РУСИ спремају С-500

RUSI spremaju S-500

17 novembra 2017

Strah da bi Saudijska Arabija ili Turska mogle da dopuste Amerikancima uvid u tehnologiju ruskog protivvazdušnog raketnog sistema S-400 nije opravdan, jer Rusi mogu da unište taj sistem, dok je izvozna verzija slabija od originalne koju ima ruska vojska.

Eksperti ističu da Rusija, u slučaju napada, može da neutrališe oružje ruske proizvodnje koje je u rukama druge zemlje.

Saudijci su sumnjivi

Prodaja ruskog raketnog sistema Saudijskoj Arabiji, najvernijem američkom savezniku na Bliskom istoku, pokrenula je u ruskim stručnim krugovima debatu o tome da li je to dobro za Rusiju.

Pojedini vojni eksperti upozoravaju da bi Saudijci mogli da pošalju Amerikancima S-400 na proučavanje, ali istovremeno ukazuju da su ruske specijalne službe predvidele mehanizme kontrole ugovora koji zabranjuju trećim stranama da imaju pristup i uvid u te komplekse.

S druge strane, i Turska je, kao članica NATO-a, kupila te raketne sisteme.

Trebalo bi imati u vidu da su prodaja tih sistema i prodaja tehnologije za proizvodnju dve sasvim različite stvari. Zbog toga je i izbio spor sa Turskom, koja želi da proizvodi te komplekse.

„Ne treba zaboraviti da se izvozne verzije S-400 razlikuju od onih proizvedenih za rusku vojsku, čiji su podaci strogo čuvana vojna tajna“, navodi za Sputnjik vojni analitičar Boris Rožin.

Stiže još bolje oružje

Ali, ni Rusija ne sedi skrštenih ruku, već planira da postepeno, u narednih pet do sedam godina, uvede u svoje naoružanje najnapredniji raketni sistem S-500.

Orijentalista i autor knjige „Saudijska Arabija – 21. vek u domovini islama“ Konstantin Dudarev navodi da ruski proizvođači oružja ne prodaju svetu svoja najnovija dostignuća, a izvozne verzije imaju nešto slabije karakteristike nego oružje i tehnika koji se proizvode za opremanje ruske armije.

Amerika „ljubomorno prati dešavanja“ i neće biti oduševljena ako dogovor u vezi sa S-400 bude realizovan. Ali, prošla su vremena kada su SAD krojile spoljnu politiku Saudijske Arabije, prenosi ruski Sputnjik.

Specifičnost ruskog S-400 sastoji se u tome što može da ispaljuje različite rakete-presretače sa dometom od 40 do 400 kilometara, a može i da obara neprijateljske avione, krstareće i balističke rakete.

Zapadni mediji ocenjuju da je kruna ruskog sistema raketa 9M96E2, koja dostiže brzinu od oko 5.000 metara u sekundi ili 18.500 kilometara na čas i može da uništi cilj na samo pet metara iznad zemlje.

Ruši i „nevidljive“

Jedan od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti aero-kosmičke industrije, Karlo Kop, ističe da S-400 ima dodatne radare za borbu protiv „nevidljivih“ aviona u čijoj se proizvodnji koristi stelt-tehnologija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *