РУСИ УПЛАШИЛИ ПАЦОЛИЈА! Да ли ће Шиптари бити матирани!

RUSI UPLAŠILI PACOLIJA! Da li će Šiptari biti matirani!

14 novembra 2019

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) će sutra izabrati novog izaslanika za Kosovo, a jedan od kandidata je Aleksej Kondratjev, sa kojim, ukoliko bude izabran, odlazeći ministar privremenih prištinskih institucija Bedžet Pacoli ne želi da sarađuje.

Pacoli je ocenio da bi imenovanje ruskog državljanina za izvestioca Saveta Evrope za Kosovo moglo biti opasno za zemlju.Sputnjik je razgovarao sa kandidatom PS SE i senatorom u Savetu Federacije Rusije Aleksejom Kondratjevom o ovakvoj reakciji Prištine.

Šta je, po Vašem mišljenju, razlog takve reakcije Pacolija na vašu kandidaturu?

— Pre svega, treba razumeti mentalitet kosovskih Albanaca. Od momenta ulaska ruske jedinice u sastav Kfora na teritoriji Kosova, Albanci su se jako negativno ponašali prema Rusima i na svaki način su pokazivali da nisu spremni za dijalog i saradnju sa nama. Oni su preferirali, umesto Rusa, američki kontingent. Ovo nije neka novost.

Drugo, i po meni najvažnije — tokom ove godine mnogo se promenilo u administrativnoj strukturi u Prištini, i neke promene direktno krše rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN. Na primer — formiranje takozvanog ministarstva odbrane Kosova, što je sada jedna od najvažnijih tačaka u odnosima Beograda i Prištine i UN. Zato kosovski vlasti sa današnjim panalbanskim stavovima opozicije ne žele nikakvo prisustvo Rusa na Kosovu.

Da li Vi planirate da posetite KiM tokom svog budućeg mandata?

— Naravno, moraću da procenim situaciju na terenu, kako bih posle izveštavao u okviru rezolucije 1244 i međunarodnog prava, i kako bih dao odgovarajuću ocenu. Sada imamo izjavu Bedžeta Pacolija, koji je moje učešće kao izveštača ocenio na svom profilu na Tviteru kao „pretnju za nacionalnu bezbednost Kosova“. Zato se pravi negativna slika već na startu.

​Moraću da posetim Kosovo, ali ranije su se dešavali slučajevi kada kosovski Albanci nisu pustili na teritoriju pokrajine nekoliko izveštača PS SE, a oni nisu mogli nikako uticati na Prištinu. Zato, kada pričamo o demokratiji i transparentnosti, poštovanju ljudskih prava i vladavini prava, sve strane moraju da poštuju ono što je navedeno u Ustavu Saveta Evrope. Samoproglašeno Kosovo, iako nije članica PS SE, izražava želju da postane članica, i onda treba da podržava fundamentalne vrednosti ove organizacije.

Kakva je Vaša platforma u budućem mandatu?

— Mi planiramo da polazimo od vladavine prava. Sve grupe stanovništva na Kosovu moraju da imaju jednaka prava, nezavisno od nacionalnosti i religije — Srbi, Albanci, Romi i ostali. Drugo je pitanje — danas postoje nerasvetljena krivična dela i prekršaji i treba da se razjasni zašto u ovim slučajima nije realizovana vladavina prava. I, pre svega, mi moramo da izvršimo obaveze koje su bile određene ranije, kao i da uporedimo današnju situaciju sa onom koja je bila ranije u izveštajima, da sagledamo dinamiku razvoja i gde to vodi. Zato bismo bili zahvalni međunarodnoj i evropskoj zajednici na podršci po ovom pitanju.Kakvu Prištinu ste zapamtili pre odlaska sa Kosova?

— U „fejk“ vestima koje su se pojavile u nekim medijima, a koje polaze od izjave Pacolija, navedeno je da sam boravio na Kosovu od 1999. do 2001. godine. Ali, zapravo, ja sam bio tamo od 1999. do 2000. godine i nisam išao po barovima i klubovima. Za vreme mog boravka još se pucalo po ulicama, dešavale su se otmice ljudi, napadali su se automobili i bilo je drugih oblika kriminala. Sama Priština bila je značajno razrušena zbog bombardovanja NATO-a. Neke zgrade i objekti su bili pogođeni raketama i bombama — ostale su rupe od bombi sa osiromašenim uranijumom. Tako da je sve prilično ličilo na ratno stanje — naoružane patrole na putevima, patroliranje helikoptera, aviona i bespilotnih letelica. I sve tada je bilo pod ozbiljnim vojnim nadzorom.

Odbor PS SE za politička pitanja i demokratiju treba 14. novembra da izabere izvestioca za Kosovo. Njegov zadatak će biti da informiše međunarodnu organizaciju Saveta Evrope o aktuelnom razvoju demokratije i, pre svega, o sukobu sa Srbijom. Izabrani izvestilac zapravo će postati ambasador Saveta Evrope na Kosovu i, između ostalog, dobiti širok pristup poverljivim temama, saopštio je ranije nemački list „Bild“.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. petrovgrad says:

  Šiptarima krenula kola niz brdo.

 2. Ivana says:

  Mi Srbi smo matirani u Krajini i Hrvatskoj, Federaciji Bosne, Crnoj Gori, Makedoniji i nama neko podmeće lažno veselje.

 3. Za Srbiju says:

  Pre će izabrati mene, nego ruskog predstavnika.

 4. Kostakos says:

  I da izaberu rusa nema promene . Igra ce kako mu sviraju .

 5. doktrina soka says:

  Srbija je davno les na obdukcionom stolu zapadne alijanse,sada samo sledi komadanje Srbije hijenama oko stola.A pocelo je sa Hr bljesak i olujom od zapadnih hijena priznata kao uspesna vojna akcija,a ne genocid nad srpskim narodom kao u NDH Jasenovac.Alo 30g ovo traje,koje tu lud.Nek se svi teraju u 3PM.

  • Rafmanjinov says:

   Haha,jel tebi dobro?

  • test01 says:

   potpuno ste u pravu! Srbija je okupirana odavno i sah-mat pozicija je uradjena kada su doveli svoje marionete na celo Srbije da bi prvo otcepili Srpski KiM, a posle toga ce sve da ide lako (Raska, Republika Srpska, sankcije Rusiji pa Vojvodina ...) Nema kraja na veliku radost siptara i radikalnih islamista sa krvatima.

   • Rafmanjinov says:

    Haha,kako da ne,majko mila,pa sto do sad nisu otcepili Kosovo i Metohiju??? Sto nisu do sad raskomadali Srbiju??? Davno je prosla 1999 godina,i taj kljucni momenat,sad vise nemate nikakve sanse!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *