Руси улазе у Ирак!?

Rusi ulaze u Irak!?

25 oktobra 2015

8522792Otkad su Rusi počeli sa kampanjom bombardovanja u Siriji, jedna činjenica je postala više nego jasna. SAD su na dobrom tragu da postanu drugorazredna sila, kao što su to Rusi bili devedesetih godina i početkom 21. veka.

Više ne živimo u unipolarnom svetu u kom američka vojska može da nameće svoju volju bez posledica. Amerika od sada pa nadalje mora da bude svesna da više ne može da dominira planetom.

To takođe znači da će borbe sutrašnjice biti pune čudnih situacija poput sledeće:

„Početkom meseca, šiitski borci u Iraku su otpremili američki Abrams tenk u američku ustanovu za opravku, a radnici su se iznenadili kada su videli ruski mitraljez na tenku sa sve iranskom municijom, saznaje Defense Nenjs.

Borbeni tenk MIA1, jedan od 146 tenkova koje su SAD prodale Bagdadu, transportovan je kroz zelenu zonu do ustanove u al-Mutani koju je uspostavio Pentagon.

Tenk koji je dospeo je bio opremljen ruskim mitraljezom kalibra .50 i iranskom municijom od 12,75 mm, naveli su izvori u toj ustanovi.

„Kada je municija uklonjena, uočene su iranske oznake na čaurama. Izgleda da je ruski mitraljez sa iranskom municijom postavljen na Abrams tenk““.

Pored toga što je situacija više nego apsurdna, ovo mnogo govori o trenutnom položaju Amerike na Bliskom istoku. Za početak, važno je napomenuti da SAD nisu odobrile šiitskim borcima da koriste ove tenkove, pošto njih podržava Iran.

Svaki deo opreme koji se prodaje Iraku dolazi sa setom uslova, a ovakav slučaj predstavlja vidno kršenje tih uslova. Međutim, ovaj incident nije bio slučajnost. Malo je verovatno da bi Iračani dozvolili da neki od njihovih tenkova nestane, osim ako je to ono što su želeli.

Zašto su onda oni to uradili? Naravno, zato što ne mogu da se izbore protiv ISIS-a sami, čak ni sa podrškom SAD. Potrebna im je inostrana vojska, jer vojska koju njihova vlada obučava nije postigla rezultate.

To je samo mali znak veće promene u iračkoj vlasti. Pošto Amerikanci nisu mnogo pomogli u borbi protiv ISIS-a, logično je da se Iračani okreću Rusiji i Iranu.

Kako prenosi Reuters:

„Irački zvaničnici, frustrirani zbog nedostatka delovanja vojske SAD protiv Islamske države, rekli su da će se osloniti na Rusiju u borbi protiv sunitskih muslimana.

Dva ruska generala su stacionirana u obaveštajnom centru u Bagdadu, naveo je jedan neimenovani irački zvaničnik.

Zamili, vodeći šiitski političar, rekao je da četiri države sarađuju po pitanju informacija i bezbednosti u „zelenoj zoni“ Bagdada, gde se nekada nalazio štab SAD.

„Smatramo da je to veoma korisno“, rekao je irački zvaničnik. „Ideja je da se formalizuju odnosi sa Iranom, Rusijom i Sirijom. Želimo da uspostavimo pun vojni savez“.

Teško je i objasniti koliko je ovakav razvoj događaja važan. Iračani su konačno odbacili pomoć svog glavnog „dobrotvora“.

Na kraju krajeva, zašto i ne bi? Amerika je bila najveća pretnja po Irak već decenijama. Ona je pomogla da se finansira i opremi Sadam Husein, najnemilosrdniji diktator u skorijoj istoriji te države.

Amerika je bombardovala i okupirala državu u dva navrata. Uslovi koji su nastali nakon toga su doveli do stvaranja ISIS-a. Zatim je ista ta Amerika podržala ISIS kako bi oni svrgli Asada, bez obzira koliko će se štete naneti Iraku u tom procesu.

Odvajanje od SAD i približavanje Rusima i Irancima je verovatno najbolja odluka koju su Iračani doneli u skorije vreme.

Vrlo je moguće da će biti sličnih incidenata sa tenkovima Abrams i u budućnosti. Činjenica je da SAD više ne drže Irak u šaci.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. marko says:

    RUSI I IRANACI CE POMESTI IRAK USKORO NECE IM POMOCI AMERICKO ORUZJE JER IRAN KRECE S 2000 OKLOPNIH KOLA I ISTO TOLIKO TENKOVA RUSI CE IZ VAZDUHA UDARITI S 300 AVIONA DOCI CE S IRANSKE STRANE U IRAK

  2. miroslav says:

    Slozena tema.Ako ja prodam tebi tenk sa kojim sam ti pregazio zemlju,bas me briga ciji ces mitraljez da stavis.Tenkove naravno nisu badava dobili.To je trgovinski dobro.Ni mitraljezi ni municija nisu badava,i to je za zemlju porekla isto dobro.Kako god okrenes placas smrt.Ni taj isil ne dobija nista badava nego placaju smrt.Placajte smrt.Izrael se bogati na vasoj krvi.Pa se ubijajte do mile volje.Za to vreme jevreji sire teritorije dok ih Palestinci gadjaju prackama i kamenjem.Cudno je da oni nemaju nista?Bas cudno?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *