РУСИ УГРАДИЛИ ТАЈНИ ЧИП У С-400 ПРЕ НЕГО ШТО СУ ГА ПРОДАЛИ ТУРЦИМА! Војни аналитичар открио детаље

RUSI UGRADILI TAJNI ČIP U S-400 PRE NEGO ŠTO SU GA PRODALI TURCIMA! Vojni analitičar otkrio detalje

21 oktobra 2020

Vest da je Turska testirala PVO sistem S-400 kupljen od Rusije pokrenula je po ko zna koji put pitanje prenosa tajni moćnog ruskog oružja u Sjedinjene Američke Države.

Turska, po ugovoru s Rusijom, ne može i ne sme sa svojim NATO mentorom da podeli tajne moćnog PVO, međutim, ako ugovor čak i bude prekršen, Rusi su unapred pripremili iznenađenje – kako za „provalnike“ u Sjedinjenim Državama, tako i za Ankaru.Naime, protivavionski raketni sistem S-400 spada u najmodernija ruska oružja koje mogu da kupe i inostrani partneri. S-500 još nije u prodaji – on je samo za „ličnu upotrebu“, iako su i osobine S-400 dovoljne da zemlju zaštite od invazije, procenjuju ruski analaitičari.

Sada turski partneri testiraju efikasnost sistema, što svakako prate i Sjedinjene Države.

Vojni komentator lista Komsomolskaja pravda Viktor Baranec podseća da ugovor sa Ankarom predviđa zabranu prenošenje ovog oružja u treće zemlje, ali i objašnjava šta bi se dogodilo kada bi Turska prekršila ovo pravilo.

– Američki stručnjaci i dalje neće moći da reše zagonetku ruskog S-400. Ruski dizajneri, inženjeri, tehnolozi – nisu budale. Pre prodaje ovih sistema, oni u oružje ubacuju čipove koji ne dozvoljavaju ciljanje i pucanje na ruske avione koji takođe imaju čipove koji su u korelaciji sa onima u PVO sistemu. Drugo, takvo oružje se prodaje sa smanjenim borbenim mogućnostima. I treća i najvažnija stvar. „Zlatne glave“ u našem vojno-industrijskom kompleksu smislile su takve trikove da, ako Amerikanci i probaju da otvore i dekodiraju šeme i diskove, svi podaci će istog trena postati neupotrebljivi. Čim Amerikanci zadru dovoljno duboko u sistem rada, odmah će im sve propasti – naglasio je Baranec.

(Informer/tsargrad.tv)

KOMENTARI13 komentara

 1. milorad3 says:

  to je sasvim normalna i uobičajena procedura kod svih koji prodaju najnovije tipove naoružanja sa mnogo elektronike i softvera.Prave se modeli za izvoz i za domaću upotrebu i to svi tipovi oružja.Mi recimo ne moramo to da radimo jer ne prodajemo oružje tako visoke tehnologije i zato su manje države koje prave odredjene vrste naporužanja dobar izvor za uvoz onima koji to ne rade i ne proizvode jer manje više su kupili ono što su i platili, ako ništa pucaće na svakog na koga nanišani.Amerika ima f-16 za izvoz i za domaću upotrebu a svaki polovni avion koji se kupi od njih ide prvo ne "remont" zu AMERICI pa se oind isporučuje kupcu:)Ne verujem da USa može uopšte da dobije bilo kakve bitne podatke o s-400 čak i kada bi uspeli da udju u šematiku tog sistema ona nije ista kao kod ruskih sistema i ne može se iskopirati uspešno,može da deluje da radi, ali kad zatreba NEĆE raditi:)Zato je u stvari bitno od koga se kupuje oružje ali je najvažnije da imamo sopstvenu proizvodnu bar osnovnih orudja koja će raditi jednostavno i pouzdano.Elektronika je sve više opterećenje u orudjima koje može da izazove pad borbenog sistema do disfunkcije,ne treba preterivati sa tim:).Elektronski rat će uskoro biti daleko važniji nego danas. ECM ECCM i istale skraćenice podrazumevaju mnogo toga i već su izašle iz domena SF priča i space opera.pametan sistem ometanja satelitske mreže protivnika može možda čak potpuno da onemogući dejstvo protivnika:)Samo isključiti pristup satelita na odredjenoj teritoriji i 2/3 američke opreme neće raditi kako treba ili uopšte neće raditi recimo na toj teritoriji.Rusi su zato promnenili pristup i prave AUTONOMNE sisteme koji mogu da rade i bez satelitske komunikacije, paralelne komande i softver ali zato je neophodna posada a amerikanci planiraju da izbace ljudski faktor potpuno što je po mom mišljenju u ratu neoprostiva greška:)U svako slučaju patriot sigurno neće skidati američjke avione i rakete kao što ni s400 neće gadjati ruske objekte to svi znaju:)

  • Bilo jednom u Americi says:

   Batice ili Sekice, Say; Jesi ti u pravu nego moraš to malo konciznije recimo u nekih desetak redova, da bi se ja uopšte usudio da te čitam, sad jesam i vidim ima smisla, nego ti se ovo razvuklo ko babi kada para džemper. De, de, to ti nije više komentar nego neki esej koji možeš da uvališ samo Lazanjskom kada bi on to hteo.

 2. Kostakos says:

  To rade i drugi. Bilo bi nerazumljivo ako bi Rusi prodali tehniku koja bi ugrozavala samu Rusiju. Toliko.

 3. Kosovac says:

  Zamisli, kupiš Francusku raketu „Miraž“, koja ume čak i da krivuda, a pogađa pravo u zapisani centar. Pa zamisli da neka budala reši da njome gađa Makrona u tintaru, baš kada je bio onomad pored Trijumfalne kapije. A program ugrađen u repu rakete u sebi kaže: „Ne, Ja sam Bot, ali nisam toliko lud da gađam u svog predsednika“. Pa onda upali bočne raketobufere, oni ga zaokrenu i udare u tintaru Aleksandra Vučića, eventualno u tintaru Redžepa Taipa Erdogana. Pun pogodak. Vive La France. E Viva.

 4. Slobodanka says:

  Rusi neke informacije objavljuju naknadno ili sa zakašnjenjem za obične čitaoce, a u tom vakumu pokažu se neučtiva pitanja i komentari sa dozom nepoverenja i rusomržnje. Evo još jednog primera. Turska je počela da ratuje u Libiji na strani libijske vlade protiv generala Hatara i njegovih snaga. Zauzvrat od vlade u Tripoliju obećana im je eksploatacija libijskih naftnih polja. U Libiji su Turci za ratovanje koristili sve što imaju, naravno i bespilotne letelice Barjaktar i najagresivnije islamističke plaćenike. Ovome se snažno suprotstavio Egipat, a naročito zbog dovodjenja militanata bliskih Al Kaidi i ID, što je i Vašington morao da uvaži. Šta se desilo sa "Barjaktarima"? Za kratko vreme oboreno ih je 30 komada i tako je ratni avanturista Erdogan dobio po nosu taman dovoljno da odustane od daljeg ratovanja. Nema objašnjenja ko je pomogao da Haftarove snage budu sposobne da obore te bespilotne letilice. Nagadjam da su to bili Rusi. Tokom rata na Karabahu rekoše ruski izveštači: Nije dovoljno da bude oboreno samo 5 Barjaktara, nego treba za kratko vreme skinuti bar 30 komada kao što je već uradjeno u Libiji, tada ima šanse da će napadi na Karabah prestati. Najverovatnije sad će Erdogan dobiti dvostruko po nosu. Neke moćne države zapada će priznati nezavisnost Arcaha (Karabaha) baš zbog umešanosti neposlušne Turske, a Rusi neka na terenu pomognu Jermeniji da bude sposobna da odbrani Karabah.

  • Slobodanka says:

   Na taj način Rusija bi postigla obustavljanje sukoba na pragu svojih granica što joj nikako ne odgovara zbog čega Jermenija bi i dalje morala da saradjuje sa Rusijom i to na zdravijoj osnovi, takodje saradjivala bi i sa Zapadom. Bolje i tako nego da se rat nastavlja. Azerbejžanski predsednik Aliev je napravio pogrešnu procenu da će Zapad mirno gledati kako on zajedno sa Erdoganom rastura Nagorno Karabah. Zapad problem Jermena vidi slično kao problem Kurda. Po svoj prilici zlatno vreme savremene Turske je isteklo. Ne vidim da sad Turska može da vrati vreme unazad te da opet ima dobre odnose sa Zapadom. Erdogan je otišao predaleko, suviše se zaigrao.

   • Slobodanka says:

    Ispravka: Rusija... što joj odgovara, bez "nikako ne"

   • Opaši se kao Žena says:

    Srećom nisi mi žena pa da moram da slušam ovoliko politike i u rođenoj kući. A ja mislio da je moja najgora, eh, grešna mi duša.

 5. Rista says:

  Ugradili sumo g ristoju. Prodali radi para i ni najmanje ih ne zanima koga će Turci ubiti. Ti ugovori su takođe ugovori koje g ristoja potpiše i onda briše dupe sušnjim. Kao Rusi ne znaju da Turci to nisu kupili da napadnu Ameriku i da će to biti dostupno Americi kao i migovi u Grčkoj, Srbiji i šta ti ja znam gde sve ne? Nije to uopšte važno jer tako radi svaki kapitalistički sistem. Rusi su za vreme Građanskog rata pomagali Sever Amerike, Amerikanci prodavali oružje Hitleru i Rusima. To be kapitalizam i profit. Profit je slep a danas više nema čak ni mesto gde normalno rastu oči. Mamu svoju bi prodao za đenge. Dete svoje. To je Kapitalizam, a ni drugi sistemi nisu ništa bolji. Bio kao komunizam u Jugoslaviji a šta to vredi kada su komunisti koji su se dočepali vrha samo krali i pljačkali i pretvorili komunizam u fašizam kapitalizma. Sve lepo što narod od srca prihvati, precednici iskoriste za sebe i one koji ih podržavaju i na kraju zaseru svaki put i redovno. Raspadnu se države, narodi ginu i pate a kapital prodaje sve što narod ima i stvara da bi kapitalisti ili bilo koji rukovodioci zarađivali pare. Pa malo bide i za narod ali na kraju sve to pukne ko i ugovori o prodaji oružja. Aj be nemo se zanosite. Ti kao čipovi su uteha za narod a u ovom slučaju i za Srbe. Rusi imaju običaj da kad su u govnima, prodaju i svoju zemlju i naftu i narod. Prodali su Aljasku, prodali Kinezima sve tzv sporne teritorije o kojima vekovima nisu teli ni da razgovaraju sa Kinezima, ali došle sankcije i daj šta daš. Mnogobrojne teritorije, kao male su pa Rusija neće ni osetiti, preko noći sa sve Rusima postale kineske. Rusi sa tih teritorija zaspali kao Rusi a probudili se ujutru kao Kinezi. TZV Južni tok je Amerika preusmerila u Tursku a Rusima trebaju pare i naravno da su prihvatili. Daj šta daš. Nije to nikakav uspeh Rusije nego rasprodaja Rusije. Nemačka im neprijatelj broj 2 a oni zavise od nemačkih evra bore se da što više sirovina prodaju Nemačkoj. Turci su im neprijatelji broj 3, istorijski broj 2, a oni prodaju turcima najsavremenije sisteme za ubijanje. Kakav bre čip? Kao neko je lud pa će kupiti falsifikat bombu? To bi Rusi mogli da urade samo jednom i onda da kažu zdravo đaci i niko i nikad više ne bi kupio oružje od rusije. Možda taj ES nema neke kvalitete kao ruski ES, ali koliko je ubitačan, nisu ni važni baš svi kvaliteti.

 6. Rista says:

  Samo naivno, priprosti ljudi mogu da nasednu na priče stručnjaka o nekim čipovima. To be žvaka za ludoja. I još nešto pride o Rusiji, čiji me rukovodioci nerviraju još od Oktobarske revolucije. Sve i jedan je gnjida koja nije u stanju da razvije najbogatiju državu na svetu, nego žive po plemenskim dačama u pola rusije i imaju zemljane puteve u pola Rusije iako smo u 121. veku. Srbija ima bolje puteve od Rusije. Posle Gorbačova, Rusi su prodali ili predali sve žive tajne Amerikancima. Antene Sibira koje su još od 1963. bile prava enigma za Ameriku, su delimično preseljene na Aljasku i nema tajni koje Rusi nisu prodali Americi tada. Za par rubalja i bajke o lepoti prijateljstva sa partnjorima Amerikancima. Čak i Putin traži od Amerike da Rusija bude partnjor Americi i ne znam da li je danas već nekako shvatio da od toga nema ništa. Uostalom, čovek je još uvek ispod nivoa životinja po nekim stvarima. I danas ljudi prodaju poneko svoje dete. Car Dušan prodao ćerku Sultanu, Srbi prodaju svoju decu kapitalistima Zapada da bi dobili neke amigrantske pare jednom godišnje kada prodati ljudi dođu kući na par dana da plaču i riču i još se ponosimo sa tim procesima. Rusi prodaju svoju decu Zapadu. I šta pnda znači jedan ES manje ili više? A kilavi zapad koji nema muda više da pravi decu, kupuje tuđe narode za jeftine pare i tako održava svoje narode u životu. Sve to ko pametna stoka. I sada neki tamo Rus teši Srbe i Ruse da su prodali Turcima lažnu bombu? Pa nije valda da mu neko veruje? A jeste. Vidim, čak mu i verujete. Pa bolje to jer ako shvatite istinu, boleće jako. Čovek voli da zažmuri i kada dobije preko očiju onda ciči i traži pravdu. Pa pravda prodata bre! Prodali veliki rukovodioci. I nas će prodati kad zatreba. A i mi sami se trćimo Zapadu i prodajemo se kad god možemo. Zato smo i zahvalni kada neki anal i tičar Viktor Baranec ponudi neko divno opravdanje

 7. M says:

  Danas i mixer za voće snima po stanu za nekoga!Kineski naročito!O televizorima neću ni govoriti!

 8. Poletarac - leti sukhoj preko polja says:

  Da? Pa šta oni hoće, dobili su tajni čip gratis, to vam je ruski O.S. taj nikada ne pada. Ovo rusko naoružanje nikada ne može da se upotrebi protiv ruskih sukhoja ako su ruski piloti u njemu. Op, crvc, genezen, zajn. Pa šta ste mislili vi turci?

 9. Jah says:

  Čitam, čitam, i slatko se nasmejah..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *