RUSI UDARAJU NA INTERESNU ZONU AMERIKE: Japanci traže od „Gasproma“ da izgradi gasovod do Tokija

RUSI UDARAJU NA INTERESNU ZONU AMERIKE: Japanci traže od „Gasproma“ da izgradi gasovod do Tokija

10 novembra 2014

gfmkz5477hgb-600x395Japanska strana je izrazila želju da se izgradi gasovod iz Rusije do Tokija, rekao je direktor „Gasproma“ Aleksej Miler.

Dobili smo predlog od japanske strane. Radi se o gasovodu za Hokaido, a moguće i do Tokija, o našem učešću u distribuciji gasa i električene energije u Japanu. Projekat se razmatra, nismo još odgovorili – citirala je Milera agencija Interfaks.

Ranije danas je u Pekingu predsednik Vladimir Putin vodio pregovore s japanskim premijerom Šindzo Abeom.

Predsednik Rusije i premijer Japana detaljno su prošli kroz listu bilateralnih projekata trgovinsko-ekonomske saradnje koja je bila napravljena za poslednju posetu premijera Japana Rusiji, rekao je tada novinarima pres sekretar šefa ruske države Dmitrij Peskov.

Evropska Unija će ostati zaleđena kada Rusija sve zalihe proda Kini

Količine gasa koji će Rusija isporučivati Kini mogu u srednjoročnoj perspektivi premašiti isporuke Evropi – saopštio je prvi čovek Gazproma Aleksej Miler.

Imajući u vidu danas potpisani memorandum o „zapadnoj trasi” snabdevanja Kine ruskim gasom, Miler naglasio da će „zapad” dobiti status „prioritetnog projekta”.

Reč je o gradnji gasovoda „Altaj” kojim će – u prvoj fazi – u Kinu stizati 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje. A kasnije – kada budu pušteni u rad i drugi i treći cevovod – ukupni godišnji kapacitet biće 100 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Verovatnno nije slučajno što je Miler otkrio Briselu: da će „Altaj” dobijati zapadnosibirski gas, sa istih nalazišta – sa kojih se snabdeva Evropa. Ovo bukvalno znači: vodite računa, pojavio se neko ko može sve kupiti.

Miler je potvrdio da davanje prednosti „Altaju” neće dovesti u pitanje gradnju „Snage Sibira” – magistralnog dalekoistočnog gasovoda za Kinu.

Njime „plavo gorivo” treba da poteče 2020. godine.

(Glas Rusije)

KOMENTARI3 komentara

  1. Milan says:

    Kako smeju na takav način viditi Evropsku Uniju i njene članice u medjudržavnim odnosima?

  2. s@Ša says:

    Pa dobro evro smradovima uvjek ostaje mogućnost da gas kupouju os USA do duše u kanisterima od 25L!

  3. Nebojsa says:

    Da da u japanskim Seiko kanisterima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *