РУСИ СПРЕМИЛИ ТРИ СЦЕНАРИЈА

RUSI SPREMILI TRI SCENARIJA

18 avgusta 2023

Sve je više spekulacija da bi se ruske snage mogle spremati za preuzimanje koridora Suvalki.

Reč je o uskom pojasu kopna koji povezuje rusku enklavu Kalinjingrad i Belorusiju.Kako piše ekskluzivno za Novaju gazetu, nezavisni ruski opozicioni list, poznati ruski politikolog Jurij Fedorov, u ruskim vojnim krugovima već nekoliko meseci raspravlja se o tome kako da se odbrani kalinjingradska eksklava i da li je njena odbrana uopšte moguća.

Pre otprilike mesec dana o tome je govorio Andrej Kartapolov, ruski poslanik u Dumi i bivši zamenik ministra odbrane, koji je izjavio da je prebacivanje plaćenika Vagnera u Belorusiju „suptilan potez“ u režiji Vladimira Putina, čiji je krajnji cilj zauzimanje koridora Suvalki, koji se graniči s Poljskom i Litvanijom.

Iako dve susedne zemlje ne pokazuju znakove da bi htele da ga zauzmu, te su vlade neizbežno već razmotrile kako bi mogle da reaguju u slučaju napada Rusije.

Kanal na Telegramu Tajne Kremlja u martu je objavio neproverene tvrdnje da je zbog ljudskih gubitaka u Ukrajini broj ruskih vojnika stacioniranih u Kaljinjingradu smanjen za otprilike polovinu. Isti kanal u maju je izvestio da se broj borbeno spremnih jedinica u Kaljinjingradskom regionu „znatno smanjio“, komentarišući da je „svako sa imalo borbenog iskustva poslat u Ukrajinu“.

Istovremeno su počele glasine o razvijanju dva vojna scenarija za uspostavu kopnenog koridora između Belorusije i Kaljinjingrada kroz Litvaniju ili Poljsku, a oba uključuju napad na granicu i prebacivanje vojne opreme iz Belorusije.

Samo nekoliko dana pre pobune Vagner grupe, isti kanal na Telegramu otkrio je da izveštaj grupe vojnih, ekonomskih i političkih stručnjaka kruži među moskovskim zvaničnicima. U dokumentu su navedeni potencijalni potezi u slučaju uspešne kontraofanzive ukrajinskih oružanih snaga.Pre svega, Abhazija, nepriznata otcepljena regija Gruzije koju Moskva podržava od ranih 90-ih, mogla bi biti proglašena delom Rusije, što bi proširilo rusku teritoriju i za birače stvorilo privid o tome kako Rusi „ne ostavljaju svoje“.

Drugo, ruske trupe bi se mogle vratiti u Nagorno-Karabah. To je, ocenjuje Gazeta, ideja koju je mogao smisliti samo general jer Rusiju dovodi u probleme i s Azerbejdžanom i s Turskom, stvara ozbiljne probleme s vojnim bazama u sirijskom Heimimu i Tartusu. I najgore, to bi mogao biti početak otvaranja „drugog fronta“, o čemu se već čulo s ruske strane.

Postoji i treća opcija. A to je da se natera Belorusija da postavi koridor do Kaljinjingrada kroz takozvani Suvalkijev jaz, uz poljsko-litvansku granicu. Zaslužni za ideju čak su uzeli u obzir činjenicu da su te dve zemlje članice NATO-a i da bi invazija na njihovu teritoriju mogla dovesti do rata sa Severnoatlantskim savezom.

Ali prema autorima navodnog izveštaja, ako bi proboj bio brz i odlučan, NATO jednostavno ne bi imao dovoljno vremena za reakciju, a kada se koridor postavi, biće prekasno.

(Jutarnji list)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *