РУСИ УПОЗОРИЛИ АМЕРИКУ

RUSI UPOZORILI AMERIKU

1 decembra 2020

ZVANIČNA Moskva je stavila do znanja Vašingtonu da sa njim nema šta da razgovara, a kamo li da pregovara povodom Krima.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov, u onlajn nastupu na rusko-američkom forumu «Dijalog Fort Rosa», bio je sasvim jasan:

„Moramo više raditi na poboljšanju naših odnosa. Naročito u vezi sa Krimom, ali Krim nije problem za razgovor. Tu je sve odavno rešeno. Nismo spremni da se nagađamo sa SAD».U nastavku je naglasio i da Rusija nema nameru da sa Sjedinjenim Državama vodi `rat sankcijama`:

«Ako SAD to žele, neka izvole. U jednom trenutku će se (i vama) pokazati da ta politika ne vodi nikuda i da ne daje rezultate. Mi se, u svakom slučaju, nećemo nadmetati na planu sankcija ni sa jednom vladom SAD. I to pitanje je rešeno i zatvoreno. Za nas: jednostavno ne postoji».

Rjabjov je, inače, pozvao SAD da prestanu sa raspoređivanjem nuklearnog oružja na teritoriji svojih saveznika koji nisu nuklearne države, jer to povlači za sobom nove rizike i predstavlja kršenje odredbi Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

„Nadamo se da će Sjedinjene Države prestati da dele nuklearno oružje sa svojim saveznicima i da će prestati da rukovanju tim oružjem obučavaju ljude u tim zemljama. Očigledno je da to dovodi do destabilizacije“.

Rjabkov je izneo da buduća jednačina strateške stabilnosti između Rusije i SAD i, verovatno, njihovih saveznika treba da uključuje nuklearno i nenuklearno oružje koje može da bude u strateškoj funkciji.

Ta formula, kako je rekao, treba da uključuje „nove vrste oružja, perspektivne tehnologije i novu političku stvarnost“. I naveo:

„Predložili smo da identifikujemo oružje koje predstavlja pretnju nacionalnoj teritoriji svake strane, uzimajući u obzir kvantitativne i kvalitativne aspekte odnosa snaga između Ruske Federacije i njenih saveznika, s jedne strane, i Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, s druge strane, kako u pogledu nuklearnog, tako i konvencionalnog oružja, zajedno sa specifičnim parametrima njihovog položaja. Spremni smo da utvrdimo strukturu i kvantitativna ograničenja za raspoređene nuklearne bojeve glave koje su sposobne da napadnu nacionalnu teritoriju druge strane i da razgovaramo o kvantitativnim i geografskim ograničenjima raspoređivanja sistema PRO“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Srbski vitez says:

    Neverovatno, kakva je ovo snishodljivost Rusije!??? Oni su sve spremni da urade samo da šta... Samo da ne bude ono "čiko, nemoj da me diraš, evo, ja sam dobar,i biću još bolji, majke mi.."! Pa da li su Rusi još uvek Rusi!? Ima li Rusa u Rusiji!? Zar se tako odnosi prema zakletim neprijateljima koji te sistematski opkoljavaju i pokušavaju sankcijama da ti nanesu što više štete i jedva čekaju da ti zabiju nož u leđa!!! Neverovatno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *