РУСИ ЗАПЛЕНИЛИ БРИТАНСКЕ РАКЕТЕ „СТОРМ ШЕДОУ“

RUSI ZAPLENILI BRITANSKE RAKETE „STORM ŠEDOU“

6 jula 2023

Ruski vojnici iz sastava dobrovoljačkog odreda BARS-11 i komanda jedinice „Carski vukovi“ izvukli su sa linije fronta skoro kompletnu britansku krstareću raketu Storm šedov, koja je predata stručnjacima za dalje proučavanje, saopštio je Sputnjiku Dmitrij Rogozin, načelnik Vojno-tehničkog centra „Carski vukovi“.

„Drago mi je da je to uradila naša jedinica. Sada će naša protivvazdušna odbrana obarati ovu stvar i ona će postepeno postati beskorisna“, rekao je Rogozin.Prema njegovim rečima, ruski vojnici su je dobili praktično neoštećenu.

„Vrlo dobro je pala. Naši tehničari su rasklopili raketu na nekoliko delova neposredno na bojnom polju, odvojeni su eksplozivni i kumulativni deo, upravljačka jedinica, krilo je sklopljeno za lakši transport“, objasnio je Rogozin.

On je pojasnio da je raketa koristila elektroniku veoma visokog nivoa, koja je ostala cela tokom pada. Operacija evakuacije rakete trajala je dva dana.

„Tamo je bila dži-pi-es-bubica (GPS) koja je trebala da usmerava neprijateljsku grupu za evakuaciju rakete. Uprkos činjenici da smo je blokirali, naši borci praktično nisu spavali, sa njom su se stalno kretali, pa čak i borili – bilo je pokušaja neprijateljske diverzantske grupe da presretne automobil sa raketom i vozilo za pratnju“, dodao je sagovornik.

On je naglasio da će proučavanje ruskih stručnjaka dizajna i punjenja rakete omogućiti ruskoj odbrambenoj industriji da otkrije najefikasnije načine da se izbori sa ovom raketom.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. Petrovgrad says:

  Sad mi je jasno, zasto su Ameri roknuli Kinsku ambasadu 1999. Sloba je Kinezima poklonio F-116. Ameri mislili da se rasklapa u garaži ambasadi. Ta akcija je bila kasno. Nevidljivi je već bio na pola puta za Peking.

  • Rodja says:

   Odnela je u koferima veća grupa naših i kineskih studenata putničkim avionima u toku razmene studenata izmedju Kine i Srbije. Ne može biti prostije:))

 2. Beli Orao says:

  Sad im pravite dar-mar kad je proučite!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *