РУСИ У ЖЕНЕВИ ЗАПРЕТИЛИ НАТО-у

RUSI U ŽENEVI ZAPRETILI NATO-u

11 januara 2022

Rusija bi mogla da pruži vojni odgovor u slučaju da NATO razmesti strateško naoružanje srednjeg i kratkog dometa u Evropi, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov nakon sastanka sa američkom delegacijom u Ženevi.

Ruska strana je svojim američkim partnerima detaljno objasnila zašto dobijanje pravnih garancija o neširenju NATO-a ostaje imperativ za Moskvu.„Mi smo, sa svoje strane, Amerikancima detaljno predstavili logiku i sadržajni deo naših predloga, objasnili zašto je dobijanje pravnih garancija o neširenju NATO-a apsolutni imperativ, zašto obavezno treba da dobijemo pravne garancije neraspoređivanja odgovarajućih udarnih oružja pored ruskih granica, a koje može da pogađa ciljeve na našoj teritoriji i zašto pokrećemo pitanje da bi NATO u velikoj meri trebalo da odustane od materijalnog osvajanja teritorija država koje su pristupile NATO-u u periodu posle 1997. godine, tj. u periodu nakon potpisivanja temeljnog akta Rusija-NATO“, naveo je zamenik ministra.

Rusija je takođe pozvala Sjedinjene Američke Države da preuzmu maksimalnu odgovornost, jer se rizici od mogućeg sukoba ne mogu potceniti, dodao je on.

Rjabkov je naglasio i da se Moskva nada da će NATO u naredna dva dana shvatiti da dijalog o bezbednosnim garancijama ne sme da se dovede u ćorsokak i da Alijansa mora da izađe u susret ruskim predlozima o bezbednosnim garancijama.

„Ako se to ne desi, suprotno očekivanjima, onda će se to pitanje razmatrati i davati ocene situacije uzimajući u obzir čitav niz faktora. Ne predviđajući ništa, ne određujući unapred, ne pokušavajući da na bilo koji način odredim događaje, mogu da kažem da ne bih voleo da se suočimo sa situacijom da zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, naprave takvu grešku i ponovo deluju i na štetu sopstvene bezbednosti i bezbednosti celog evropskog kontinenta“, naglasio je ruski političar.

Osim toga, Rjabkov je primetio da Moskva vidi osnovu za postizanje sporazuma sa NATO-om o pravno obavezujućim bezbednosnim garancijama. On je napomenuo da se Rusija zalaže za nastavak dijaloga kako se rad ne bi smanjivao.

„Uložili smo značajne napore da objasnimo našim američkim kolegama zašto igranje vatrom nije u njihovom interesu, zašto se eventualno ignorisanje apsolutno opravdanog pitanja s naše strane o tome da ono što se dešavalo proteklih decenija ne može nastaviti u odnosima sa NATO-om. Potrebne su nam radikalne promene uopšte, sam obris naših odnosa, njegova matrica, njen okvir“, objasnio je Rjabkov.

Bez napretka na temu neširenja NATO-a i nerazmeštanja raketa u blizini Rusije, rad sa SAD na drugim aspektima bezbednosnih garancija biće upitan, primetio je Rjabkov.

„Jasno smo istakli da bez napretka po ova tri ključna pitanja (širenje NATO-a, neraspoređivanje raketa, materijalno osvajanje teritorija država koje su pristupile NATO-u)… rad na drugim aspektima, bez obzira na sav njihov značaj, biće upitan“, istakao je on.

„Ako SAD ne odustanu od raspoređivanja potencijala koji se ubrzano razvija, onda će uskoro negde u Evropi to možda zahtevati nekin vojni odgovor Rusije“, istakao je Rjabkov.

„U lošim okolnostima, ove zemlje će stradati. Na primer, SAD su raskinule najvažniji sporazum i situacija je spasena samo zahvaljujući jednostranom odbijanju Rusije da razvije svoj potencijal kršeći ovaj sporazum“, objasnio je on.

Kako je rekao, treba shvatati da se radi o jednom od najopasnijih regiona za razmeštanje oružja kratkog i srednjeg dometa.

Ucene i zaplašivanja neće doneti rezultate

Prema njegovim rečima, pokušaji Vašingtona da uceni i zastraši Rusiju su neprihvatljivi i neće dovesti do željenog rezultata, ali će Rusija nastaviti da pokušava da se dogovara.

„Stalno slušamo o nekoj ceni… koju će Rusija morati da plati ako uradi ili ne uradi nešto što ti ljudi žele ili ne žele. Kao da ih istorija ničemu ne uči… Takav razgovor je za nas u principu neprihvatljiv i neće dati rezultate koje traže. To su pokušaji da se postavi ultimatum, to su pokušaji ucene i zastrašivanja“, istakao je zamenik šefa ruske diplomatije.

„Razumem da je osim sankcija i ucena, u arsenalu savremene zapadne spoljne politike malo šta ostalo, gubi se čak i veština pregovaranja, ali ništa, pokušaćemo da to obnovimo, ako bude potrebno, usadićemo im te veštine“, naglasio je on.

Moskvi potrebne garancije, a ne obećanja

Rjabkov je naglasio da je nepristupanje Ukrajine i Gruzije NATO-u pitanje nacionalne bezbednosti za Rusiju.

„Za nas je to apsolutno obavezno – da se uverimo da Ukrajina nikada neće postati članica NATO-a. Želeli bismo da se na madridskom samitu NATO-a formula usvojena na samitu u Bukureštu 2008. godine povuče i zameni sledećom: ‘Ukrajina i Gruzija nikada neće postati članice Severnoatlantskog saveza’… Dosadilo nam je da vodimo prazne razgovore, od poluobećanja, od pogrešnog tumačenja, što se često dešavalo na pregovorima iza zatvorenih vrata. Ne verujemo drugoj strani. Potrebne su nam betonski čvrste, pravno značajne garancije, a ne obećanja, već garancije, sa rečima ‘mora’, ‘obavezno’, da nikada ne postati članice NATO-a“, objasnio je Rjabkov.

O Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju

Tokom razgovora u Ženevi, Rusija i Sjedinjene Američke Države pokrenule su pitanja o budućem sporazumu koji bi zamenio START (Sporazum o merama za dalje smanjenje i ograničenje strateškog ofanzivnog naoružanja), ali ovo pitanje nije bilo glavno, rekao je zamenik ruskog ministra.

„Razgovarali smo, na primer, o tome šta će uslediti posle Sporazuma START koji ističe za nešto više od četiri godine, koje teme bi trebalo da se razrađuju u isto vreme, šta će konkretno raditi radne grupe formirane u okviru dijaloga o strateškoj stabilnosti. Sve ovo je danas dotaknuto, ali nije zauzelo glavno mesto“, objasnio je Rjabkov.

Rjabkov je objasnio i da je razgovor sa američkom stranom o bezbednosnim pitanjima bio složen, profesionalan, konkretan i bez pokušaja ublažavanja, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov nakon rusko-američkih konsultacija o bezbednosnim garancijama u Ženevi.

„Razgovor je bio težak, dug, veoma profesionalan, dubok i konkretan. Bez pokušaja da se nešto ulepša, da se ublaži“, rekao je on.Ruski političar je dodao da su Sjedinjene Američke Države veoma ozbiljno shvatile predloge Rusije o bezbednosnim garancijama i detaljno ih analizirale.

Kako je istakao, Rusija je na pregovorima objasnila da nema nikakve planove niti namere da „napada” Ukrajinu, pa s tim u vezi nema bojazni od scenarija eskalacije.

„Objasnili smo našim kolegama da nemamo planove i nemamo namere da ‘napadnemo’ Ukrajinu, a sve mere za borbenu obuku trupa i snaga sprovode se na našoj nacionalnoj teritoriji… Nema razloga za strah od bilo kakvog scenarija eskalacije u tom pogledu“, istakao je Rjabkov.

„Rusija ne namerava da izvrši invaziju na Ukrajinu i stoga se o tome ne pregovara“, rekao je on, govoreći o članku u „Njujork tajmsu“ koji je pisao da Rusija navodno želi da zameni svoju „pretnju Ukrajini“ za veću fleksibilnost Sjedinjenih Američkih Država i Zapada u pregovorima.

„Ne očekujemo da zapadne zemlje pokažu fleksibilnost u vezi sa nizom naših predloga. Imamo veoma čvrst stav o osnovnim neotuđivim zahtevima koje sam vrlo pažljivo pokušavao da objasnim američkim kolegama“, dodao je on.

Rjabkov je dodao da Rusija nije uverena da će SAD poštovati pravno formulisane sporazume o bezbednosnim garancijama, ako strane zaključe dogovor.

„Nisam uveren. Predsednik je postavio pitanje tako da, s obzirom na negativno iskustvo koje smo nakupili tokom dužeg vremena, šema sa obavezama Sjedinjenih Američkih Država, naravno, nije idealna. Da parafraziram, prenoseći značenje u sopstvenoj interpretaciji, bolje išta nego ništa“, zaključio je Rjabkov.

Rusko-američki pregovori o bezbednosnim garancijama završeni su u Ženevi nakon skoro osam časova. Sastanak je počeo oko 9 časova i održan je iza zatvorenih vrata u prostorijama Stalne misije SAD pri kancelariji UN u Ženevi. Pauze su bile samo zbog kratkog ručka.

U nedelju je održan preliminarni sastanak u formatu radne večere. Nakon sastanka Rjabkov je rekao da je razgovor bio težak, ali poslovan i naglasio da je Moskva spremna da sasluša stav SAD, ali da je konstruktivan dijalog moguć samo u kontekstu revizije odluka budimpeštanskog samita o budućnosti Ukrajine i Gruzije u NATO-u.

Povod za razgovore bio je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

KOMENTARI7 komentara

 1. See Y Leter Aligeder says:

  Baba NAT-a se širi da bi Rusija mogla lakše da je nacilja i pukne.

 2. Zoran says:

  Hahhaa, nmoje se sirite, molim vas....

 3. Petrovgrad says:

  Sada će Rusi da montiraju raketice na Kubu i oač posla do Vašingtona ili Njujorka za manje od pola sata, naravno ako vozi prvom. Ako ubaci u petu brzinu , eto raketice za 3-4 minuta ispred kipa slobode.

 4. Srbski vitez says:

  Braćo Rusi,sa ovim lukavim, lažljivim, prevarnim, podmuklim, poganim, alavim, zloćudnim, krvoločnim, kancerogenim,svirepim fašističkim genocidnim zlikovcima...MORA se odnositi krajnje oštro, odlučno i direktno!!! Ne sme se popustiti ni za mikron! Svako ( dobronamerno i iskreno ) popuštanje zarad opšteg dobra ti zlikovci će protumačiti kao znak "slabosti" i "straha"! Samo oštro i preteći se treba odnositi prema tim genocidnim hijenama, samo preteći i oštro! Hvala Bogu vi tako možete jer raspolažete najjačim " argumentima" u vidu "kinžala", " avangarda", "cirkona", " kalibra", "posejdona", " belgoroda", "sarmata", S-400,S-500, S-550, kao i mnogim drugim poznatim i što je najvažnije NEPOZNATIM oruđima, oružjima i sistemima!!! ŽIVELE NAŠE PRELEPE DRŽAVE RUSIJA I SRBIJA!!! ŽIVEO GENIJALNI VLADIMIR VLADIMIROVIČ PUTIN!!!

 5. milorad5 says:

  hm mislim da sa amerikancima ništa nije moguće dogovoriti,jer oni su već KRENULI U NAPAD NA RUSIJU.Sve što se zadnjih već više od 10 god. dešava u odnosiam USA i rusije je očigledno zaoštravanje od strane USA i povećavanje pritiska na rusiju kao priprema terena za otvoren vojni napad kada strateška situacija to dozvoli.ZATO je dogovor NEMOGUĆ oni su već OTVORENO POKAZALI svoje namere i samo neki slom unutar USA sad može da odgodi ili poništi rat koji USA pripremaju protiv rusije a zatim i kine,lil obratno,kako oni već procene da je veća opasnost po njih.Rusi bi trebali da pokušaju da se pripreme za taj rat pre svega da pokušaju da obezbede civilno stanovništvo od posledica toga,tako što će omogućiti da što veći broj civila PREŽIVI.Jer taj rat će dobiti samo oni kojima preživi civilna populacija u nekoj organizovanoj formi u skloništima ili manjim zabačenim samodovoljnim enklavama.Leteće nuklearne bombe,i leteće DUGO,neće oni baciti sve odjednom jer to je samoubistvo,ali će preoravanje potrajati duže vreme i sa jedne i sa druge strane i ne treba polagati nade u nek "miroljubive nenuklearne" izjave.Sve je to bacanje prašine u oči kao i ova odvratna priča sa pokušajem biološkog rata na svetskoj skali.Ako su oni ovo sa KOVID-om uradili, a JESU sigurno,jer kinezi su u panici od kovida, pošto misle da je to DNK programnirani virus koji će upravo njih najviše pogoditi,daklem potšo su uradili KOVID mislim da je jasno da oni neće prezati da se upuste u pokušaj holokausta.Ova "pandemija" je generalno modelovanje i eksperimentisanje sa mogućnostima načinima i metodam vodjenja biološkog i kovid je relativno bezopasna mutciaj gripoa koja omogućuje da se napravi model raspršivanja i proceni vreme širenja i načini širenja nečeg mnogo opasnijeg što će možda u budućnosti biti u potrebljeno.Stvari su i bez nuklearne napetosti dovoljno loše i nešto gadno će se sigurno desiti uskoro na globalnoj skali.Bog na pomogao.

  • Svetovid says:

   Dijalog sa "predstavnicima" zapada će uznapredovati kad infantilni političari poslušaju Gajgerov koncert. Samo što tada neće moći iz "koncertne dvorane".

 6. dusan says:

  A MOZE DA SE DESI I ZEMLJOTRES U BLIZINI AMERICKE OBALE ....MOZE I STRIJA DA NESTANE U POLA AMERIKE ,....A MOZE I AMERICKI COVID DA IH STREFI NIODKUDA . ZNAJU TO AMERI , VIDECEMO KAKO DELAJU POD PRITISKOM I TO POSLE 65 GODINA . PUTIN JE SAMO VECE ZIVCE POKAZAO OD STALJINA , ALI ...SVECA DOGOREVA!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *