Rusi vole žensku lepotu, ali ne pod oznakom države Kosovo

Rusi vole žensku lepotu, ali ne pod oznakom države Kosovo

10 oktobra 2013

Ratko PaićPiše: Ratko Paić

Rusija nije dozvolila da se na međunarodnom izboru za najlepšu ženu sveta promoviše samoproglašena država Kosovo, pa zato nije dozvolila devojci koja predstavlja Kosovo da učestvuje na takmičenju koje se održava u Moskvi pod nazivom Mis Univerzum, zato što ne priznaje tu lažnu tvorevinu. Na žalost, u isto vreme u Srbiji je sasvim moguće da se na pozorišnom festivalu u Kragujevcu pod maskom kulturne razmene tiho promoviše nezavisno Kosovo, a da to nikome ne smeta.

Radi se o tome da je pre dva dana u okviru 8. Međunarodnog pozorišnog festivala „JoakimInterFest“ koji se tradicionalno održava u Kragujevcu, bila održana i predstava prištinskog teatra, u kojoj je na šaljiv način obrađeno proglašenje kosovske nezavisnosti. Iako je prisutna publika sa aplauzom pozdravila predstavu, postavlja se pitanje – nije li kosovska nezavisnost suviše ozbiljna tema da bi nekome bila šaljiva? Drugim rečima, nije li šaljiva interpretacija bolnog pitanja secesije 15% državne teritorije Srbije, samo perfidan pokušaj da se ta tema relativizuje i prikaže na prihvatljiv način.

U predstavi se inače kritički govori o iskvarenim političarima, korupciji i drugim negativnim društvenim pojavama, ali naravno da u toj predstavi ničim nije dovedeno u pitanje protivustavno otcepljenje pokrajine. Štaviše, to ne dovode u pitanje čak ni kritičari u pojedinim srpskim novinama, pa je tako o toj prištinskoj predstavi ranije u beogradskim dnevnim novinama „Danas“, mogla da se pročita i sledeća ocena: „To nije drama koja kritikuje kosovsku državnost. To, dakle, nije drama koja dovodi u pitanje smisao tih žrtava, već pod pitanje dovodi uspostavljeni smisao državnosti, koja bi trebalo da znači nekakvu slobodu i priliku za građane“, zaključuje se u komentaru lista „Danas“.

Kako vidimo, kragujevačka publika je prekjuče aplauzima pozdravila predstavu koja ne kritikuje kosovsku državnost, i ničim je ne dovodi u pitanje, nego samo ismeva korupciju i razne nedostatke, a kada se ti nedostaci otklone, onda će valjda po shvatanju prištinskih glumaca -i Kosovo biti prava država po evropskim standardima.

Uostalom, odnos pomenutog prištinskog pozorišta prema državnosti Kosova se vidi i na njihovom zvaničnom sajtu, na kome se Srbija pominje isključivo u kontekstu stranih zemalja u kojima su do sada gostovali. Pa ipak, čini se da to nije nimalo zasmetalo organizatorima festivala u Kragujevcu da u svoj program uvrste i njihovu komediju, koja ne dovodi u pitanje opravdanost razbijanja Srbije.

To očigledno ne smeta ni Ministarstvu kulture Srbije koje sufinansira pomenuti festival. Štaviše, u ranijem proglasu iz tog ministarstva se kaže da – kragujevački „JoakimInterFest“ kao značajna manifestacija ima veoma važno mesto na kulturnoj mapi Ministarstva kulture.

Međutim, za razliku od srpskog Ministarstva kulture i organizatora „JoakimInterFesta“, izgleda da Rusija ne misli da je kroz kulturne manifestacije moguće da se na pritajeni način ozvaničava lažna država Kosovo, pa je zato odlučno zabranila učešće kosovskoj predstavnici na takmičenju za Mis Univerzum u Moskvi. Naime, sasvim je sigurno da i ruska publika, isto kao i srpska, voli da vidi lepotu i razna kulturna dešavanja, ali ne pod oznakom države Kosovo.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *