РУСИ У ЖЕСТОKОМ НАПАДУ – Сирене за ваздушну опасност широм Украјине, војска упозорава на ракетне ударе

RUSI U ŽESTOKOM NAPADU – Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine, vojska upozorava na raketne udare

18 maja 2023

Jedna osoba je poginula danas u ruskom raketnom udaru na industrijsko postrojenje u južnom ukrajinskom gradu Odesi, dok su delovi projektila koji su padali tokom vazdušnog napada izazvali dva požara u istočnim oblastima Kijeva, saopštili su zvaničnici.

Još dve osobe su ranjene u napadu u Odesi, napisao je portparol vojne administracije Sergej Bračuk na Telegramu, prenosi Rojters.Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je jutros širom Ukrajine, a vojska je upozorila na moguće ruske raketne udare na većem delu teritorije koji se proteže od Kijeva do centralnih regiona i juga zemlje.

Sat vremena nakon upozorenja, sa Telegram kanal ukrajinskih oružanih snaga poručeno je stanovnicima Kijeva da ostanu u skloništima. Upozorenja su izdata za niz drugih regiona, uključujući Žitomir zapadno od prestonice i Kirovograd, Čerkasi i Dnjepropetrovsk u centralnoj Ukrajini. Sirene su se oglasile i severno od Kijeva i na jugu i zapadu do regiona Vinistija, Hmeljnicki i Černovci.

Drugi Telegram kanali upozorili su na moguće vazdušne napade u centralnom regionu Poltave i južnije u Mikolajevskoj oblasti.

Jutrošnji udari na Kijev su deveti u nizu nedavnih ruskih napada koji su „bez presedana po svojoj snazi, intenzitetu i raznovrsnosti“, napisala je na Telegramu Gradska regionalna gradska uprava Kijeva.

Upozorenja o vazdušnom napadu za Kijev su i dalje na snazi.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko je na Telegramu saopštio da je jedan požar izbio u garaži u okrugu Darnica. Projektili su pali i u regionu Dnjepra u Kijevu. On je naveo da nema žrtava ni u jednom od ovih incidenata.

Šef kijevske vojne administracije Sergej Popko saopštio je na Telegramu da je izbio požar u nestambenim objektima u okrugu Desnjanski, istočno od prestonice, a nije bilo informacija o eventualnim žrtvama Popko je rekao da je Kijev napadnut krstarećim projektilima i da ih je sve oborila protivvazdušna odbrana.

U Kijevu su se čule protivvazdušne jedinice u akciji, saopštio je Rojters pozivajući se na svedoke. Bilo je izveštaja i o eksplozijama u drugim većim gradovima, ali je nepoznato da li su one posledica raketnih udara ili protivvazdušne aktivnosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *