РУСИ ухватили сигнал из друге цивилизације!

RUSI uhvatili signal iz druge civilizacije!

6 septembra 2016

fdregdfss

Lovci na vanzemaljce su zaintrigirani misterioznim radio signalom koji je pokupljen iz pravca zvezde slične suncu.

Čini se da je iznenadni signal došao iz okoline zvezde udaljene 95 svetlosnih godina koja se nalazi u sazvežđu Herkules.

Poznato je da zvezda, nazvana HD164595, ima najmanje jednu planetu u orbiti oko nje.

To otvara intrigantnu mogućnost da signal, detektovan pomoću moćnog radio teleskopa u Rusiji, može biti namerno emitovana poruka od strane vanzemaljaca.

Signal je zabeležen pomoću RATAN-600 radio antene na Zelenčukskoj, blizu granice sa Gruzijom, a iz opservatorije je opisan kao „jak signal u pravcu HD164595“.

Timovi koji su uključeni u SETI (Institut koji se bavi potragom za inteligentnim životom u svemiru) su počeli da slušaju više signala tokom vikenda koristeći niz teleskopa (Allen Telescope Array) u blizini San Franciska i još jedan instrument u Panami.

O otkriću će se diskutovati na SETI sastanku tokom Međunarodnog kongresa astronautike (IAC) u septembru u Gvadalahari, Meksiku.

Stručnjaci naglašavaju da nema dovoljno dokaza da potvrde da je signal poruka od vanzemaljaca, i da je vrlo verovatno da je to proizvod električnih smetnji ili prirodnog događaja na udaljenom objektu u svemiru.

Međutim, istraživači traže trajno praćenje zvezde HD164595. To je ista veličina i tip zvezde kao naše sunce, ali par milijardi godina starija, sa 6,3 milijardi godina. Njena veća starost znači da bi svaki život tamo imao više vremena da se razvije i postane naprednijil.

Otkriće tople planete veličine Neptuna, označene kao HD164959b, oko zvezde, potvrđeno je prošle godine od strane astronoma koji su je otkrili koristeći ogroman teleskop u Opservatorijumu u Provansi, Francuska.

Vrlo je moguće da postoje druge stenovite planete u istom zvezdanom sistemu, ali su suviše male da bi mogle biti primećene sa trenutnom tehnologijom.

Profesor Tim O Brajen, pomoćnik direktora Opservatorijuma Jodrel Banka na Mančester Univerzitetu u Češiru, je deo tima Velike Britanije u potrazi za dokazima o vanzemaljcima.

On je rekao: „Ovo je zanimljivo, mada su daleko veće šanse da je u pitanju neka vrsta radio smetnji nego da su vanzemaljci“.

„Ono što je ključno u ovim slučajevima je da se planeta prati što je pre moguće, po mogućnosti istovremeno sa drugim teleskopom. Nažalost, izgleda da je otkrivena pre godinu dana, tako da je staza sada hladna“, dodao je on.

Ako su vanzemaljci poslali poruku, onda bi morali biti barem dovoljno tehnološki napredni da koriste i čuvaju energiju sa svoje zvezde – što ih klasifikuje kao Tip 1 civilizacije na Kardaševoj skali (mera koliko su napredne tehnološke sposobnosti civilizacije).

To bi im dalo moć da smišljeno namene signal ka našem suncu nadajući se da ovde ima inteligentnog života.

Ali ako je signal emitovan u svim pravcima, to bi zahtevalo više energije, i vanzemaljci bi trebalo da budu super napredni „Kardašijev Tip 2 civilizacije“ da bi bili u stanju da koriste celokupnu energiju zvezde.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *