РУСИ У УКРАЈИНИ први пут уништили амерички ракетни бацач NASAMS

RUSI U UKRAJINI prvi put uništili američki raketni bacač NASAMS

4 februara 2023

RUSKE snage su u Ukrajini prvi put uništile američki PVO-raketni bacač NASAMS koji koristi rakete zemlja-vazduh kratkog i srednjeg dometa. Formalno je norveško-američki, ali sve što je u njemu bitno – američko.

Raspolaže posebnim modularnim sistemom koji povezuje „u krug“ do 12 lansera sa po šest projektila koje svaki može ispaliti jednim plotunom.Lanseri su uvezani sa (do) osam radarskih stanica AN/MPQ-64F1 i vozilom sa elektro-optičkim sistemom za pretragu i praćenje ciljeva. Uništavanje prvog NASAMS-a Rusi smatraju svojim uspehom, a moskovski vojni ekspert Aleksej Leonkov ovako objašnjava zašto:

„To je prototip integrisanog sistema protivvazdušne odbrane/raketne odbrane budućnosti, koji će Amerikanci prvo da naprave kod kuće, a potom i sa svojim najbližim partnerima i saveznicima u Evropi. Sve funkcioniše tako što se formira određeno informaciono polje u koje se primaju informacije od raznih radara i senzora dronova, aviona, helikopteri ili raketa. Sistem ih analizira i bira jedan ili drugi lanser koji odgovara na vazdušni napad. Tako ti kompleksi ostaju nevidljivi, pošto se njihovi radarski sistemi ne koriste dugo. Čak kao da su faktički po strani. To im omogućava da koriste taktiku zasede.

– Da bi se otkrilo takvo oružje, potrebno je pribegavati raznim taktikama koje ga primoravaju da otkrije gde se nalazi. Glavni zadatak je naterati neprijatelja da aktivira svoje sisteme protivvazdušne odbrane“.

„Sada smo to uspeli, pa naša taktička avijacija mogla da pogodi raketom vazduh-zemlja. Mislim da je naša taktika bila da NASAMS primoramo da profunkcioniše i da samo ga potom uništili. To znači da smo ih `pročitali`. Da smo naučili kako da ih uništavamo“.

(Fakti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *