„РУСИ ВИДЕ СВЕ ИЗ КОСМОСА, СВЕ ТЕНКОВЕ ЋЕ УНИШТИТИ“

„RUSI VIDE SVE IZ KOSMOSA, SVE TENKOVE ĆE UNIŠTITI“

27 septembra 2023

Ruska vojska će iskoristiti vazdušne napade da raznese tenkove Abrams koje su SAD prebacile ukrajinskim oružanim snagama. Ovo je rekao bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor na svom Jutjub kanalu.

Prema rečima stručnjaka koji je učestvovao u velikoj tenkovskoj bici u Iraku 1991. godine, situacija u kojoj su američka oklopna vozila imala prednost nad slabim neprijateljem se promenila, pa transfer „abramsa” neće promeniti odnos snaga u Ruska zona „specijalnih operacija“.„Značajan deo njih može biti eliminisan vazdušnim udarima. Oni će biti uništeni čim budu u dometu uništenja ruskih udarnih sistema“, rekao je ekspert.

Kako je pukovnik objasnio, „Abrams” kao motor koristi posebno dizajniranu turbinu, koja upija mnogo goriva, i ostavlja toplotni potpis za sisteme za nadzor neprijatelja. Čak i neke vrste svemirskih satelita to mogu da vide, primetio je.

Osim toga, takva vozila mogu da izvode borbena dejstva samo osam sati bez dopunjavanja goriva, tako da u trenutku iznenadnog neprijateljskog napada posada tenkova možda neće imati gorivo, podsetio je Mekgregor.

„Ovo je izuzetno opasna situacija“, zaključio je policajac.

Ranije je Njujork tajms, pozivajući se na izvore, objavio da je prva partija američkih tenkova Abrams stigla u Ukrajinu. SAD su obećale da će ukrajinskoj vojsci isporučiti 31 borbeno vozilo Abrams. Prema pisanju medija, prva serija se sastojala od deset tenkova.

Moskva je više puta upozoravala zapadne zemlje da će slanje oružja ukrajinskim oružanim snagama i finansiranje Ukrajine samo produžiti sukob. Prema rečima ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, SAD i NATO su direktno uključeni u ovu konfrontaciju ne samo snabdevanjem vojne opreme, već i obukom osoblja.

(Vebtribune)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *