РУСИ ЗАБРИНУТИ ЗБОГ ДЕШАВАЊА У СРЕДОЗЕМНОМ МОРУ

RUSI ZABRINUTI ZBOG DEŠAVANJA U SREDOZEMNOM MORU

8 septembra 2020

Rusija je spremna da doprinese uspostavljanju dijaloga između Kipra i Turske i zabrinuta je zbog situacije u regionu, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Zabrinuti smo i zbog situacije u Sredozemnom moru, a što se tiče odnosa sa Turskom, spremni smo da pomognemo u uspostavljanju pragmatičnog dijaloga, koji se zasniva na uzajamnim interesima i na pronalaženju rešenja koja će biti ispravna i zasnovana na međunarodnom pravu“, rekao je Lavrov na početku sastanka sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasiadisom.Prema rečima Lavrova, zabrinjava i to što „daleka sila – SAD, pokušava da okrene zemlje koje se tu nalaze jedne protiv drugih i uopšte da promoviše politiku ‘ko nije sa nama, taj je protiv nas’ i tera sve ostale da slede taj pravac“.

Ruski ministar je izrazio žaljenje zbog takvog stava.

„I u istočnom Sredozemnom moru, u čitavom regionu i u bilo kom drugom regionu, potrebni su potpuno drugačiji pristupi rešavanju problema sopstvenih interesa. Traženje kompromisa, ravnoteže interesa je jedini način za rešavanje različitih problema u različitim delovima sveta. Sa našim kiparskim prijateljima smo spremni za dijalog po svim pitanjima bilateralnih odnosa“, istakao je Lavrov.“

Šef ruske diplomatije je podsetio na stav Rusije prema rešavanju kiparskog pitanja.

„Zalažemo se za realizaciju odluka koje su donete u UN, za nastavak i, nadam se, završetak pregovora između dve strane“, naveo je Lavrov.

Predsednik Kipra Nikos Anastasiadis odlikovao je Lavrova ordenom Veliki krst reda Makariosa III.

Ceremonija je održana u predsedničkoj rezidenciji. Orden Makariosa III je najviša nagrada koju dodeljuje Republika Kipar.

Vlada Kipra tvrdi da Turska stalno narušava suverena prava Kipra. Ankara, između ostalog, izvodi bušenja u priobalnoj zoni Kipra i vrši seizmička ispitivanja u isključivoj ekonomskoj zoni i u priobalju Kipra, čime narušava njena suverena prava. Evropska unija više puta je osudila ove akcije. Turska navodi da neće prekinuti istraživanja i bušenja na Sredozemlju, tvrdeći da i kiparski Turci takođe imaju pravo raspolaganja prirodnim resursima ostrva.

KOMENTARI2 komentara

  1. test01 says:

    "Zabrinuti smo i zbog situacije..." zabole Zapad ona stvar sto ste vi "zabrinuti", nece vam biti jasno ni kada vas konacno napadnu vasi "partneri"....

  2. Žarko says:

    testeru ne brini mnogo tuđu brigu jer rusi stvarno znaju kako da zapad postave na stolicu, a turska bi da u mutnoj vodi prigrabi sve za sebe po ugledu na ponašanje zapada. Sve je to šahovska tabla koju igraju više igrača ali na istoj tabli... Multilateralna partija u toku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *