sadašnju EU, pomoći Srbima da se probude. To je tragična situacija…

U toku je prava pobuna u Francuskoj. Nemačka je, u najmanju ruku, u dubokoj političkoj krizi. Kakva budućnost, prema vašem mišljenju, očekuje EU?

Voleo bih da se Evropska unija sačuva suštinskom reformom, kako bi bila stvorena konzervativna Evropska imperija, nezavisna od SAD, zasnovana na kontinentalnoj geopolitici i francusko-nemačko-italijansko-španskoj alijansi. Ali to je neka vrsta sna koji je potpuno srušen na ispitu stvarnosti. Sadašnja evropska elita ne može učiniti ništa. Ona je potpuno obuzeta radikalnim liberalizmom i zato umire. S tom elitom umire i EU. To ne obećava srećnu budućnost – najverovatnije ćemo gledati povratak starog evropskog nacionalizma, koji može isprovocirati novi građanski rat u Evropi. Evropa je na rubu propasti. I potpuna odgovornost za to leži na liberalima, globalistima, na osobama kao što su Soroš, Makron ili Merkelova.

Protesti „Žutih prsluka“ u Francuskoj, za mnoge neočekivano, eskalirali su. Da li je u pitanju „narod“, „nova francuska revolucija“ ili manipulacija francuskim nezadovoljstvom?

U pitanju je narod (narodna pobuna), a ne manipulacija. Evropa (Francuska) jeste na ivici građanskog rata. Mislim da bi trebalo ozbiljno razmišljati o postliberalnoj eri, jer će globalisti pružati otpor do samog kraja, ali pre toga će započeti svoj „plan B“ – građanski rat u Evropi. Treba da budemo spremni na to, kako bismo izbegli rat i obezbedili mir.

Naglo se produbljuju i političke podele u samim Sjedinjenim Državama.

Da. Tamo takođe veoma lako može započeti građanski rat. Tramp je pokušao da ga spreči, ali on je limitiran opštim stanjem u društvu. Njegova izborna kampanja bila je briljantna, ali on teško može da ispuni sva obećanja. Obećao je da će zaustaviti vojne intervencije, da će uspostaviti mir s Rusijom, usredsrediti se na unutrašnje probleme, ali je kasnije zauzeo nešto blažu poziciju atlantističke geopolitike, na liniji neokona… Verovao sam u Trampa i razočarao sam se.

Ali on je ipak bolji nego ona luda krvava veštica koja otvoreno prezire svoj narod nazivajući ih „jadnicima“ (deplorables)… Dakle, unutrašnji konflikt u SAD je sasvim moguć.

Upravo radite na svom, možda kapitalnom delu, pod naslovom „Noomahija“. U njemu ste posvetili posebnu pažnju slovenskom i srpskom Logosu. Možete li reći nešto više o tome?

Već sam objavio dva toma o istočnoevropskoj civilizaciji, a deo toga je posvećen srpskom Logosu. Otkrio sam da su Srbi u suštini ratnici. To je nasleđe Bele Srbije i drevne istorije – izgleda da je sarmatski faktor u tome odigrao važnu ulogu. Ali Srbi su se naselili u regionu Balkana, gde je davno pre dolaska prvih Indoevropljana preovladavao drevni matrijarhat – civilizacija Velike majke – njene ostatke nalazimo u Lepenskom Viru, Vinči i tako dalje. Dakle, tu je i skriveni uticaj Logosa Kibele u srpskoj tradiciji.

Mislim da su Kosovska bitka i epski izbor kralja Lazara ključ za srpski identitet: Srbin je onaj koji pretpostavlja slavnu smrt za pravoslavnu veru i srpsku otadžbinu bilo kakvom bogatstvu i darovima neprijatelja. Dakle, mislim da Srbi nisu samo narod… Vi Srbi ste neka vrsta mistične zajednice, crkva kralja Lazara posvećena Kosovu, kao večni primer odanosti, volje, dostojanstva i posebne vrste čisto srpske svetosti… Sve to sam pokušao da istražim u „Noomahiji“ posvećenoj Slovenima i balkanskoj civilizaciji kao takvoj.
Takođe sam otkrio da je pogrešno predstavljati Balkan kao periferiju Evrope. U izvesnom smislu, to je kolevka evropskog seljaštva, a evropsko seljaštvo je zaslužno za mnoge ključne elemente evropskog identiteta… Tako da bih bio srećan ako bi ove moje nove knjige bile prevedene na srpski jezik, kao i ostale koje su već objavljene u mojoj voljenoj zemlji.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je nedavno izrekao zastrašujuće upozorenje: ako SAD napadnu Rusiju nuklearnim oružjem, doći će do međusobnog uništenja. Ali neki će u tome otići u raj kao mučenici, a neki će naprosto izdahnuti, jer neće imati vremena ni da se pokaju. Da li sada stojimo na rubu trećeg svetskog rata?

Istraživanje ljudske istorije nas uči da je rat UVEK moguć. Dakle, nikad ne reci nikad. Moramo to prihvatiti kao realnost. Kada ozbiljno prihvatimo mogućnost rata, mi se s punom odgovornošću trudimo da ga izbegnemo. Ali cena mira nikad ne bi trebalo da bude izdaja. To je zavet kralja Lazara. Putin je samo upozorio Zapad da će se Rusi boriti do smrti ukoliko Zapad pokuša da nas izazove. Tako je uvek bilo u našoj istoriji. I to će se ponoviti ako je neophodno. Bolje je da se Putinove reči ozbiljno shvate. To je ruski način življenja i umiranja. Ne provociraj nas, ili ćeš se pokajati. I Putin je izrekao tačno ono što svi mi Rusi mislimo.

(pecat.co.rs)

KOMENTARI9 komentara

 1. milorad says:

  kosovo je drugačija priča od ukrajine, na kosovu se radi o pljački a ukrajinski scenario je pokrenut samo iz jednog razloga, rat sa rusijom i to će na kraju i biti.Ne možete izbeći rat ako druga strana samo to i želi, priče o miroljubivosti tu ne piju vodu jer to napadače nikada nije sprečilo da napadnu, a u ovom slučaju ukrajina je samo američki šamar upućen u rusko lice.Sad, videćemo koliko je jak taj šamar ili je samo promašaj, ali čak i promašaj je početak tuče.Mi takodje imamo napadača željnog da izazove rat ali reakija sponzora će tu biti drugačija, jer kod pljačke nije baš poželjno uništiti objekat pljačke:) to je onda neuspela pljačka:)nema plena.

  • Miraš says:

   Sada je aktuelno američko povlačenje iz Sirije koje će trajati nekoliko meseci. Američki ministar odbrane tačnije rata podneo je ostavku i čeka se novi koji će stići tek u februaru, a u Ukrajini Porošenkovo ratno stanje ističe za 4 dana. Ko će baš sada u narednim danima, a i u nedeljama da podrži Ukrajinu u otpočinjanu rata protiv Rusije? Obećanja i podrška britanskog ministra vojnog jesu huškačka, ali nedovoljno je to što može da pruži V. Britanija. ... Kosovo hoće brzo priznanje svoje nezavisnosti od strane Srbije, a vojska koju su upravo počeli da formiraju služi za jačanje pregovaračke pozicije Kosova u samo tom jednom pravcu. NA SPOLJNOM PLANU Kosovo je imalo gubitke zbog neulaska u Interpol i zbog povlačenja desetak priznanja nezavisnosti. Jedino im preostaje da pojačaju pritisak NA UNUTRAŠNJEM PLANU prema Srbiji jer Kosovo još uvek "de jure" (pravno) pripada Srbiji, a formiranjem vojske stavljaju do znanja da "de facto" (u praksi) će biti još više nezavisni. Naravno očekuju i pomoć amerikE u davljenju Srbije. Ako sada Šiptari napadnu preostale Srbe na KIM izazvaće dva kraha: Krah briselskih pregovora i Krah ovakvog natovskog sastava misije UN na Kosovu. Rezolucija 1244 u takvom slučaju bi se baš aktivirala i nastavlja da baš aktivno živi što Šiptarima ne odgovara jer oni sa nestrpljenjem čekaju da se reše i takvog staranja. Ako KFOR tj. NATO ne održi mir na Kosovu onda može da se traži izmenja sastava snaga misije UN na Kosovu te da umesto nesposobnih dođu sposobne snage. Ovog rizika je svestan i KFOR i NATO.

  • Miraš says:

   Jednostavno rečeno Šiptari se jogune i očekuju da će SAD političkim sredstvima pritisnuti Srbiju i iščupati od Srbije priznanje za njih. Da oni to izvuku od Srbije pre nego što još zemalja povuče priznanje njihove nezavisnosti i da tako preseku i obesmisle sva povlačenja priznanja i već izvršena i eventualna buduća. Nego, posle povlačenja američke vojske iz Sirije koliko još zemalja će povući priznanje nezavisnosti Kosova?

  • Miraš says:

   Tramp je sve više pritisnut u Siriji i zbog aktivnosti Rusije i zbog aktivnosti Turske. Zato iz Sirije mora da povuče američke snage. Zbog takve odluke imaće problema kod kuće i mnogo mu je da i američki projekat Kosovo isto propadne. Sada je i njemu sporo kako je briselsko dogovaranje vodila EU jer i u budućnosti slabiće američko Kosovo, sem ako on hitno nešto ne preduzme. On već sada misli na sledeće predsedničke izbore za 2 godine i šta će prikazati naciji kao svoje uspehe, a i šta će rivali koristiti protiv njega. Ispada da njegovim rivalima koji su počeli stvaranje Kosova sada bi moglo da odgovara da čedo Kosovo pokazuje znake sve većeg propadanja jer i na taj način lakše bi se rešili Trampa.

  • Miraš says:

   Tramp u sledećoj godini da li će se uopšte usuditi da izvrši vazdušni napad na Iran? Iran ima od PVO sistema npr. S-300 PMU-2 i veliki broj raznih PVO sistema koji su sovjetske tj. ruske proizvodnje ili bar ruskog porekla. Teritorija Irana je velika a najsloženije će im biti da adekvatno zaštite jug zemlje prema Persijskom zalivu jer u južnom delu Irana Amerikanci mogu da izvrše najgušći tj. najskoncentrisaniji napad. Verujem da će Iran izdržati takav napad, ali ne bih da imaju puno žrtava, a ni materijalne štete. Šta se u slučaju američkog napada može desiti iranskim postrojenjima za eksploataciju gasa, a nalazište gasa Pars Jug najveće je nalazište prirodnog gasa na svetu i nalazi se u Persijskom zalivu, koje Iran deli sa susednim Katarom.

 2. Sančo Pansa says:

  Dugin je pravi mudrac kao oni iz nevjerovatnih priča. On posjeduje znanje i mnogo više od toga i sve to koristi za predviđanja u kojima nikada nije pogriješio, on je neka vrsta Genija koji je u stanju da se transformiše - skoncentriše i otputuje u budućnost stepenicu po stepencu i tako nam naslika sled događaja u svakoj varijanti. Malo je reći, čak i komično, da je on strahovito inteligentan,jer događaje koje je u stanju da predvidi i obrazloži ga čine jedinstvenim čarobnjakom a neki ga zovu politikologom, što je banalno u njegovom slučaju...Jednostavno, on je na tom polju čovjek najbliži geniju!!!

 3. rodja says:

  "Kada ozbiljno prihvatimo mogućnost rata, mi se, u Rusiji, s punom odgovornošću trudimo da ga izbegnemo. Ali cena mira nikad ne bi trebalo da bude izdaja. To je i zavet kralja Lazara. Putin je samo upozorio Zapad da će se Rusi boriti do smrti ukoliko Zapad pokuša da nas izazove. Tako je uvek bilo u našoj istoriji. I to će se ponoviti ako je neophodno." Mudro razmišljanje A Dugina se podudara sa razmišljanjem "vertikalnih Srba", sa razmišljanjem pravog patriota, bez obzira iz koje je zemlje, i "čuvara" tradicionalnih i porodičnih vrednosti, koje odmah "zapadne civilizacije etiketiraju" kao naciste. Ali mi, na žalost, nemamo Putina!!!

 4. Cetnik says:

  Za Vucica jedino je resenje da odgovara pred sudom za krsenje ustava i sprovodjenje briselskih sporazuma ili da prebegne u brisel zauvek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *