РУСИ СПАСАВАЈУ ЕВРОПУ: Путинова армија у Италију пребацила савремени комплекс аеросолне дезинфекције „Орлан“ (ВИДЕО)

RUSI SPASAVAJU EVROPU: Putinova armija u Italiju prebacila savremeni kompleks aerosolne dezinfekcije „Orlan“ (VIDEO)

24 marta 2020

„Orlan“ je u naoružanje ruske armije uveden 2015.godine, i predstavlja noviju varijantu “saniratnog topa” TMS-65U. Zahvaljujući njegovoj konstrukciji sredstvo se može primenti u najsloženijim uslovima eksploatacije. O efikasnosti ovog sredstva najbolje svedoči podatak da je u stanju da za jedan minut u potpunosti dekontaminira 90 kvadratnih metara prostora. „Orlan“ je 2016.godine učestvovao u likvidaciji epidemije Antraksa koja se dogodila u Jamalskom regionu.

“Orlan” je namenjen za efikasnu dezinfekciju različitih tipova vozila, zgrada i ostalih zatvorenih objekata, kao i sredstava individualne zaštite. Čitav kompleks se nalazi na šasiji kamiona KamAZ-53501. Sredstvo je u naoružanje uvedeno 2015. godine. Ono se sastoji od krana-manipulatora i hidraulične dizalice.Ovo mu omogućava efikasnu upotrebljivost u najsloženijim uslovima ekspoloatacije. Njegov kapacitet dezinfekcije iznosi oko 90 kvadratnih metara prostora u jednoj minuti.Zahvaljujući svojim gabaritima „Orlan“ bez problema staje u vojno-transportni avion Il-76. Posada koja upravlja celim sistemom  se sastoji od tri člana.

Njegova primena je zabeležena početkom avgusta meseca 2016.godine prilikom suzbijanja Antraksa na području Jamalskog regiona.

Ova mašina je „mlađi brat“ specijalnog sovjetskog kompleksa za toplotni tretman i dezinfekciju naoružanja i vojne tehnike TMS-65U.

TMS-65U na zadnjem delu kamionske platforme ima turbomlazni motor VK-1 koji se inače nalazio na lovačkim avionima MiG-15 i MiG-17, ali i na bombarderima tipa Il-28. Pomoću ovog sistema vojska je u stanju da na veoma brz i efikasan način izvrši čišćenje vozila od hemikalija, ili za stvaranje snažnih dimnih zavesa kojim se pokriva kretanje trupa na bojištu.

Njegova efikasnost je zaista impresivna. Naime jedan TMS-65U može da za samo sat vremene dekontaminira prostor od gotovo 5 kvadratnih kilometara.

(bog-rata.com)

KOMENTARI8 komentara

 1. S says:

  Koliko vremena Rusima treba da sa ovakvim topovima okupaju velike gradove Lombardije?

  • Sloba says:

   Ovi aerosolni uređaji se mogu montirati i na helikoptere gde je učinak veći

 2. Velika Metla says:

  A sankcije "EU" prema Rusiji? Niko normalan ne zarezuje "EU" ni po kojem pitanju.

 3. Kosovac says:

  Što je ovo dobro za demonstracije…..

 4. petrovgrad says:

  Rusi spašavaju ljudski rod. Zapad je totalno truo.

  • persida says:

   Naivan si, Rusi sve vreme rade sa Trampom, sve ajkule su u dogovoru, a mi smo zrtva njihovih eksperimenata.

 5. zaliv says:

  Zasto se kod nas ne dezinfikuju ulice, u Kini to i danas redovno rade kada kod njih epidemije vise prakticno i nema!? Srbija je mogla traziti nekoliko ovih kamiona, pa i da kupi ako treba!

 6. Vesna Karakaš says:

  Imali smo i mi, mala zemljica, a nekad velika Jugoslavija, sankcije i preživeli. A kako neće velika Rusija, sa još većim srcem, koja pomaže tim istim Evropejcima, koji su joj uveli sankcije! Ljudskost je kod pravih ljudi na prvom mestu, o zločincima ni ne želim da razmišljam.Oni nisu svesni delovanja kosmičkih zakona i ne znaju da se svako zlo vraća onima koji su ga izazvali, kao i dobro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *