РУСИ УШЛИ У ЊУЈОРК, овладали делом Часовог Јара Канал – СТИГЛИ НА ПЕРИФЕРИЈУ ТОРЕЦКА

RUSI UŠLI U NJUJORK, ovladali delom Časovog Jara Kanal – STIGLI NA PERIFERIJU TORECKA

4 jula 2024

RUSKE trupe su napravile rekordan ofanzivni prodor u poslednje vreme. Probile su ukrajinsku odbranu varošice Njujork (Novgorodskoe) i za 24 sata napredovali 4,5 kilometara sa njene južne strane.

Njujork se nalazi u Donjeckoj Republici – južno od Torecka (Đeržinska).Rusi su pod borbom ušli u Njujork i zauzeli najmanje njegovu trećinu, a svojim „severnim krilom“ kreću u napad na sam Toreck. Na njegovu istočnu periferiju su stigli pre dva dana tunelom dugim tri kilometra, zašavši iza leđa najutvrđenijem kompleksu na toreckom frontu.

Sličan prolazak ispod zemlje ubrzao je pad Avdejevke od kojeg se Ukrajinci ni do danas nisu oporavili. Deo cene je gubitak Očeretina iz kojeg Rusi razvijaju ofanzivu u tri pravca

Torecki front im se ljulja na sličan način, a moskovski vojni analitičar Jevgenij Krutikov tim povodom ukazuje:

„Oružane snage Ukrajine nemaju rezervne brigade da zapuše ovu probijenu brešu. Pored toga, važna je i blizina Torecka i Njujorka Časovom Jaru u kojem je ukrajinska 27. brigada pred gubitkom borbene sposobnosti. Naša torecka operacija, kombinovana sa akcijama u Časovom Jaru, gde su naši borci preuzeli deo grada Kanal, suočava Oružane snage Ukrajine sa slomom fronta. Možda čak i većih razmera od onoga što se dogodilo u Avdejevki.

– Meta naše dalje ofanzive biće autoput Pokrovsk-Konstantinovka koji je glavna linija snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine na donbaskom frontu. Ali, kako ofanziva bude odmicala, cilj može postati uništenje koherentnosti neprijateljskog fronta, a ne dolazak do određenih geografskih tačaka. To je veoma dobar simptom. On govori – naglašava Krutikov – o dizanju komandovanja našim trupama na viši nivo.

Komandant ukrajinske taktičke grupe „Osveta” Bogdan Hodakovski ocenio je da se „gubitak Časova Jara približio“.Sve je ovo utoliko značajnije što Rusi naprediju i prema Seversku, a ne prestaju da razaraju ukrajinske vojne aerodrome i infrastukturu.

Najnovija meta bio je čuvena sovjetska vojna fabrika Južmaš u Dnjepropetrovsku. Lokalno stanovništvo registrovalo najmanje 10 udara.

Glavni su naneseni trima taktičkim raketama Iskander.

Očevici su ostavili i ovaj zapis na intgernetu: „Ovo nije bila tek eksplozija. Ovo je bio superudar sa ogromnom `pečurkom` i užasnim požarom“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rostand says:

    Još da uđu u onaj amerikenjski Njujork pa da proslavimo😁

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *