РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Ако Турска препрода С-400 Америци, онда ће…

RUSI UPOZORAVAJU: Ako Turska preproda S-400 Americi, onda će…

30 juna 2020

Rusija će imati pravo da primeni sankcije ukoliko Turska prihvati predlog Amerike o prodaji protivavionskih raketnih sistema S-400, smatra predsednik i član izvršnog komiteta ruske Asocijacije za međunarodno pravo Anatolij Kapustin.

Američki republikanski senator Džon Tjun predložio je da se reše nesuglasice između SAD i Turske, koje su nastale zbog toga što je Ankara kupila ruske sisteme S-400, tako što će Amerika kupiti te sisteme od Turske, navodi se u tekstu predloga dopuna zakona o odbrambenom budžetu SAD. Uslov kupovine je garancija Ankare da za dobijeni novac neće kupovati vojnu opremu koja ne odgovara zahtevima NATO-a.„Taj predlog se u potpunosti uklapa u predstavu ‘Ujka Sema’ – neprincipijelnog zvaničnika koji sve može da kupi i proda. Može se predlagati štošta, ali je drugo pitanje kako će se Turska ponašati. Mislim da nije u njihovim interesima da pristaju na takve predloge, jer će, naravno, dovesti do pogoršanja odnosa između Rusije i Turske, pa čak i do primena nekih sankcija sa naše strane“, rekao je Kapustin.

Kako je istakao, ako neko krši međunarodne obaveze, mora snositi određenu odgovornost, a Rusija će iskoristiti tu mogućnost.

„Mislim da to znaju i Amerikanci i Turci“, precizirao je stručnjak i podsetio da su vojni ugovori, po pravilu, zatvoreni i jednokratni, ali da verovatno sadrže zabranu o ponovnom izvozu.

„Prilikom sklapanja bilo kakvih spoljnotrgovinskih ugovora uvek se postavljaju određeni uslovi za korišćenje proizvoda koji kupuje neka strana. Obavezno postoji uslov o ograničenom korišćenju na određenoj teritoriji, o neširenju poverljivih pitanja. Moguća su i druga ograničenja povezana sa predajom patenata i drugih informacija, koje prate ugovor“, istakao je ekspert.

Prema njegovim rečima, što se tiče konkretnog ugovora Rusije i Turske, on nije upoznat sa njegovom sadržinom, ali smatra da su slična pitanja njime regulisana, jer se Rusija već suočavala sa situacijom kada je još za vreme Sovjetskog Saveza isporučivala saveznicima naoružanje, na primer automatske puše Kalašnjikov, pomagala im je da uspostave proizvodnju, ali su ponekad zaboravljali da uključe i ograničenja.

„Zato su naši bivši saveznici, Bugarska i niz drugih zemalja, proizvodili oružje koje je patentirano u Rusiji, i bez naše dozvole su ga prodavali različitim zemljama, čak i u zone sukoba, gde je korišćeno protiv nas. Mislim da je to gorko iskustvo uzeto u obzir“, ističe Kapustin.

Međutim, predlog američkog senatora ne uključuje pitanje da li Turska želi i da li ima pravo na preprodaju S-400 bez dozvole Rusije.

Tjun se nalazi na dužnosti koordinatora frakcije republikanaca u Senatu SAD. Međutim, njegov visok položaj ne garantuje da će republikanci podržati njegov predlog.

KOMENTARI2 komentara

  1. Nenad says:

    Kada bi Turska uradila to, mislim da nece, to bi po meni izazvalo Treci svjetski rat.

  2. uddu says:

    Ako turci kojim slučajem prodaju nekoj drugoj državi S-300,rusi će im uvesti sankcije na uvoz vodke u staklenim flašama.Daće im samo vodku u plastičnim flašama.To će uništiti Tursku !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *