РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Американци спремају копнену инвазију џихадиста на Палмиру!

RUSI UPOZORAVAJU: Amerikanci spremaju kopnenu invaziju džihadista na Palmiru!

2 septembra 2018

Militanti koji su pokušali da napadnu grad Palmiru tvrde da pripadaju grupi „Lavovi Istoka“ koji su stacionirani u blizini američke vojne baze, izvestilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Militantna grupa „Lavovi Istoka“ spremaju napad na drevni grad Palmiru, i spremni su da izvriše niz terorističkih akata u roku od jedne sedmice, naveo je ruski Centar za pomirenje.– Cilj militanata bio bi sprovođenje niza terorističkih napada u okolini grada Palmire kako bi obezbedili prolaz glavnih snaga od oko 300 militanata da bi preuzeli grad tokom sledeće nedelje – navodi se u izveštaju centra.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, militanti, zarobljeni od strane snaga sirijske vlade, tvrde da su ih američki instruktori obučavali u logoru u blizini američke vojne baze u Al-Tanfu. Informacije prate izveštaje o sukobima između sirijskih trupa i terorista jugoistočno od grada Palmire.

– Danas je 36 kilometara jugoistočno od grada Palmire, izbio sukob između sirijskih vladinih trupa i grupe militanata koji su pokušali da pristupe gradu Palmiri iz pravca Tanfa. Kao rezultat sukoba, dvojica terorista su poginula, još dvojica su zarobljena i u toku je njihovo ispitivanje – javilo je rusko Ministarstvo odbrane. Rusko Ministarstvo odbrane takođe je naglasilo da nije imalo izveštaje o operacijama protiv ID koje su sprovele SAD u regionu.

Koalicija pod vođstvom SAD sprovodi vojne operacije protiv terorističke grupe ID u Siriji i Iraku. Međutim, aktivnost koalicije u Siriji nije odobrena od strane vlade predsednika Bašara Al Asada ili Saveta bezbednosti UN.

Mapa iznad: Militanti FSA podržani od strane SAD, poznatiji i kao “Lavovi Istoka” – zelena boja, Sirijska arapska vojska (SAA), Hezbolah, ruska vojska, IRGC (Iranske snage), Liva Kuds (Palestinci) i iračke šiitske formacije – crvena boja.

Drevni grad Palmira osvojena je od terorističke grupe Islamska država (ID) 2015. godine, ali godinu dana kasnije sirijske snage su, uz podršku Rusije, ponovo preuzele kontrolu nad Palmirom. Međutim, militanti ID ponovo su osvojili grad krajem 2016. godine, pa ga je konačno oslobodila sirijska vojska uz pomoć Rusije u martu 2017. godine.

(sputniknews. com)

KOMENTARI6 komentara

 1. Deda Micko says:

  Sojgule da se penzionise. Osvajao je Palmiru deset puta i jos je nije oslobodio. Sramota i karikatura ruske vojne moci. Sa Rusima ce se sprdati uskoro i deca.

  • milos says:

   Pises o stvarima o kojima nemas pojma , Palmira je u rukama sirijske vojske .

  • Milan says:

   Deda, ti prvi ne bi silazio sa WC šolje ako bi Segej Šojgu direktno udario na američke trupe u Siriji i tako pokrenuo rat dve najveće vojne sile, koji bi ubrzo prerastao i u svetski i u nuklearni rat.

 2. Miraš says:

  Na tom cilju Amerikanci su radili i ranije, a itekako rade tokom cele ove godine te zato i ne povlače svoje snage iz baze Al Tanf koja se nalazi isto kao i Palmira u pokrajini Homs, ali južnije. Moguće je da Amerikanci sada planiraju da iskoriste sirijsku ofanzivu na Idlib najpre za žestok propagandni rat, a zatim i napad na razne sirijske ciljeve da bi zatim osvojili glavni sirijski naftovod. Ovo im je poslednja prilika! Strateški značaj Palmire> pored nje iz različitih pravaca od istoka prema zapadu prolaze glavni sirijski naftovod ali i sirijski gasovod. Centralni naftovod ide od sabirne stanice T2 (u koju se prethodno sliva nekoliko kraćih naftovoda iz istočnog dela pokrajine Deir ez Zor koji je najbogatiji naftom u celoj Siriji),dakle od T2 iz najjužnijeg dela susedne pokrajine Deir ez Zor (naspram pograničnog grada Abu Kemal) pa zatim diže se severozapadno prema Palmiri gde je stanica T3 i ide dalje na zapad prema luci Tartus gde je izvozni terminal. Taj naftovod je odavno pod kontrolom snaga SAA ali mu uvek preti opasnost najpre s juga iz Iraka i severnije iz pustinjske oblasti Badija, a zatim dalje i južnije iz pravca velike američke baze Al Tanf. Lopovi i pljačkaši su se odavno namestili na prevaru i u saradnji sa njihovim ISIS da imaju pod kontrolom najbogatije sirijsko naftno polje Omar i mnoga druga u toj oblasti, ali nemaju naftovod. Nafta nije kao zlato i smaragdi da se može iznositi avionima, nego kabasta je, smrdljiva je i lepljiva je pa kako će takvu lovinu transportovati. Zato kao kojoti čuče u velikoj bazi Al Tanf što je isto uglavnom pustinjski kraj i čekaju priliku da osvoje glavni naftovod. ...Sem toga onaj ko kontroliše Al Tanf ali i Palmiru odredjuje da li će tuda proći neki drugi veoma važni gasovodi. Ako bi Amerikanci kontrolisali i Palmiru sigurno ne bi dozvolili da iranski gasovod prodje kroz Siriju, a dozvolili bi katarski gasovod koji je ranije puno pominjan kao jedan od vodećih razloga za otpočinjanje rata u Siriji.

 3. Deda Micko says:

  Kakvi bre gasovodi, kakva arapska posla, dajte nesto o Srbiji i od cega Srbi zive. Bas me zabole za Palmiru, neka se kokakju kopliko god hoce. Svi oni na tome prave profit.

  • Miraš says:

   Bezdušan si jednako kao i ovi zli osvajači sa Zapada. Zbog svih koji su samo u ljudskom obliku ali nemaju dušu, bilo da su veliki ili mali igrači, ceo svet se nalazi u prilično velikoj krizi. Ako je u sirijskom ratu poginulo nekoliko stotina hiljada ljudi, ako se se zbog rata u milionima raseljavali i unutar zemlje i van zemlje, kako možeš da napišeš neka se oni tamo kokaju i baš te briga za Palmiru odnosno za Siriju. Sirijski rat je veoma sličan ratovima koji su od 1991-1999 potresali prostor bivše Jugoslavije te baš mi možemo da prepoznamo i osetimo kakva vrsta nesreće je pogodila i Siriju i Irak i Libiju, itd. Kao sad se ne razumeš ni u sirijske naftovode i gasovode, a Siriji izvoz nafte i gasa jeste bio značajan izvor prihoda i to tako treba da bude i u budućnosti, ali bitno je da si znao odmah u prvom komentaru da pljuneš i na ministra odbrane Sergeja Šojgua i na Ruse u celini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *