Руси забранили „Смрт Стаљина“ (ВИДЕО)

Rusi zabranili „Smrt Staljina“ (VIDEO)

28 januara 2018

LJUBITELJI filma u Rusiji neće 25. janauara gledati najavljenu premijeru tragikomedije „Smrt Staljina“ režisera Armanda Janučija. Ministarstvo kulture je rešilo da oduzme već izdatu dozvolu za distribiciju i prikazivanje filma sve dok se ne napravi svestrana ekspertiza.

Vladimir Medinski, ruski ministar kulture, objasnio je da su se njemu obratili građani i upozorili da je krajnje neumesno da se uoči 75-godišnjice Staljingradske bitke koja se slavi 2. februara pokazuje takav film koji starije pokolenje može da doživi kao uvredljiv podsmeh sovjetskoj prošlosti, zemlji koja je pobedila nacističku Nemačku, a takođe i vojnicima i običnim ljudima. Ministar Medinski je rekao da u Rusiji nema cenzure, ali da Ministarstvo kulture zahteva da se sačuvaju moralne granice između kritičke revizije istorije i ruganja njoj.

Film „Smrt Staljina“ izazvao je veliko negodovanje, ali i polemičku raspravu na društvenim mrežama. Zamenik predsednika CK KPRF Jurij Afonjin je zatražio da se zabrani prikazivanje filma, a poslanica Dume iz Pravedne Rusije, poznata sovjetska i ruska glumica Jelena Drapeko, videla je u njemu znake ekstremizma. Komunisti spomenuti film doživljavaju kao informativni rat protiv Rusije, čiji je cilj da se stvori negativan odnos prema prošlosti te velike zemlje.

– Veću gadost u životu nisam videla. Poruka filma je da nam je narod užasan i rukovodioci ludaci – kaže Jelena Drapeko.

I Društveni savet pri Ministarstvu kulture, u kome je i režiser Nikita Mihalkov, zatražio je da se odloži premijera filma u Rusiji. Za oduzimanje dozvole za distribuciju i pokazivanje bio je i književnik i glavni urednik „Literaturne gazete“ Jurij Poljakov. Inače, u filmu se prikazuje borba za vlast tadašnje sovjetske vrhuške posle smrti Staljina 1953. godine. Moskovski novinari, međutim, podsećaju ministra Medinskog da je on krajem novembra govorio da film „Smrt Staljina“ neće biti zabranjen.

Ovo delo, iz istih razloga, neće biti prikazano ni u Belorusiji. Tamošnje ministarstvo kulture je odlučilo da film prvo pogledaju eksperti, pa tek onda da se donese odluka u vezi sa prikazivanjem u boskopima. Do tada je zabranjeno prodavanje ulaznica za sporni film.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *