РУСИ СУ ДО САД ОБОРИЛИ 9 НАТО АВИОНА! Чачкали мечку, па добили по носу!

RUSI SU DO SAD OBORILI 9 NATO AVIONA! Čačkali mečku, pa dobili po nosu!

21 juna 2017

Prateći sve što pišu zapadni mediji, stiče se utisak da Rusija neprestano narušava vazdušno prostranstvo NATO zemalja. Međutim, američki avioni su od početka Hladnog rata puno puta sprovodili špijunske misije na sovjetskom nebu. „Ruska reč“ podseća na devet slučajeva u kojima su se takvi upadi završili obaranjem američkih letelica.

Novembar 1951.

Sovjetski MiG-15 oborio je američkii P2V Neptune iznad Japanskog mora, 30 km od Vladivostoka, ubivši deset članova njegove posade. Predstavnici američke mornarice su rekli da je avion bio napadnut tokom izviđačkog leta. Tek nakon Hladnog rata su Amerikanci priznali da se zapravo radilo o špijunskoj misiji CIA.

Izvor: Wikipedia Commons.Izvor: Wikipedia Commons.

Mart 1953.

Dva aviona MiG-15 oborila su Avro Lincoln B2 koji je navodno obavljao trening let u vazdušnom koridoru Berlina. Letelica je pripadala eksperimentalnom timu koji je vršio izviđanja radarskim tehnologijama. Poginulo je sedam članova posade.

Izvor: Wikipedia Commons.Izvor: Wikipedia Commons.

Jul 1953.

Američku „supertvrđavu“ RB-50G oborila su dva MiG-17 u blizini Vladivostoka. Preživela je samo jedna osoba, koju su izvukli iz vode.

Izvor: Wikipedia Commons.Izvor: Wikipedia Commons.

Septembar 1958.

Četiri MiG-17 presrela su i uništila C-130 koji je  ušao u sovjetski vazdušni prostor na tursko-jermenskoj granici tokom nepoznate izviđačke misije. Poginulo je 17 putnika.

Izvor: Wikipedia Commons.Izvor: Wikipedia Commons.

Maj 1960.

Iznad Sverdlovska oboren je poznati avion Centralne obaveštajne agencije U-2 kojim je upravljao Frensis Gari Pauers. Dvajt Ajzenhauer je negirao da se radilo o špijunskoj misiji, a kasnije kada se saznalo da je pilot preživeo a američki predsednik lagao, šef američke vlade je odbio da se izvini. Pauers se vratio kući nakon razmene na poznatom „mostu špijuna“ u Berlinu.

Izvor GIPHY

Jul 1960.

RB-47H je oboren sovjetskim MiG-19 iznad Barencovog mora, 210 km severno od poluostrva Kola. MiG-om je upravljao poručnik Vasilij Poljakov. Jedan od članova posade, kapetan Bil Palm, poginuo je u incidentu. Dva člana posade su preživela, preostalu trojicu nikada nisu našli.

Izvor: Wikipedia Commons.Izvor: Wikipedia Commons.

Januar 1964.

AT-39 Sabreliner sa baze u Visbadenu (Zapadna Nemačka) je oboren sovjetskim avionom MiG-19 iznad Tiringije, na teritoriji Istočne Nemačke. Poginula su tri člana posade.

Izvor: Wikipedia Commons.Izvor: Wikipedia Commons.

Mart 1964.

MiG-21 je napao RB-66 Destroyer na izviđačkoj misiji na nebu Istočne Nemačke. Bombarder dvomotorac je oboren, posada je preživela i vraćena kući. Zvanično objašnjenje američke strane je bilo da su piloti zalutali zbog pokvarenog kompasa.

Izvor: Wikipedia Commons. Izvor: Wikipedia Commons.

Oktobar 1970.

RU-8 Seminole je poleteo iz Turske i nestao u vazdušnom prostoru tada sovjetske republike Jermenije. U svim službenim dokumentima SAD-a (Federal Research Division) se navodi da je RU-8 Seminole oborio Sovjetski Savez.

Izvor: Wikipedia Commons.Izvor: Wikipedia Commons.

(RUSKA REČ)

 

KOMENTARI7 komentara

 1. darko says:

  DOCI CE DAN KAD CE RUSI U RATOVIMA OBORITI 3400 AVIONA NATO PAKTA I UNISTITI MU CELU AVIJACIJU OVOO SU SAMO SITNICE ZA PRAVE RATOVE

  • Dondon says:

   Daj Bože...nego nisam siguran da Rusi imaju dovoljno MiG-ova za obaranje toliko NATO aviona, jer koliko vidim samo MiG avioni zavrsavaju posao. U svim navedenim situacijama nema zvaničnog dejstva Suhoja. Isključivo MiG-ovi razvaljuju.

 2. goran says:

  A, kad ce to biti???

 3. Svetislav Surina says:

  Rusi za sada nisu oborili niti jedan američki avion.Iz navedenog je vidljivo da su to uradili sovjeti.Možda je i pok. Džohar Dudajev kojeg skinuo?

 4. Dondon says:

  Sjajni podaci koji važe za jednu sasvim drugu eru, eru moćnog SSSR-a. Voleo bih da pročitam nešto iz bliske prošlosti. Neki podatak koji potvrđuje da bipolarni svet nije mrtav. Podatak koji potvrđuje Rusku moć. Nažalost toga nema. Ipak su SADisti prejak zalogaj za usamljene Ruse.

 5. Prle says:

  Pa mi smo barem jedno 8 puta više oborili nato aviona a i ponos američke armije f127.pa i srpska republika je oborila više aviona od sssr.

 6. goran says:

  Odlicni komentari, bolji od teksta. Tekst kao da ima za cilj da utesi rusofile. SSSR je bio tata-mata za danasnje Ruse.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *