РУСИ СПРЕМАЈУ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ ЗА СИРИЈУ?! Свет залеђен, почело одбројавање…

RUSI SPREMAJU NUKLEARNO ORUŽJE ZA SIRIJU?! Svet zaleđen, počelo odbrojavanje…

31 avgusta 2018

Dugotrajni posrednički rat SAD-a i Rusije u Siriji je u velikoj meri zaboravljen, ali se odjednom vratio u međunarodne naslove sa upozorenjem Džona Boltona Asadu i Rusiji ove nedelje da će Vašington odgovoriti sa “većom vojnom silom“ ukoliko se u Idlibu pojave tvrdnje o hemijskom napadu sirijske vlade.Kao odgovor na to, Rusija je kasnije upozorila na izrežiranu “hemijsku provokaciju“ koja sledi i izgleda se rat rečima još jednom zahuktava oko Sirije, koji ima stvaran potencijal da se pretvori u stvarni rat.

To se uklapa u poznati obrazac o Siriji još od ruske intervencije na poziv predsednika Bašara al Asada 2015. godine: baš kad se čini da su džihadisti na ivici konačnog poraza, i kako se stabilnost vraća nakon sedam godina razarajućeg rata, dešava se nešto da vrati stvari na ivicu globalne krize i eskalacije.

A sada, jedan visoki ruski zakonodavac u Saveznoj skupštini (Duma), pozvao je svoju vladu da povuče svoje “crvene linije,“ sugerišući upotrebu taktičkog nuklearnog oružja protiv američkih snaga u Siriji.

Ruska zvanična novinska agencija TASS je izvestila o šokantnim rečima Vladimira Guteneva koje je izgovorio u petak. Gutenev je prvi zamenik šefa odbora za ekonomsku politiku Državne Dume, nižeg veća ruskog parlamenta.

Getenev je rekao: “Verujem da Rusija sada mora da povuče svoje “crvene linije.“ Došlo je vreme da se razmišlja o varijantama asimetričnog odgovora SAD-u, koje sada predlažu stručnjaci i nisu namenjene samo nadoknašivanju njihovih sankcija već i da nanesu neku štetu.“

Među takvim merama, zvaničnik je naveo raspoređivanje taktičkih nuklearki, rekavši da bi Rusija trebalo “da prati primer SAD-a i da počne da raspoređuje svoje taktičko nuklearno oružje u inostranstvu.“

Iako nije jasno šta je Gutenav mislio pod “primerom SAD-a,“ u nekoliko navrata su se pojavile neproverene optužbe u kojima se navodi da su SAD i njihovi saveznici poput Izraela koristili mini nuklearne bombe na mestima poput Sirije i Jemena, koje su se ponovile i među proruskim izvorima.

Upozorenje o nuklearnim “crvenim linijama“ se pojavilo u sledećoj Gutenevoj izjavi, kako prenosi državni TASS:

“Nije tajna da se vrši ogroman pritisak na Rusiju, a to će se samo pogoršati. To ima za cilj da se nanese udarac odbrambenoj industriji, uključujući i izvoz oružja. Vidimo da Amerikanci sada govore o mogućnosti sankcija protiv zemalja koje kupuju rusko oružje… Trebalo bi da sledimo savete određenih stručnjaka, koji kažu da bi Rusija trebalo da obustavi primenu sporazuma o neširenju raketnih tehnologija, ali i da sledimo primer SAD-a i započnemo raspoređivanje našeg tektičkog nuklearnog oružja u inostranstvu. Moguće je da bi Sirija, gde imamo dobro zaštićenu vazdušnu bazu, mogla postati jedna od tih zemalja.“

On je takođe pomenuo fokusiranje da kriptovalute kako bi se zaobišli “američki pokušaju da spreče prodaju ruskog oružja i energenata,“ rekavši da bi Moskva trebalo da “razmotri mogućnost obavljanja transakcija u kriptovalutama koje su povezane sa vrednošću zlata.“

“I siguran sam da će ovo biti veoma interesantna opcija za Kinu, Indiju i druge zemlje,“ rekao je on. Prema rečima Guteneva, čitav paket ovih mera zajedno bi mogao stvoriti ozbiljan impuls u korst Rusije kada se bavi sa SAD-om i njihovim saveznicima.

“U boksu ne možete samo da izbegavate udarce, već morate i uzvratiti udarac. Naročito kada su sva pravila prekršena a sudije – kao što su STO i druge međunarodne institucije – više vole da ćute,“ objasnio je dalje Gutenev.

Govoreći o trenutnim američkim sankcijama usmerenim na rusku odbrambenu industriju, zvaničnik Dume je rekao: “Program zamene uvoza je doneo veoma dobre rezultate, pronađeni su alternativni dobavljači.“ Getenev je dodao: “Međutim, mi smo zabrinuti zbog činjenice da sankcije još uvek dobijaju zamah i da su postale na neki nečin neminovne.“

Takva retorika koja uključuje raspoređivanje nuklearki na sceni gde su američke i ruske snage već imale niz jedva izbgnutih situacija u smislu direktnog vojnog sukoba je izuzetno zabrinjavajuće, i signalizira povratak eskalirajućih strahovitih taktika i nuklearnih pretnji u stilu Hladnog rata.

Reči ruskog zvaničnika su objavljene odmah nakon što je Blumberg potvrdio u petak da je Bolton lično rekao svom ruskom kolegi Nikolaju Patruševu da je Amerika spremna da odgovori “većom vojnom silom“ od one koju je koristila protiv Damaska u prošlosti, navodeći “informacije da Asad možda planira hemijski napad u severozapadnoj provinciji Idlib.“

(Webtribune.rs)

KOMENTARI20 komentara

 1. kiki_ ćeraćemo se says:

  Ako se Sirija naoruža nuklearno i počne da preti, to je jedini način da se odvrate zlikovci. Onaj mali Kimi Maus je uspeo u tome, šta Asad čeka? Sve su mu rasturili, treba samo da poludi i da zapreti zlikovcima makar samouništenjem i ozračivanjem svoje nafte koja je toliko potrebna američkim kompanijama. Navadile se divlje svinje misle da su namirisale strvinu ali će dobiti brnjicu.

 2. Milan says:

  To su sve petlovi koji kukuricu da ih cuju kokoske. Ceo svet u strahu od nuklearne apokalipse. Ove dve sile se tako igraju vec skoro 100g. Uvek se na kraju dogovore a od njihove prasine se gusi ceo svet.

 3. Zoran says:

  Meni se cini da ce Rusija da s ebrani recima od svega toga. A trebalo bi da kaz epo koju rec i da pouca na sve americko sto leti kad oni krenu u napad.

  • Miraš says:

   Na propagandni rat koji pokreće SAD i Zapad i Rusija mora da odgovori, bitno je i to "rečima" što preduzima Rusija. Ometa ih u njihovim namerama kada im unapred kaže da zna iz kojih mesta u Idlibu planiraju da će pokrenuti operacije sa lažnim ili stvarnim trovanjem stanovništva od strane njihovih džihadista. Sirijska PVO treba da bude toliko osnažena da može da presretne što veći broj ispaljenih raketa na Siriju. Prošli put su uspešno ometali i njihove nosače raketa brodove i podmornice koje su kretale iz baze na Kipru. Ovo znaju svi koji su pratili vesti iz Sirije. Ipak da zapuca na sve američko što leti to Rusija neće uraditi jer tako bi nastao direktan sukob dve vodeće vojne i nuklearne sile. Rusija neće preuzeti na sebe odgvornost za izazivanje takvog rata.

 4. Kulak says:

  Malo Gutenev,Getenev,Gutenav,a zapravo Gutenjov.

  • Biogradlija says:

   Da.Treba prestati sa praksom pogrešnog pisanja ruskih prezimena kod nas u Srbiji.Ruska prezimena treba pisati na našem srpskom jeziku onako kako se i izgovaraju,a u ovom slučaju izgovara se GUTENJOV.To je pravilno.

   • Kulak says:

    Tako je.Nije Gutenev već GUTENJOV,nije Semin već SJOMIN,nije Karašev već KARASJOV,nije Eremin ili Jeremin već JERJOMIN,nije Eremenko već JERJOMENKO.Krajnje je vreme da se u Srbiji kvalitetnije i više uči ruski jezik i da se prezimena naših ruskih prijatelja pišu i izgovaraju pravilno.

    • Deda Micko says:

     Od velike rusofilije, Srbi ne znaju ni kako se izgovaraju ruska imena. Pa se posle cude zasto nema ruske pomoci.

 5. opet ja says:

  Pa neće Sirija da dobije nuklearno oružje, nego ruske snage koje su tamo. Rusi počinju 1.9. velike manevre u istočnom Mediteranu, valjda da odvrate NATO od kakve glupe šale.

 6. doktrina soka says:

  Mogla bi Rusija,ako nije prokljuvila kako je prosla Srbija,nahebati gore od Strbije,ako im SADe zapale Kavkaz iza guzice,nece se naci Rusija ni u supku,sa sve svoje avangard i kindzale i S400,sve bi to moglo postat neupotrebljivo ratom niskog inteziteta,plan anakonde bi mogao uspeti.

  • Miraš says:

   Ne postoji takva opasnost za Rusiju s juga zato što Rusiji pripada Severni Kavkaz i još kontroliše Južnu Osetiju te već sada ima Gruziju na dlanu, ako bude neophodno. Gruzija će najviše stradati, ako SAD zapale Kavkaz.

 7. Dane Radakovic says:

  Putine i Kosovo se napada ako si Srbin sto nebranis SRBIJU ako ti Srbiju otmu Oteceti i RUSKU FEDERACIJU U Srbiji se brani Rusija isto; ko i u SIRIJI

 8. milorad says:

  kada svaka državica bude imala zadovoljavajuće nuklearno oružje tda će nstupiti potpuni mir u svetu i možda će UN i postati mesto svetske politike.proliferacija nuk. oružja je u interesu onih koji nemaju tržišne i teritorijalne aspiracije i nee ežele da dominiraju u finanisjkoj sferi, što apsolutno znači da USA idu pod led ovakvi kakvi su onog momenta kada indijanci koje žele da pobiju mogu da ih pogode krvavo i jakoTo je TAKO JEDNOSTAVNA JEDNAČINA da sam zaista zaprepašćen da rusija ili kina još nisu počeli da prodaju atomske i PVO pakete zainteresovanima, to je ODLIČAN pOSAO I JEDINI NA SVETU KOJI NE BI DA OTVARAJU TAJ BUSSINES SU AMERIKANCI ZAJEDNO SA PAR SVOJIH VAMPIRSKIH SAVEZNIKA I VAZALA:)KADA NUKLEARBA OPCIJA BUDE U POSEDU DOVOLJNOG BROJA DRŽAV TADA ĆE SE ZLA IMPERIJA RASPASTI.

  • Deda Micko says:

   To se nikada nece desiti jer niko ne sme da opremi izraelske komsije sa nuklearkama. Po tome se i vidi ko za koga radi. Velike sile su zapravo male, a jedina velika sila je cionisticko bankarski lobi koji finansira teroristicku drzavu Izrael koja za sada maltretirta i ucenjuje koga god hoce.

 9. Deda Micko says:

  Borbe ce trajati dok se ne raseli narod Sirije kako bi teritorija te drzave mpgla da se pripoji Izraelu. Sve druge price su cisto zamajavanje. Rusi i Ameri sluze interesima cionizma, nista novo vec nekih stotinak godina.

  • Miraš says:

   Narod Sirije se više ne raseljava nego se sve više vraća u ovakvu još uvek u potpunosti neoslobodjenu Siriju. Najviše se vraćaju izbeglice iz Libana i Jordana. Zbog oslobadjanja Idliba sigurno će biti pomeranja civilnog stanovništa. Koliko će se pomerati u unutrašnjost Sirije i u susednu Tursku to se unapred ne može proceniti. Ali i to buduće pomeranje stanovništva iz Idliba biće privremeno i prolazno.

  • Miraš says:

   Prilično pogrešno analiziraš moderni cionizam tako što mu pridaješ preterani značaj. U celoj priči najznačajnija je geopolitika, a ne cionizam. Ko će kontrolisati Bliski Istok tj. jugozapadnu Aziju kao veoma značajan deo sveta - o tome se radi. Moderna izraelska država nastala je uz podršku najpre V.B., a kasnije je bila veoma značajna podrška SAD. Američka podrška ima i cenu te moderni Izrael uvek je važna stepenica za osvajanje celog Bliskog istoka. U tom smislu može se govoriti i o medjusobnom slaganju interesa Izraela i SAD. Medjutim ipak veoma je nerealno pridavati baš toliki značaj državi Izrael ili Jevrejima jer npr. stanovništvo Izraela čini oko 1 promil svetske populacije (1 hiljaditi deo), a ukupno u svetu Jevreja ima oko 2 promila ili možda malo više od toga. Nije realno da 99,8% savremenog sveta, a time i sličan procenat svetskih moćnika, da su bespomoćni ili malte ne nevini, a samo su problem onih 0,2% sveta ili svetskih moćnika. Toliko preterivanje oko pravih uzroka svetskih problema liči na veliko prenemaganje onih 99,8% što je neodrživo i veoma glupo - nečuveno glupo. Ne potcenjujem nezdrave apetite Izraela niti značaj cionizma u svetu, ali ko su, kakvi su i šta rade svi oni što spadaju u 99,8% ???

  • Milica says:

   Od Meše Selimovića ove reči: "Boj se ovna, boj se govna, a kada ću živjeti?" - u "dedinom" slučaju treba proširiti na: "Boj se cionista, boj se ovna i boj se govna." Deda, kad ćeš živeti?

 10. ostrogorski says:

  Meni se čini da nisu u pitanju dve sile već, siledžije, neljudi i iskonski zločinci oličeni u SAD i Nato a, s druge strane, Božja sila sa Sveti Mihailom - Rusijom i njenim gigantskim saveѕnicima iz Evroaѕije...

 11. Pera says:

  Zasto bi Rusi dali Siriji atomske bombe kad mogu da pucaju odakle hoce. Kako rece ovde jedini pametan, cionisti hoce 3 s.r. ali klasicni, nikako atomski. Cionisti vladari amerike i ostalih evropskih drzava finansiski pucaju sa svojim bezvrednim dolarom i traze nacina da jos uvek nateraju sve da upotrebljavaju taj toalet papir. Zato su nadrljali irak, libija, sirija, donekle i mi, a i pizma na Iran. Napravili su tu finansisku krizu da bi se iscupali, ali ona vise ne drzi vodu. Kina i Rusija vise nece da trguju tim bezvrednim papiricima i glavni pokazatelj je da na hongkoskoj berzi nafte Kinezi su uveli juan umesto dolara. Kina je vlasnik 60 % svetskih rezervi zlata. Jevreji su i zavladali svetom kad su ubedili glupo covecanstvo da zlato ne bude podloga novcu, nego kvazi industrije. Sada Brik polako vraca vrednost novcu pomocu zlata, a to je UBISTVENO za cioniste, jer tako gube primat vladara novog svetskog poretka. Znaci ne svetski rat da bi sve bilo isto, nego da bi zavladali svetom. Uostalom, na onom americkom stounhedzu su napisali na 30 jezika svoju nameru, da pobiju 7 milijarde ljudi i da ostave oko 500 miliona robova, koji bi uglavnom bili Kinezi, otud i preseljenje cele svetske industre u Kinu. Slobodno otkucajte na cijaskom guglu : americki stounhedz, cak je dovoljno i americki kamenjar. Kao sto znate i vidite, ogromne pripreme su uradili za pocetak konvencionalnog rata. Ovo uguravanje muslimancina u evropu je jedan od tih planova za svetski rat. Nasi Tarabici su napisali da treci svetski rat ce biti opsti, svako sa svakim. To sto nas unistavaju preko bednih veleizdajnika je samo dokaz da nas uz Ruse najvise vole, da nestanemo. U globalu bi da uniste pre svega sve pravoslavne zemlje. Ako ste konstatovali, jedine evropse zemlje koje su nadrljale na neki nacin, su pravoslavne, Mi, Grcka, Ukrajina, Bugarska, Rumunija itd. Vise nema toplo i ladno. Ako Rusi ubede jevreje da ce atomke da rade, ima izgleda na status kvo, ako ne ubede, eto nam rata !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *