Rusi zauzeli ukrajinsku podmornicu, vojna baza pod opsadom

Rusi zauzeli ukrajinsku podmornicu, vojna baza pod opsadom

22 marta 2014

gty_ukraine_crimea_unrest_wy_140303_16x9_992 da RussianRuske snage drže pod opsadom avionsku bazu Belbek na Krimu, a preuzele su i kontrolu nad jedinom ukrajinskom podmornicom na Krimu.

Nemački ministar spoljnih poslova Štajnmajer optužio Rusiju za pokušaj podele Evrope.

Miting u Donjecku – hoće referendum kao na Krimu. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naložio je komandantu Ruske crnomorske flote da obezbedi da se pripadnicima ukrajinske vojske koji žele da napuste Krim i odu u Ukrajinu omogući da to učine organizovano, saopštilo je danas njegovo ministarstvo
Ruske snage preuzele su kontrolu nad jedinim ukrajinskom podmornicom na Krimu „Zaporožje“ i postavili rusku zastavu, saopštila je ruska Crnomorska flota.

Ruske trupe su stavile pod opsadu ukrajinsku avionsku bazu Belbek, blizu Sevastopolja, saopštio je zamenik komandanta te baze.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas u Kijevu da međunarodna zajednica ne sme da dozvoli da ukrajinsko-ruska kriza stvori nove podele u Evropi. „Referendum na Krimu je kršenje međunarodnog prava i pokušaj podele Evrope“, rekao je nemački šef diplomatije novinarima nakon sastanka sa vršiocem dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandrom Turčinovom, optuživši Rusiju da želi da podeli Evropu, preneli su nemački mediji.

Više od 5.000 ljudi okupilo se danas na proruskom mitingu u Donjecku na istoku Ukrajine tražeći održavanje referenduma, poput onog na Krimu. Demonstranti su podigli nekoliko šatora, kao „ironični“ eho masovnog protestnog kampa uspostavljenog na centralnom kijevskom trgu, kada su novembru počele demonstracije protiv smenjenog predsednika Viktora Janukoviča.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naložio je komandantu Ruske crnomorske flote da obezbedi da se pripadnicima ukrajinske vojske koji žele da napuste Krim i odu u Ukrajinu omogući da to učine organizovano, saopštilo je danas njegovo ministarstvo. Do 21. marta je od preko 18.000 pripadnika ukrajinske armije stacioniranih na Krimu, manje od 2.000 izrazilo želju da idu u Ukrajinu, stoji u saopštenju pomenutog ministarstva, a prenosi Itar-Tas.

Svetski lideri na čelu sa američkim predsednikom Barakom Obamom okupiće se, u nastojanju da pronađu načine za sprečavanje terorističkih nuklearnih napada, u ponedeljak i utorak na Nuklearnom bezbednosnom samitu u Hagu koji se održava u senci ukrajinske krize.

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk, koji se danas u Kijevu sastao sa nemačkim šefom diplomatije Frankom Valterom Štainmaerom, izjavio je da će Ukrajini biti potrebna podrška Evrope, pogotovo u snabdevanju gasom.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane istaklo je danas da su ukrajinski vojnici koji se vraćaju iz vojnih baza na Krimu – heroji, a ne dezerteri. Demantujući informacije da su vojnici ukrajinskih oružanih snaga dezerteri ministarstvo je istaklo da su takve „pogrešne informacije“ aktivno širili pripadnici ruskih specijalnih službi.

Ministar inostranih poslova Ukrajine Andrej Dešicija ocenio je u intervjuu bečkom dnevniku „Prese“ da bi model neutralnosti Finske bio moguća opcija za njegovu zemlju i odbacio je pristupanje Ukrajine NATO-u.

Kanada se pridružila američkim sankcijama uvedenim protiv banke „Rusija“, zbog akcija Moskve u Ukrajini. Istovremeno, Kanada je uvela ekonomske sankcije protiv još 14 ruskih zvaničnika, javio je Rojters.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *