Руси стигли на три километра од Купјанска; ШОЈГУ: „За који дан имаћемо резервну армију“

Rusi stigli na tri kilometra od Kupjanska; ŠOJGU: „Za koji dan imaćemo rezervnu armiju“

23 juna 2023

RUSKA vojska je stigla na manje od tri kilometra od Kupjanska, važnog grada istočno, odnosno neznatno jugoistočno od Harkova.

Uzela je pod kontrolu predgrađe Kupjanska Sinjkovku i zauzela severni obod predgrađa Petropavlovka, ali u prvom pokušaju nije uspela da napreduje dalje.Ukrajinci u borbu ubacuju rezerve i pokušaju da zatvore rupe u sopstvenoj odbrani.

Za Kijev je rusko stizanje pred Kupjansk bilo neprijatno iznenađenje.

Jednako neprijatno je i to što su se u borbe naglašeno uključili ruski tenkovi koji „u zoni viljdivosti“ tuku po ukrajinskim utvrđenim položajima ispred Kupjanska. Za njima dolazi ruska pešadija koja preuzima kontrolu nad prostorom.

Da li je ovo početak veće ruske ofanzive prema Izjumu i Harkovu – još nije jasno.

Prema rečima sekretara Saveta bezbednosti RF Nikolaja Patruševa, Oružane snage Ukrajine su od 4. do 21. juna izgubile više od 13 hiljada vojnika. Plus, za isto to vreme: 246 tenkova, uključujući 13 zapadnih, 42 višecevna raketna bacača, 10 aviona, 264 drona…

Ruski gubici su – i nakon 4. juna i generalno – višestruko manji, a ministar odbrane RF, general armije Sergej Šojgu, otkrio je da će Oružane snage Ruske Federacije do kraja juna završiti formiranje rezervne armije, potom i armijskog korpusa. Obe formacije će biti naoružani sa oko 3.700 jedinica teške ratne tehnike.

Precizirao je da ruska vojna sila biti uvećana i za šest novih pukova.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane RF je već ugovore potpisalo sa 114 hiljada mladića koji žele da budu profesionalni vojnici i sa 52 hiljade dobrovoljaca.

Ukazao je: „Sakog dana, u proseku, potpišemo ugovore sa 1336 ljudi. Mnogi bi hteli odmah na front, ali će svi proći potrebnu obuku. Sa njima radi 645 instruktora sa borbenim iskustvom na osam poligona“.

Budući armijski korpus verovatno će pokrivati granicu sa Finskom.

Šojgu je naveo da će Zapad Kijevu do kraja 2023. isporučiti još 250 tenkova, od toga – 120 «Leoparda», 31 «Abrams» i 95 sovjetskih T-72. A takođe: preko 980 drugih oklopnih vozila i 273 topa.

Na ovo je Vladimir Putin rekao: „Da, mogu oni Ukrajini i dalje doturati naoružanje, ali njen mobilizacioni resurs nije neograničen. Izgleda da je Zapad zaista odlučio da sa nama ratuje do poslednjeg Ukrajinca. Ipak, imate u vidu da ukrajinski napadački potencijal još nije potrošen“.

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    USA će nedostatak Ukrajinskih vojnika nadomjestiti USA-NATO vojnicima,sada prikriveno a uskoro otvoreno,s punim njihovim potencijalom!Fućka se USA za Rusiju-Ukrajinu-EUropu-Blistok-Aziju,njima paše to i zakuhati će nama tu Veliki rat da se mi svi tu izcrpljujemo i krvarimo,a da bi oni USA za to vrijeme u svojoj daljini i miru jačali za finale i došli najspremniji!Genijalno za njih,dok Rusi to nisu mogli izbjeći,a debilno i katastrofalno za Ukrajinu i EUropu koji su to sve mogli izbjeći,ali nisu nego su odlučili popušiti veliku"dudu"za korist USA,odnosno nadnacionalnih glavonja!

  2. milorad5 says:

    kad se uruši hunta u kijevu,urušiće se naglo i bez najave...to može da se očekuje već početkom jeseni...rat u ukrajaini za NATO je gotov i izgubljen..izgubljen je zato što će se hunta posle ovog masakra sopstvenih gradjana i bez daljih resursa da država funkcioniše...srušiti..uskoro će nATO imati na svojim granicama nekoliko miliona besnih ukrajinaca,pardon....rusa.. ato što se oni nadaju da će preko poljske ćapiti nešto u ukrjaini..to je samo nada ako poljaci udju vojno preko zapadne ukrjainske granice biće napadnuti i spaljeni...zato je postavljeno nuk.oružje u belorusiji...ruse zapadna ukrajin i ne interesuje i to će bit itampon zona..konvertitsko mešano stanovništvo u limbu..oni su i najviše doprineli ovom slomu svega u samoj ukrajini pogotovo na istoku..sa će da plate rusima pa neka slve banderu koliko hoće...to im neće pomoći isto kao ni limeni doboši ni bakljice...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *