РУСИ ЗАПРЕТИЛИ АЛБАНЦИМА! „Одмах одустаните од…“

RUSI ZAPRETILI ALBANCIMA! „Odmah odustanite od…“

21 decembra 2018

Predstavnik Rusije u OEBS-u Aleksandar Lukaševič izjavio je da je odluka Prištine o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku nezakonita i da se mora otkazati, a istovremeno je istakao da Rusija deli zabrinutost Srbije s tim u vezi.

– Ubeđeni smo da nezakonita odluka vlade u Prištini koja, inače, protivreči čak i ustavu takozvane Republike Kosova, mora smesta biti otkazana. Pozivamo zapadne pokrovitelje Prištine da se za to založe – rekao je Lukaševič na sednici Stalnog saveta OEBS-a u Beču, prenosi danas Tas s.Prema rečima ruskog izaslanika, ukoliko se u delo sprovedu planovi o osnivanju takozvane kosovske vojske, onda – u skladu sa odredbom 9b Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN – KFOR mora preduzeti hitnu i dovoljnu akciju kako bi se demilitarizovale i rasformirale bilo kakve oružane grupe kosovskih Albanaca.

– Paket predloga zakona o transformisanju Kosovskih bezbednosnih snaga u „oružane snage“, a koji je kosovska skupština usvojila 14. decembra, predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, kao i pretnju po mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu – istakao je ruski diplomata.

Formiranje „kosovske vojske“, naglasio je Lukaševič, podriva dugotrajne međunarodne napore da se reši kosovsko pitanje i onemoćava kompromis između Beograda i Prištine na međusobno prihvatljivoj osnovi.

Prema njegovim rečima, formiranje potpuno razvijenih oružanih snaga na Kosovu ozbiljno će povećati mogućnost izbijanja još jednog nasilnog sukoba u regionu.

S obzirom na, kako je naveo, neprijateljska antisrpska osećanja u vladi kosovskih Albanaca i svakodnevne operacije jedinica kosovske specijalne policije u oblastima naseljenim Srbima na severu regiona, prilično je jasno protiv koga će „vojska Kosova“ biti formirana.

– Ovo je još jedna epizoda zastrašivanja kosovskih Srba, koje se dešava u kontekstu etničkog čišćenja – rekao je Lukaševič.

Prema njegovim rečima, sasvim je jasno da je nova provokacija vlade u Prištini podstaknuta „neodgovornim pokroviteljstvom SAD i EU“.

– Vašington je podržao formiranje „oružanih snaga“ Kosova, tradicionalno ignorišući svoje međunarodne pravne obaveze i mišljenje mnogih svojih saveznika u NATO-u – rekao je ruski predstavnik.

Istakao je da je Rusija razočarana „loše definisanim stavom“ Evropske unije.

– Činjenica da je Brisel sklon da zažmuri pred bilo kakvim kršenjem međunarodnog prava i sporazuma sa Srbijom postaje sve očiglednija. To u potpunosti diskredituje napore posredovanja EU, koja snosi značajan deo odgovornosti ne samo za zastoj u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, već i za moguće posledice militarizacije Kosova. Zapravo, sada smo svedoci totalnog neuspeha posredničkih napora EU – rekao je Lukaševič.

On je zaključio da će kosovski presedan svakako imati opasan efekat na situaciju u drugim zonama sukoba i da, ma koliko napora ulagali pokrovitelji Prištine, Kosovo nikada neće postati „poseban slučaj“.

(Tanjug)

KOMENTARI7 komentara

 1. Deda Micko says:

  Dajem dozvolu Rusima da bombarduju Pristinu, dosta su se izvlacili na Vucica. Siguran sam da bi peticiju za mombardovanje potpisalo najmanje dva miliona Srba.

 2. Vesko says:

  Sledeci korak Srbije mora biti proglasenje okupacije u Skupstini Srbije!! Pregovori mogu da teku ili ne i sa proglasenjem OKUPACIJE!! Ali proglasenjem okupacije Srbija stiti svoja prava iz Rezolucije 1244 i moze legalno da zastiti nas narod i imovinu u slucaju agresije koju se ne smije iskljuciti kao mogucnost ni po koju cijenu!! Sve bi to moglo vrlo lako biti cista navlaka sa pregovorima i pismom od Trampa, kako bi nas dezorijentisali!!

 3. Slobodanka says:

  Čim je EU počela da dobija čak blage kritike, a to se videlo na sednici SBUN povodom Kosova, odmah se javio Tramp tj. SAD da se u Vašingtonu napravi istorijska prilika i potpiše konačan sporazum. Ali SAD gledano po Rezolucijama SB UN nema to ovlašćenje da od EU preuzme štafetnu palicu i da učestvuje snažno u daljem delu trke. Jasno je da SAD utiče i na rad EU, ali zvanično SAD nisu prijavljeni učesnik ekipe oko političkog rešenja za KIM-Kosovo. Npr. neki moj posao je postao značajniji i dolazi lično glavni direktor i to iz susedne bratske i jake kompanije da mi otima posao i da on napravi finale. Eto tako nekako Donald Tramp otima posao Federike Mogerini.

 4. Cetnik says:

  Tramponja taciju i vucicu u pismima poslao po dlaku. Kada budu dosli kod njega recice im da ga poljube na mesto sa kojeg je dlaka otkinuta. Ko pogodi, pobedio je i dobija Kosovo.

 5. DonDon says:

  Zasto albancima? Oni su siptari i valjalo bi da ih nazivate pravim imenom.

  • ilija trbojevic says:

   sto se brinete neko mora biti car sveta a to je sva prilika putin

 6. trikornjanin says:

  Situacija je teska, mnogo gresaka je napravljeno po pitanju Kosova. Ako Putin ima dobru nameru da sacuva prijateljstvo Srbije trebalo bi da posalje kontingent od 500 vojnika sa autonomnom komandom na prostor koji naseljavaju vecinom Srbi. Znam da smo mala zemlja u poredjenju sa Rusijom ali narod Srbije sigurno nece uci u NATO pakt i to bi trebalo da ima neko znacenje. Iskreno mislim da Putin ima dovoljno uticaja na svetske politicare i da bi ta ideja mogla biti odobrena u SB. To bi bila tacka od koje bi zapocelo mirnije i savesnije dogovaranje oko buducnosti Kosova. Tramp je predsednik zemlje koja je pokrenula NATO agresiju i Ameriku poznajemo samo kao neprijateljsku zemlju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *