РУСИ СПРЕЧИЛИ ВЕЛИKО KРВОПРОЛИЋЕ! Путин презадовољан оствареним резултатима, коначно је враћен мир

РУСИ СПРЕЧИЛИ ВЕЛИKО KРВОПРОЛИЋЕ! Путин презадовољан оствареним резултатима, коначно је враћен мир

26 новембра 2021

Руски председник Владимир Путин рекао је да за годину дана није било великих војних операција у Kарабаху, надајући се да ће у блиској будућности бити донете неопходне одлуке да се тамо врати нормалан живот.– Генерално, много је урађено за годину дана, рекао је Путин на тројном састанку у Сочију. Прво, није било великих сукоба, што је само по себи веома добро, а за то време, уз нашу помоћ, урађено је доста посла око повратка избеглица. Већ 53.000 се вратило у своја места сталног боравка, а формирана је и добра група за праћење – рекао је руски председник.

– Наша мировна јединица ради, колико ја знам, у корист обе стране (Јерменија и Азербејџан), обезбеђујући довољно безбедне услове за живот људи – додао је.

Путин је изразио жаљење што до сада нису решена сва питања.

– Јерменија и Азербејџан су заинтересовани за нормализацију ситуације на граници и за позитиван развој ситуације – истакао је Путин.

Путин је обавестио азербејџанског председника и јерменског премијера о спремности председника Европског савета Шарла Мишела да се састане са њима у Kарабаху.

– Одредио сам датум за састанак у Бриселу и договорио сам да одем тамо. Ми поздрављамо одржавање тог састанка – што више могућности за директан контакт то боље. Недавно сам разговарао са председником Европског савета господином Мишелом и он вас очекује – задовољно је прокоментарисао Путин.

– Ситуација у зони присуства руских мировних снага у Kарабаху је стабилна и оне (руске снаге) гарантују безбедност у региону – истакао је азербејџански председник Илхам Алијев.

Он је додао да Баку подржава консултативну подршку Москве на граници између Азербејџана и Јерменије, како је рекао, и спреман је да започне процес демаркације границе.

Јерменски премијер Никол Пашињан је на тројном састанку нагласио да ситуација „није стабилна колико би требало да буде“.

После 9. новембра прошле године на десетине људи је страдало са обе стране, а од 12. маја већ имамо критичну ситуацију на јерменско-азербејџанској граници. Наша процена је да су азербејџанске снаге извршиле инвазију на територије под суверенитетом Јерменије.

У Сочију су почели тројни преговори председника Русије и Азербејџана Владимира Путина и Илхама Алијева, као и јерменског премијера Никола Пашињана. Путин је пре тога имао одвојен разговор са азербејџанским председником.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u