РУСИЈА УЛОЖИЛА ВЕТО: Пала резолуција о Сребреници!

RUSIJA ULOŽILA VETO: Pala rezolucija o Srebrenici!

8 jula 2015

Russia's Foreign Minister Lavrov confers with Russia's Ambassador to the U,N. Churkin before addresing the U.N. Security Council in New York Rezolucija o Srebrenici nije usvojena na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, nakon što je Rusija uložila veto.

Rusija je prethodno na sednici SB UN zatražila da se o rezoluciji o Srebrenici uopšte ne glasa, ali ostale članice nisu prihvatile taj predlog.

Za usvajanje rezolucije je glasalo 10 članica SB UN, četiri su bile uzdržane, dok je samo Rusija bila protiv, ali ona ima pravo veta. Među uzdržanim nacijama bila je Kina, koja je juče tražila odlaganje glasanja dok se ne postigne konsenzus svih članica SB.

Tokom rasprave, britanski predstavnik rekao da „rezolucija ne optužuje srpski narod, jer su zločine činili svi i žrtve su na svim stranama“.

Ruski veto odmah je naišao na oštre kritike, a predlagač rezolucije Velika Britanija, uz ocenu da je veto „šokantan“, navodi da „ovaj potez Rusije kalja sećanje na sve one koji su ubijeni u genocidu“.

SAD su ocenile da je ruski veto „nova mrlja na reputaciji Saveta bezbednosti“.

Osim Kine, uzdržane su bile i Nigerija, Angola i Venecuela. Glasove „za“ su dali SAD, Velika Britanija, Francuska, Španija, Litvanija, Novi Zeland, Čile, Malezija, Jordan, Čad.

Sednica je otvorena minutom ćutanja u znak sećanja na žrtve iz Srebrenice, na predlog ruskog ambasadora Vitalija Čurkina, koji je potom rekao da je rezolucija politički motivisana, da doprinosi sukobu, podelama i izazivanju novih tenzija u BiH.

On je spomenuo i raseljene Srbe sa prostora BiH, rekavši da su oni patili kao i svi drugi i dodao da se Rusija zalaže za ispitivanje svih zločina na Balkanu pa i onih protiv srpskog naroda.

Ovo je drugi put da Rusija ulaže veto na odluke SB UN u vezi sa sukobima na Balkanu, a poslednji put je to učinila u decembru 1994. godine.

Pre sednice, nakon dve nedelje pregovora i više verzija britanske rezolucije, zamenik ministra inostranih poslova RUsije rekao da je u Njujorku pokušavaju da naprave „kompromisni tekst rezolucije“.

Ipak, očigledno da do toga nije došlo.

KOMENTARI9 komentara

 1. mija says:

  Bog vas blagoslovio, braćo. Hvala do neba u ime svih Srba na svetu! Nema tih reči kojom bih opisao svoju neizmernu zahvalnost.

 2. Milenko says:

  EU nam popila pamet. Samo Rusi imaju mozak

 3. kulak says:

  Volim Rusiju

 4. mira says:

  HVALA BRACI RIUSIMA DO NEBA!!

 5. mija says:

  I ja

 6. mmm says:

  Zivela Rusija, a pored nje i Srbija.

 7. Za Srbiju says:

  Zavetnici moraju da organizuju odlazak pred rusku ambasadu da se zahvalimo.

 8. Apis says:

  Za Srbiju! Rekli ste pravu stvar. Ali da izađu Zavetnici niti neke grupice to nije stvar pojedinca niti grupe CELA SRBIJA NAJMASOVNIJE STO JE MOGUĆE TREBA DA IZAĐE I ZAHVALI RUSIMA. MI JOS NISMO SVESNI DA SU NAS RUSI IZCUPALI IZ RALJA AZDAJE I SPASILI NAM ZIVOT. POZOVITE FAMELIJU, PRIJATELJE, SVE KOJE POZNAJETE BUDITE UPORNI DA IZAĐEMO MASOVNO ORGANIZAVANO, KULTURNO SA BRATSKIM IZRAZIMA ZAHVALNOSTI. NIKO VAS NE MOZE SPRECITI NI KAZNITI DA SE NAJMASOVNIJE OKUPITE. BRUKA JE TRAJNA AKO SE RUSIMA NE ZAHVALIMO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *