РУСИ СУ ДОВЕЛИ АМЕРИКАНЦЕ ДО НЕРВНОГ СЛОМА – Ово је разлог…

РУСИ СУ ДОВЕЛИ АМЕРИКАНЦЕ ДО НЕРВНОГ СЛОМА – Ово је разлог…

19 фебруара 2024

Пише: Светлана ЛУКЈАНЧИКОВА

ДОК је пажња читавог света прикована за Украјину, стручњаци за међународне односе топло препоручују да се детаљније сагледају процеси који се одвијају поводом и у вези са Арктиком.

Подручје покривено ледом могло би да постане место судара између Америке и Русије.Због све већег топљења леда, Арктик постаје све привлачнији простор. Истраживачи тврде да арктичко подручје има око 22 одсто неоткривених резерви нафте и природног гаса. Ту су и уранијум, злато, дијаманти и велике резерве ретких метала, а воде Северног леденог океана отварају нове транспортне и логистичке перспективе.

Америка је била забринута поводом освајања Арктика још док је Доналд Трамп био председник. Тада су покварени Американци схватили да ће Руси и њихови кинески савезници брзо ставити Арктик под контролу. У октобру 2022. године, Сједињене Државе су усвојиле нову стратегију свог присуства на Арктику до 2032. године (Regaining Arctic Dominance — Повратак Арктичке доминације). Штавише, у америчком Стејт департменту појавила се нова државна функција — амбасадор са посебним овлашћењима и задатке, одговоран за питања Арктика.

За то време, у октобру 2022. године Русија је такође усвојила документ о политици на Арктику. „Руска безбедносна политика на Арктику је транспарентна. Не претимо никоме у овом региону“, истиче се у документу. Ипак, Русија подсећа да ће, уколико дође до конфликтних ситуација, бранити своје територије на крајњем северу. Вреди подсетити да Русија има најдужу обалу на Арктику и Заполарном кругу. Русија није крила да су њене оружане снаге веома озбиљно заступљене на Арктику.

Руска војска је базирана како на континенталном северу, тако и на удаљеним територијама и острвима. Русија има највећу флоту ледоломаца на свету, а Северна флота има моћне нуклеарне подморнице. На Арктику су лоцирани војни аеродроми и системи противваздушне одбране, извиђачке базе и радарски системи. При том, у свим документима посвећеним присуству северних јединица Русије на Арктику, налазе се садржаји искључиво одбрамбеног карактера.

Такође Русија контролише и значајни део Сверног поморског пута (СПП) важне транспортне артерије и за саме Сједињене Државе. Москва је 2022. године увела нова правила уласка страних бродова у акваторију СПП и захтева да буду безпоговорно испуњена.

Почетак Специјалне војне операције појачао је конфронтацију Москве и Вашингтона по питању Арктика. Раније формирани Арктички савет, који је ефикасно функционисао а у који су улазили САД, Канада, Данска, Исланд, Норвешка, Финска и Шведска, почео је да игнорише Русију. Иако је Русија председавала овим Саветом у периоду 2021-2023, састанци Арктичког савета одржавани су без учешћа Руске Федерације и без било какве реакције на изјаве руских дипломата. Истина, на велику жалост америчких и европских лидера, Русија има изузетно моћног савезника који је веома заинтересован за Арктик – Кину. Обе земље су појачале сарадњу на Арктику, цитира The Daily Mail своје инсајдерске обавештајне изворе.

«Све већа спремност Русије да пусти Кину на Арктик говори о реалности њиховог „безграничног“ партнерства и могућој противтежи савезницима које предводе САД», наводи се у извештају аналитичке компаније Strider Technologies. Стручњаци сматрају да је Москва у развоју Арктика 10 и више година испред Вашингтона. Ако западни лидери не уложе максимум напора да реше овај проблем, Запад би могао заувек заостати у овом региону и контрлу могао уступити Русији и Кини.

Политиколог и магистар економских наука Александар Дудчак дао је коментар по овом питању дописнику Јужне службе новости из Ростова на Дону.

«Заиста, сарадња Русије и Кине се развија у свим областима. И у економији, и у сфери безбедности, и у војној сфери. Конкретно, у многим областима сарадње видимо како се развијају пројекти на развоју Арктика у којима учествује Кина», каже експерт и наставља:

«Ово је перспективан регион, богат минералним ресурсима, огромна искључиво економска зона Русије. Наравно, многе земље би желеле да учествују у освајању арктичког региона што Американце доводи до нервног слома, што је заиста њихов лични проблем. Нико не каже да они вечно треба да остану на врху света, време је да одуда сиђу».

Американци су спремни да се одупру свим потенцијалним савезима. Конкретно, савезу између Русије и Кине. Узнемирени су чињеницом да Русија намерава да пусти Кину на Арктик, а саговорник Јужне службе новости говори о чудним технологијама.

„Све што видимо су објективни процеси који се дешавају у свету. Реч је о променама геополитичких односа. Напуштамо униполарни свет» — наводи политиколог.

«Имамо своје интересе. У великој мери се поклапају са интересима НР Кине. И то је одлично. Жеља да се створи нека врста противтеже Американцима изазвана је активностима самих Американаца. Дакле, овде су све објективне узрочно-последичне везе јасне. Можда их неки људи у Америци не разумеју, али то је њихов проблем. Психијатри кажу да не треба решавати туђе психичке проблеме. Ми имамо веома интересантне перспективе. А узајамно корисна сарадња између Русије и Кине наставиће се и ширити у свим областима, посебно на Арктику» — закључује Александар Дудчак.

Линк оригинала:

https://yugsn.ru/dudcak-u-amerikancev-rossiiskaia-arktika-vyzyvaet-nervnye-sudorogi

 

KOMENTARI5 коментара

  1. E.Lirsch says:

    Treba i Indiji ponuditi saradnju na Arktiku.

  2. milorad5 says:

    mora da zabodemo srpsku zastavu u neki "iceberg" ODMAH,i to da biramo neki koji neće da OTPLUTA NA LETO i na kome se sunčaju beli medvedi:)...pa onda možemo da zajeb. amerikance i kanadjane povodom naše manjine pingvina na njihovom većem ledeniku i da im nudimo "dobre usluge pregovaranja" u obuzdavanju naših belih medveda da ne pojedu njihovu većinu pingvina na onom većem icebergu:):)ali,ako oni privole krutija da se skine go na terazijama i viče "kosovo srbija"...

  3. Ibro Abdur Hamid says:

    Srbija mora da uđe u sastav Arktičkog saveza i doprinese svojim tehnologijama za izvlačenje uranijuma, nafte i svašta nešto😁

  4. Pingback: RUSI SU DOVELI AMERIKANCE DO NERVNOG SLOMA – Ovo je razlog… – Sedma Sila

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u