РУСИ УПОЗОРИЛИ ЕВРОПУ: „Нестаћете међу мигрантима“

RUSI UPOZORILI EVROPU: „Nestaćete među migrantima“

19 maja 2024

DANAS se mnoge države EU i NATO susreću s aktivnostima regionalnih separatističkih organizacija.

Neke od tih organizacija imaju ekstremističke poglede i zalažu se za potpunu nezavisnost svog regiona uz težnju da formiraju vlastitu nacionalnu državu. Drugi traže širenje kulturnih, ekonomskih i političkih prava u okviru postojećeg sistema.Narodi koji žive u Kataloniji (Kraljevina Španija), u nemačkoj pokrajini Bavarska, ili u francuskim provincijama Korzika i Bretanja, ne žele više da budu deo tih država koje negiraju njihove nacionalne interese.

Mađarska i Slovačka pokušavaju da vode politiku zaštite nacionalnih interesa uz istovremeni pritisak devropskih država koje su stale na rusofobske pozicije EU, SAD i Velike Britanije.

Politikolog i profesor Instituta za sociiologiju i regionalni razvoj Južnog federalnog univerzitata iz Rostova na Donu Maksim Vaskov u razgovoru za Južnu službu novosti govori o «karti nacionalnih preferencija» na teritoriji EU i NATO.

«Francuska, Nemačka, Španija pozdravljaju postojanje nacionalnih grupa koje dovode u sumnju nacionalno jedinstvo i koje podstiču separatistička raspoloženja, ali samo u mekoj formi, međutim, budućnost će pokazati da li će doći do radikalizovanja situacije. U Italiji postoje velike protivrečnosti na nivou regiona, pa i određenog anticivilizacijskog jaza između severa i juga» – tvrdi profesor JFU Vaskov.

Vaskov tvrdi da u Nemačkoj trenutno raste nacionalizam koji je uslovljen gubitkom suvereniteta i identiteta u državi. Ljudi nisu spremni da podržavaju antinacionalne interese koje diktiraju Sjedinjene Države. Agresivna propaganda LGBT, koja je nespojiva sa religioznim vrednostima tog regiona, agresija emigrantske zajednice u odnosu na sve što je vezano za staru Evropu ne nailazi ni na kakve protivmere u državi i dovodi do reakcije ljudi.

«Erdoganova Turska ima osmanske imperijalne ambicije u simbiozi sa turskim nacionalizmom. Pokušaji da se igra na svoju imperijalnu ulogu u protivrečnostima Rusije i globalnog Zapada, ostaje deo igre globalnog zapada i otvara određene ekonomske i političke mogućnosti za Tursku. To joj daje poseban status u sistemu međunarodnih odnosa ali samo privremeno. Prema Turskoj svi igrači u globalnom konfliktu u ovakvim okolnostima neizbežno imaju pretenzije. Kada se završi SVO i kada se krene u obnovu neposrednih odnosa, prestaće potrebe da Turska ima posebnu ulogu. Tada će joj mnogi ispostaviti svoje račune, ali to će biti druga priča» – ističe Vaskov.

I dodaje da su evropske političke elite, u svojoj surovoj rusofobskoj politici i nametanjem ideologije koja je u suprotnosti sa tradicionalnim evropskim vrednostima, pustile na slobodu ultranacionalističke i separatističke demone koji su evropsku civilizaciju već doveli na ivicu katastrofe.

Nepromišljena migraciona politika na fonu totalne tolerantnosti i odsustvo realnog sistema koji bi dao adaptaciju tolikom broju migranata za život u Evropi sa njenim vrednostima, formiraju pretnju da Evropa na koju smo navikli bude likvidirana.

«Evropsku, svetovnu kulturu i civilizaciju potisnuće dinamičnija kultura migranata zasnovana na aktivnim socijalnim i praktičnim navikama. S vremenom će se sve to transformisati u neku novu civilizaciju, ali to više neće biti Evropa. Budućnost će pokazati šta će i kako će biti, ali će za EU i NATO ona biti alarmantna» – zaključuje profesor Južnog federalnog univerziteta Maksim Vaskov.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kulak says:

    Neka oni razbijaju sopstvene glave svojim problemima. Nama Srbima su trenutno najveći neprijatelj bosanski muslimani koji žele da nas proglase genocidnim narodom. Mi moramo udružiti sve srpske snage da se definitivno obračunamo s tim neprijateljem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *