РУСИ УЗЕЛИ НАЈВЕЋЕ ЗАЛИХЕ НАФТЕ И ГАСА НА СВЕТУ: Путинов је Северни пол, МОЋ РУСКОГ ОРУЖЈА не оставља дилему!

RUSI UZELI NAJVEĆE ZALIHE NAFTE I GASA NA SVETU: Putinov je Severni pol, MOĆ RUSKOG ORUŽJA ne ostavlja dilemu!

29 jula 2018

Arktik je zaboravljeni deo sveta, ali sve više rasprava i borbi vodiće se oko oleanskog dna ispod kilometarskog leda. Pretpostavlja se da se tamo nalazi četvrtina svih svetskih zaliha nafte i plina što je samo dodatni razlog za pokoravanje ledenog vrha sveta.

Kad smo kod fosilnih goriva, zbog njih imamo globalno zagrevanje, a topljenje leda na Arktiku otvara i nove trgovačke rute između Evrope i Azije. Sad praktički svaki brod između Evrope i Azije ide kroz Sueski kanal, pa Crvenim morem i gusarima krcatim morima oko Roga Afrike. Topljenjem leda će se omogućiti direktan put uz rusku obalu i tako će taj deo sveta postati još važniji.Vladimir Putin je svestan toga i već je uspostavio vojne baze i vojne oblasti zadužene za kontrolu zaleđenog severa. Rasporedio je 28 brodova i 42 podmornice, a svemu tome je pridružio i dve jedinice kopnene vojske posebno opremljene za ratovanje u zimskim uslovima i to uslovima sibirske zime.

Uzmimo za primer opremu 80. motorizirane brigade, jedne od ranije spomenutih jedinica, i njihov helikopter Mi-8AMTSh-VA. Reč je o posebnoj inačici Mi-8 namenjenje za delovanje po Arktiku opremljene električnim grejačima motora i teflonskim cevima za ulje, gorivo i hidrauliku. Sve to omogućuje helikopteru nesmetanu aktivnost na čak -60 stupnjeva celzijevih.

Za prevoz vojnika i opreme po kopnu zadužen je nedavno predstavljeni GAZ-3344-20 koji može putovati čak i po vodi. Može prevoziti 12 vojnika pod punom opremom ili oko tri tone tereta, a maksimalni domet je oko 450 kilometara.

Druga jedinica, 200. samostalna motorizirana brigada, elitna je jedinica opremljena tenkovima, višecevnim bacačima raketa, haubicama i sustavima protivvazdušne obrane. Najvažniji su deseci tenkova T80 preuređeni za arktičko ratovanje.

T80-ki Rusi imaju gotovo na bacanje, a priča se da je sovetska vojska raspolagala s gotovo pet hiljada takvih zveri. Posebnost je što T-80 koristi turbinu kao motor, a uobičajeno je da tenkovi koriste dizelske motore.

To znači da T-80 može u roku od jedne minute krenuti s mesta u zimskim uslovima, dok dizelskim tenkovima treba i do 45 minuta za kretanje. Naravno, sve to su okvirne brojke jer jako puno opreme može ubrzati ili usporiti kretanje tenka.

Važno je spomenuti da postoji samo još jedan tenk koji koristi turbinske motore i to je američki M1 Abrams, ali oni imaju ogromnih problema s filterima zraka i relativno često se moraju servisirati.

Drugi veliki nedostaci su to da turbine ispuštaju ogromne količine vrelog vazduha što znači da su, kad ih se gleda termalnom opremom, „vidljivi iz svemira“, a pešaštvo ne može pratiti tenkove zbog opasnosti od opeklina. Kako bilo da bilo, Putin je još jednom pokazao da je spreman razmišljati u napred i pokušati predvideti slabosti, kako vlastite, tako i protivnika.

(Expres.hr)

KOMENTARI2 komentara

  1. Luka says:

    Članak je odličan ali je malo naporno pratiti u potpunosti hrvatski tekst na našoj ekavici.

  2. Dušan says:

    Pošto nisu naši autori, još ih je mrzelo da prebace na Srpski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *