Руси заборавили песме, али Срби нису

Rusi zaboravili pesme, ali Srbi nisu

18 decembra 2018

SA repertoarom više od stotinu kompozicija duhovne muzike i starovaroških pesama srpskih i ruskih autor, i s moćnim glasovima, hor Eparhije sremske „Sveti Nikolaj“ iz Sremskih Karlovaca, gde god da nastupi, publiku ostavlja bez daha i dobija gromoglasne aplauze.

Od osnivanja 1964. godine, isključivo muški hor sa dvadesetak članova različitih profesija, na redovnom repertoaru ima i dve liturgije Svetog Jovana Zlatoustog, jednu Georgija Maksimovića (1929-2014), kompozitora crkvene muzike i dirigenta, kao i dela drugih autora. Ipak, od ostalih se razlikuju i po tome što neguju ruske pesme, poneke od njih zaboravljene i u zemlji u kojoj su davno nastale.

– Za sadašnji zvuk hora i repertoar zaslužan je Maksimović, koji je 1997. godine stao na njegovo čelo i dirigovao – ističe Jovan Pejić, koji je 2009. godine od svog učitelja preuzeo dirigentsku palicu. Znanje i ljubav preneo je i na hor „Sveti Nikolaj“, koji je posebno ponosan na rusku duhovnu i svetovnu muziku, a autentičnim izvođenjem uvek izazove buru emocija, radost, suze i gromke aplauze.

– Rusi su ljubomorno čuvali partiture svoje duhovne muzike, a Georgije ih je, dok je tamo odlazio, učio napamet i kasnije, po sećanju, zapisivao – priča Pejić o tome kako se došlo do duhovnih i svetovnih pesama koje nisu bile dozvoljene u nekadašnjem SSSR, te su ih mnogi Rusi zaboravili. – U tim pesmama se pominje carska Rusija, neke od njih su ljubavne. Često smo, na našu veliku radost, bili u prilici da naše domaćine u Moskvi, Sankt Peterburgu, Nižnjem Novgorodu, Voronježu i još nekim gradovima podučavamo njihovim pesmama.

Osobenost hora „Sveti Nikolaj“ ogleda se i u tome što je, među muškim tenorima, baritonima i basovima, već 17 godina i operska diva Verica Pejić, sopran, jedina solistkinja i dama, ali joj to ne smeta. Pre nje, kao solista hora, nastupala je operska diva Branka Oklješa.

– Privuklo me je to što neguju srpsku i rusku duhovnu muziku i što se peva iz srca i duše – ističe naša sagovornica, inače član hora Srpskog narodnog pozorišta. – Održali smo mnogo dirljivih koncerata, ali onaj pre deceniju i po u crkvi u Podmoskovlju, kada je publika bila na kolenima, nikada neću zaboraviti.

IZA „REŠETAKA“

NE skrivajući tremu pred početak koncerta u za njih potpuno drugačijem ambijentu, Hor Eparhije sremske je krajem januara 2018. godine održao koncert u Okružnom zatvoru u Novom Sadu. Prvi put publika su im bili osuđenici, kojima se otpevali 11 pesama, naših i ruskih.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *