РУСИ заузели бивше америчко војно упориште у Сирији

RUSI zauzeli bivše američko vojno uporište u Siriji

26 decembra 2019

Televizija „Zvezda“ je objavila snimak napuštenog američkog vojnog uporišta u sirijskom selu Tel Samin koje je zauzela jedinica ruske vojne policije.Na snimku se vidi kako se nad uporištem vijori ruska zastava, dok na njegovu teritoriju ulaze oklopna vozila. Na snimku se takođe može videti i rad deminera.

Uskoro će vojna policija početi da patrolira okolinom i osigurava bezbednost civila.

Uporištu se nalazi u strateškom rejonu na raskrsnici puteva koji povezuju Raku sa centrom i severom zemlje, kao i gradove u dolini Eufrata.

Pre samo nekoliko dana tu su se nalazili američki vojnici.

Sirijske vlasti su saopštile ranije da, dok su se Amerikanci tu nalazili, militanti su prevozili oružje susednim putevima.

U novembru je vojna policija počela da čuva aerodrom u blizini grada Kobani na severu Sirije, gde su se ranije nalazila napuštena američka baza.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. E.Lirsch says:

  "zauzela"... Oni su se USUNJALI u prazno dvoriste. Ej bre. To moar da prepuste Asadu i njegovoj armiji.

  • Slobodanka says:

   Nemaš ti pojma ni o čemu, ili znaš sve ali računaš da drugi ne znaju pa pljuckaš i seruckaš ko najveće djubre. ... Čim rade demineri, to znaći da ovo "prazno dvorište" i nije tako prazno. Ne mogu snage SAA da preuzmu bazu u selu Tel Samin, koja je severno od grada grada Raka oko 30 km i južno od severnijeg gradića Ajn Isa isto oko 25 km, jer ovo je oblast pod kontrolom SDF-a a zasad nema sporazuma izmedju Sirijskih Kurda i Damaska. Bilo je dogovora samo u vezi zaštite od turskih snaga tokom turske vojne operacije "Izvor mira", ali ta oblast počinje severnije od ove baze oko 25 km i zatim se proteže još severnije do granice sa Turskom. U ovom području moguće je da turske vojne snage napadnu i SAA, slično kao što napadaju i SDF, te zato su ovde prisutne ruske vojne snage. Zaboravili ste koliko puta ranije Amerikanci slučajno iz aviona gadjali su snage SAA, a manje je verovatno da će slučajno gadjati ruske vojne snage.

 2. Slobodanka says:

  U pokrajini Raka Amerikanci još uvek drže 2 svoje baze, a istočnije od nje u pokrajini Hasaka (najistočnija pokrajina) zadržali su 4 baze. Iz 10 baza u području severnog dela Sirije američke trupe su se povukle, ali u ukupno 6 baza su se ipak zadržali. Odvratni su, nastoje da smetaju naporima Sirije da se oslobodi koliko god mogu i što više.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *