РУСИ У СРБИЈИ: Трагају за гробовима својих војника

RUSI U SRBIJI: Tragaju za grobovima svojih vojnika

24 februara 2015

Crvena-Armija-Defile-Terazije 674Udruženje „Romanov“ povodom 70 godina pobede nad fašizmom. Pozvali građane Srbije da im pomognu u ovoj akciji.

Poštovani prijatelji, molimo vas da nam javite, ako znate, gde sve postoje obeležena i neobeležena grobna mesta gde su sahranjeni sovjetski vojnici i građani poginuli u Srbiji tokom Drugog svetskog rata. Ruska država priprema veliku proslavu 70 godina pobede nad fašizmom i Velikog otadžbinskog rata, i želi da oda počast svojim žrtvama u Srbiji!

Ovako glasi apel koji su nedavno srpskoj javnosti uputili Ruski dom iz Beograda i Udruženje ruskih potomaka „Romanov“ iz Novog Sada. Kako nam je rečeno u Ruskom domu, Ambasada Ruske Federacije u Srbiji, i pored toga što ima precizne podatke o vojnim licima sahranjenim na ruskim vojnim grobljima u našoj zemlji, planira da upotpuni svoju arhivu podacima koje poseduju građani Srbije.

– Povodom Dana pobede otvorićemo zvanični sajt i prikazati kartu vojnih dejstava sovjetske armije, mesta stradanja i grobova sovjetskih vojnika, koje čuvaju i održavaju srpski građani – rečeno nam je u Ruskom domu. – Želja nam je da takva mesta obeležimo i odamo počast stradalnicima.

Tokom Drugog svetskog rata poginulo je oko 26 miliona ljudi s ruske teritorije. U borbama za oslobađanje Beograda 1944. godine poginulo je 976 crvenoarmejaca. Sovjetski vojnici i oficiri učestvovali su i u oslobađanju Kraljeva, Užica, Vršca, Bele Crkve, Zrenjanina, Novog Bečeja, Požarevca, Pančeva i drugih gradova. Uostalom, Beograd, Vršac i Zrenjanin dan ulaska Crvene armije slave kao Dan oslobođenja.

U Požarevcu je poginuo 441 vojnik Crvene armije, u Beloj Crkvi jedanaest. U selu Lazarevu život je u borbi sa nemačkim fašistima položio 21 ruski vojnik. Stradali vojnici sahranjeni su na vojnim grobljima u ovim mestima. Mnogi su otpremljeni u Rusiju, ali mnogi su dobili grobnice na nepoznatim mestima u Srbiji. Iz matičnih knjiga umrlih Arhijerejskog sinoda Ruske pravoslavne crkve saznaje se da je, na primer, u Pančevu od 1920. do 1957. godine umrlo 1.060 Rusa.

– Nama se javljaju i građani koji tvrde da je samo u Pančevu na stotine Rusa tokom rata završilo u ruskom sanatorijumu i bilo sahranjeno na tamošnjem pravoslavnom groblju – kaže Jovan Ivanov, predsednik Udruženja ruskih potomaka „Romanov“ iz Novog Sada. – U Pančevu i drugim mestima na pravoslavnim i drugim grobljima sahranjivani su kako vojnici i oficiri Crvene armije, tako i članovi i potomci ruskih izbeglica, koji su živeli i borili se u Srbiji protiv fašizma. Mi želimo da otkrijemo i zvanično da obeležimo grobove svih Rusa kako bismo im odali počast.

Jovan Ivanov je unuk Ivana Sergejeviča Ivanova, koji je završio prava u Moskvi i sa svojim bratom, između dva rata, izbegao u Srbiju. Bežeći od komunista koji su ubili carsku porodicu Romanov, Ivan Sergejevič je stradao u Srbiji.

– Moj deda je u Srbiji bio sekretar Drinske banovine u Užicu – govori Jovan. – Kada su Tito i partizani ušli u Užice, u jesen 1941. godine, lično je Slobodan Penezić Krcun došao u našu kuću i odveo ga na streljanje. Tako je i moj deda postao žrtva Drugog svetskog rata.

Tražeći Mihaila Filipoviča Važenina među nastradalima, njegova porodica je posle dve decenije traganja otkrila da njegovo telo počiva u Vršcu. Porodica Važenin došla je iz Rusije u Vršac i postavila pločicu s njegovim podacima.

RUSI DOLAZE

– PO popisu iz 2011. godine u Srbiji danas ima oko 3.000 Rusa koji imaju državljanstvo Srbije. Pored njih ima više hiljada Rusa koji nemaju državljanstvo, ili onih koji su tek pristigli iz Rusije sa namerom da žive u Srbiji – otkriva nam Ivanov.

ADRESA UDRUŽENJA

SVE podatke o grobnim mestima Rusa u Srbiji građani mogu slati predsedniku udruženja Jovanu Ivanovu. Adresa je Udruženje ruskih potomaka „Romanov“, Ulica Dragiše Brašovana 18, 21000 Novi Sad.

(Večernje novosti)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *