РУСИ СВЕ ГЛАСНИЈИ: „Русија мора да има војну базу у Србији, јер ће рат Русије и НАТО-а почети обрачуном Србије и…“

RUSI SVE GLASNIJI: „Rusija mora da ima vojnu bazu u Srbiji, jer će rat Rusije i NATO-a početi obračunom Srbije i…“

10 februara 2017

0Eav Russian army base 45

Na Balkanu su stvari dosta komplikovane, a prema nekim najavama, mogao bi postati poligon za političko sukobljavanje Zapada i Rusije.

Srbija i njen premijer uskoro bi mogli da se nađu u nezavidnoj situaciji da moraju da biraju između podrške zapadu ili Rusiji, a ruski balkanolog Nikita Dedkov kaže da bi ova odluka mogla imati dalekosežne posledice, piše u svojoj analizi Jutarnji list.

List dodaje da se “Kremlju žuri” i da želi “što više vezati Srbiju uz sebe, kako bi sačuvali makar mali uticaj na Balkanu, a time i u Evropi” a nedavno poklonjeni avioni Srbiji mogli bi se tumačiti i kao pokušaj da naša zemlja ne uđe u NATO.

Mihail Aleksandrov, analitičar moskovskog univeriteta Centra za vojno-političku analizu, koji savetuje Kremlj, smatra da je poklanjanje MiG-ova “stiglo u pravi čas” jer EU i NATO pokušavaju da pritisnu Srbiju da se odluči za njih.

“Ako Srbiju ostavimo bez naše podrške, ona može skliznuti u NATO, a to bi bilo ravno nacionalnom porazu Srbije”, kaže Aleksandrov koji u tome vidi i poraz Rusije koja gubi uticaj na Balkanu nakon dva puna veka. Rusija tako opet razmatra mogućnost ideje o “vojnom savezu dveju zemalja”. Ta je ideja bila aktuelna krajem 90-ih, ali Aleksandrov napominje da je tada Jeljcinova Rusija bila preslaba da je Milošević prihvati.

“Sada su se stvari značajno promenile i Rusija i Srbija imaju za to svoj interes”, kaže on. Aleksandrov smatra da bi vojna baza u Srbiji, uz Tartus u Siriji, bila pun pogodak jer bi ona, kaže, “zakomplikovala eventualne operacije NATO-a na Balkanu i Sredozemlju, a Rusija bi imala kontrolu”.

Kremlj ionako već dugo zahteva od Srbije da zvaničnicima njihove “humanitarne”, zapravo vojne, baze u Nišu daju diplomatski status i slobodu kretanja po Srbiji kakva je nedavno omogućena zvaničnicima NATO-a.

Ruski mediji navode da će nakon MiG-ova Srbija nabaviti i raketne sisteme BUK, a Aleksandrov čak ide tako daleko da smatra da bi Srbija mogla biti zemlja gde bi Rusija instalirala svoj protivraketni štit kao odgovor na NATO protivraketni štit. Aleksandrov dalje smatra da ne treba “isključiti mogućnost novog srpsko-hrvatskog sukoba”.

Jelena Guskova iz Centra za proučavanje savremenih kriznih situacija na Balkanu sumnja u srpsko-hrvatski konflikt jer, kaže ona, “ovaj put za razliku iz 90-ih iza Srbije stoji Rusija kojoj Balkan sada ulazi u sferu interesa”.

Ali kako i Hrvatska najavljuje kupovinu američkog naoružanja, dve zemlje bi mogle postati poligon preko čijih će se leđa prelamati zapadno-ruski suparnički odnosi.

Ali, nije pitanje samo NATO, već se čini da Rusija preispituje i članstvo Srbije u EU. U vezi pregovora sa EU, moskovski Komersant donosi zanimljivu opservaciju. I Hrvatska, kažu, u toj igri na liniji Brisel – Moskva – Beograd – ima svoju ulogu. Komersant iznosi tezu da Andrej Plenković ne blokira Srbiju na svoju ruku nego po nagovoru Brisela, a s porukom Vučiću da se uvek može naći način onemogućavanja ako se nastavi “očijukanje” s Rusijom.

(Jutarnji.hr)

KOMENTARI35 komentara

 1. darko says:

  srbija mora uci u odkb makar na nacin da vojna baza bude iako nije cla nica zvanicna odkb na taj nacin ima sigurnost srbija neutralna ne moze iti u okruzneju nato-a koji i dalje cepa l srbiju

 2. prvoslav says:

  Rusi su prespori, sporo prelaze u akciju. Sve vide, a nista ne cine.

 3. Pero Joksimovic says:

  "Lijepo li ova sablja čita, divno li nas danas razgovori" - Gorski vijenac.

 4. kuka says:

  Mislim da Srbija nikad neće ući u EU, a u NATO pogotovu. EU nikad nije nameravala da primi Srbiju i gradjani Srbije sve jasnije vide da su nas tim obećanjem članstva vozali okolo, izvlačili nam ustupke, pljačkali nas i smejali se našoj gluposti. Za ulazak u NATO nikad u Srbiji nije postojalo volje. Dakle, opasnost od klizanja Srbije u NATO ne postoji. Ali slažem se da bi za Srbiju bilo jako korisno da udje u vojni savez sa Rusijom. Time bi se stabilizovale prilike na Balkanu, ako ni zbog čega drugog, ono zbog toga što bi naša bivša braća prestrašena prisustvom Rusije prestala da sanjaju o daljem čerupanju Srbije i gledala da spasu ono što su dosad opljačkala. U tom slučaju se ni Zapad ne bi osećao toliko komontan da započinje ratove. Vojna neutralnost za Zapad znači nebranjena teritorija. Zapadni političari su dvodimenzionalna bića. Oni funkcionišu na principu nule i jedinice (01), ili ima ili nema struje. Ako nema struje da ih strese, oni napadaju, ako ima, oni ustuknu. Da smo 1999. bili u vojnom savezu sa Rusijom, ne bi bilo bombardovanja, kao što bi Belorusija odavno bila bombardovana, samo da nije u tom vojnom savezu. Kao i stari Rim, zapadnjaci čim im iskrsne bilo kakva kriza, započinju rat gde mogu. Oni ne umeju drugačije da rešavaju probleme, jer su, kao što rekoh dvodimenzionalni, na nivou neandertalca.

  • Goran says:

   Tako je brate Kuka !!!

  • Ljiljana Gasparovski says:

   Slazem se u potpunosti!

  • punca says:

   Rusija je bila zaveznik Jugoslavije , ta pijani Jeljcin i Gorbacov su nas IZDALI - imeli su svoje probleme za VLAST i macht! STANE DOLANC koji je bio glavni čovek BND na Balkanu!!!" 5.1982 je Dolanc postao savezni sekretar za unutarnje poslove u novom SIV-u vođenom Milkom Planinc. Titov glavni čovek, nešto niši po rangu u loži ali verovatno važniji i jači u službi BND pogotovo pred kraj života Josipa Broza. Jovanka je saznala da je Dolanc pre nego što je postao visoki partijski funkcioner u mladosti pripadao organizaciji Hitlerjungend. 9.12.1990 Pobedila je Socijalistička partija Srbije, naslednica Saveza komunista. Za predsednika Srbije izabran lider te partije Slobodan Milošević. Majka Slobodana je bila Partizanka u Drugi svetski rat.

  • djole says:

   Podržavam ! Bar jedna ruska baza zvanično mora da bude u Srbiji.

 5. Miroslav says:

  Rusiji pod hitno treba prepisati aerodrome Batajnica, Sombor i Nis, to je jedini nacin da ostanemo zasticeni od fasista sa zapada, koji ce u borbi protiv nas koristiti siptariju, hrvate i bosanske muslimane, naoruzavace ih kao i do sada i finansijski ispratiti.

 6. Željko says:

  Imate vi mnogo eventualnih bojišnica : sa R . Hrvatskom , sa Bošnjacima u BiH i u Sandžaku , sa Albancima na Kosovu i na jugu Srbije , sa NATO u Crnoj Gori , Makedonci i vi se ne " volite " .......

  • vido'je says:

   Željko, Ako imalo znaš istoriju..........Imali smo mi Srbi i više "bojišnica" nego si ti sada nabrojao. Tako da nema potrebe da brineš o tome!

  • vido'je says:

   Željko, Ako imalo znaš istoriju..........Imali smo mi Srbi i više "bojišnica" nego si ti sada nabrojao. Tako da nema potrebe da brineš o tome!

   • Batina says:

    A kurbate cemo prve.

  • Branko says:

   Mrs, dzukelo!

   • Branko says:

    Ovo je Zeljki!

  • da da says:

   željko imaš i ti srpsko ime pa se izjasnjavas kao hrvat,pa nikom ništa..

  • Biki says:

   A ko si ti smrade ustaški

  • Biki says:

   Željko smrade ustaški kuš more i zavuci secu rupu idakle si dopuzao

 7. Ribolovac says:

  Jelcinova Rusija je bila 90-tih slaba...Ne zaboravite da je Upravo Jelcin i Rusija oprali sav dug prema zapadnim zemljama a mi bili bombardovani

  • predrag says:

   Nije "Jeljcinova Rusija" nipšta dobila od zapada osim praznih obećanja. I ta obećanja su je još više oslabila, totalno korumpiran sistem kao ovaj naš. Na sreću kod njih se pojavio projekat Putin. Mi bi trebali da krenemo njihovim primerom. Naš projekat se zove Srpski Komitet 300 i Dejan Lučić.

  • Pera Ložač says:

   Jbt neko u Stbiji nije zaboravio. Da upravo tako 200000000 maraka. U to vreme još uvek su u opticaju marke. Ne nisam zaboravio ni odnos marka - dolar pre i posle bombardovanja. Pre bombardovanja REKORDNO NIZAK posle bombardovanja skoro rekordno visok. I to je fakat.

 8. Neso says:

  Samo iskrena podrška Rusije Srbiji.Mi smo dosta trpeli zadnjih 25 godina.Zvanična Moskva treba da pomogne oko svrgavanja kvislinga sa svih mesta u Srbiji.Moskva sličan problem ima i kod kuće gde se prikrila "peta" i "šesta kolona" izdajnika.

 9. Žarko Gačić says:

  Što se mene lično tiče, kod mene su vrata za Ruse otvorena od kad znam za sebe, nudimo im svoje seosko imanje džaba za instaliranje ruskih raketa.

 10. jampi says:

  U pravu si ,ali mi smo svima vama dali da stvorite drzave. hrvati nikad nebi imali drzavu da nije bilo Srba,nebi vam je dali Austrijanci,madjari,Italijani,a mi kao pobednici 1 sv. rata smo vam dozvolili

 11. Non GMO i prodaja Srpske zemlje says:

  Nudim svojih 5 ha oranica za instalaciju raketnog sistema Rusima u zamenu za jednu dobru balisticku sa dobrim punjenjem. Sifra:Nek ide zivot.

 12. Nebojša says:

  Slažem se. Rusi su ti koji moraju da kažu šta hoće. Ako im ista vredimo moraju da odrese kesu i investiciono i vojno. Ovako samo reci koje nosi vetar

 13. Bosanac says:

  Tesko kuci u koju komsija okaci pusku na zid!!!!

 14. marinko says:

  kad je nisu dosad srbi dali jugoslovenski nice ni sad nema otog nista

 15. Kriminal says:

  Dodjite Rusi, samo dodjite narod ce vas istinski voleti! Jasno je narodu sta politicari rade. Samo dodjite narod vas zeljno ocekuje i otvorite baze koliko zelite!

 16. milena nikšić says:

  Predraže salažem se u potpunosti sa vama, jer ja sam za DEJANA LUČIĆA I KOMITET 3OO ne treba nam niko, samo da nam Rusi dodju, dosta je fašizma, diktature, kradje, prodaje svega iz države Srbije sve fabrike, kombinate su prodali, oranice, sada su onom sifilističnoj budali od Princa Zajeba tako ga ja zovem čiju je bolest i Vuči dobio orvu reku što je kupio je Tamnava, sada kada je bio ovih dana u Srbiji, ja sam to podelila po celom fejsbuku.Kakva prava NATO ima da se šeta ovde, šta će njihovi špijuni u Komandi Armije, svi napolje stranci, samo Rusi da dodju da otvore baze, jer će nas Vučić lagano trovati.Znači Predraže zajedno smo za jednog kandidata DEJANA LUČIĆA moga divnog prijatelja .Pozdrav <3

 17. Milo Djukanovic says:

  Rusija nema alternativu !

  • Rođo says:

   Kad se udruze sljivovica i vodka pa da vidimo ko ce da pisne.Prazan poligon na manjaci idealno mjesto za bracu RUSE.Odmah da im se pokloni.

 18. punca says:

  SVE je unaprijed izplanirano kao 90te i SRBIJI ide sve nizbrdo ...

 19. Milan says:

  Da li normalan covek ovde u Srbiji,dakle ne dzukela(sa svim sta ta rec podrazumeva),moze i da pomisli da nas veliki saveznik moze biti neko drugi sem Rusa.

 20. Filip says:

  Greši Mihail Aleksandrov, to neće biti ravno nacionalnom porazu Srbije, već mnogo gore, toće biti KATASTROFA za Srbiju, jer kroz istoriju zapad je bio naš istrebljivač što je i dan danas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *