РУСИ ЗАБРИНУТИ ЗБОГ ДЕШАВАЊА У СРЕДОЗЕМНОМ МОРУ

РУСИ ЗАБРИНУТИ ЗБОГ ДЕШАВАЊА У СРЕДОЗЕМНОМ МОРУ

8 септембра 2020

Русија је спремна да допринесе успостављању дијалога између Кипра и Турске и забринута је због ситуације у региону, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Забринути смо и због ситуације у Средоземном мору, а што се тиче односа са Турском, спремни смо да помогнемо у успостављању прагматичног дијалога, који се заснива на узајамним интересима и на проналажењу решења која ће бити исправна и заснована на међународном праву“, рекао је Лавров на почетку састанка са председником Кипра Никосом Анастасиадисом.Према речима Лаврова, забрињава и то што „далека сила – САД, покушава да окрене земље које се ту налазе једне против других и уопште да промовише политику ‘ко није са нама, тај је против нас’ и тера све остале да следе тај правац“.

Руски министар је изразио жаљење због таквог става.

„И у источном Средоземном мору, у читавом региону и у било ком другом региону, потребни су потпуно другачији приступи решавању проблема сопствених интереса. Тражење компромиса, равнотеже интереса је једини начин за решавање различитих проблема у различитим деловима света. Са нашим кипарским пријатељима смо спремни за дијалог по свим питањима билатералних односа“, истакао је Лавров.“

Шеф руске дипломатије је подсетио на став Русије према решавању кипарског питања.

„Залажемо се за реализацију одлука које су донете у УН, за наставак и, надам се, завршетак преговора између две стране“, навео је Лавров.

Председник Кипра Никос Анастасиадис одликовао је Лаврова орденом Велики крст реда Макариоса III.

Церемонија је одржана у председничкој резиденцији. Орден Макариоса III је највиша награда коју додељује Република Кипар.

Влада Кипра тврди да Турска стално нарушава суверена права Кипра. Анкара, између осталог, изводи бушења у приобалној зони Кипра и врши сеизмичка испитивања у искључивој економској зони и у приобаљу Кипра, чиме нарушава њена суверена права. Европска унија више пута је осудила ове акције. Турска наводи да неће прекинути истраживања и бушења на Средоземљу, тврдећи да и кипарски Турци такође имају право располагања природним ресурсима острва.

KOMENTARI2 коментара

  1. test01 says:

    "Zabrinuti smo i zbog situacije..." zabole Zapad ona stvar sto ste vi "zabrinuti", nece vam biti jasno ni kada vas konacno napadnu vasi "partneri"....

  2. Žarko says:

    testeru ne brini mnogo tuđu brigu jer rusi stvarno znaju kako da zapad postave na stolicu, a turska bi da u mutnoj vodi prigrabi sve za sebe po ugledu na ponašanje zapada. Sve je to šahovska tabla koju igraju više igrača ali na istoj tabli... Multilateralna partija u toku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u