РУСИ ЗНАЈУ ШТА СЕ СПРЕМА! Гасе светски интернет и прелазе на РуНет, Роскосмос размешта 28 сателита у орбиту само са једним циљем

RUSI ZNAJU ŠTA SE SPREMA! Gase svetski internet i prelaze na RuNet, Roskosmos razmešta 28 satelita u orbitu samo sa jednim ciljem

1 novembra 2019

Rusija želi da se zaštiti od sajber napada, zbog čega su njeni stručnjaci osmislili sistem za zaštitu sopstvenih računarskih sistema, koji omogućava Rusima da funkcionišu online i bez pristupa World Wide Webu.

Kritičari, međutim, poručuju da je to samo jedan od načina na koji Rusija želi da izoluje svoje građane od sveta oko sebe i njegovih uticaja. Rusija je i ranije najavljivala da planira testiranje sopstvenog interneta. Ono je februaru ove godine bilo najavljeno, ali se nije dogodilo.Prema informacijama ruskih medija, testiranje izolovanosti mreže počeće posle 1. novembra i ponavljaće se najmanje jedanput godišnje.

Veruje se da ruska vlada na zavisnost od IT sektora sa Zapada gleda kao na sopstvenu slabost, koju druge nacije mogu da iskoriste protiv Rusije. Izolaciju ruske internet infrastrukture, koja se često naziva Runet, prati i legislativa koja ograničava građanima Rusije pristup određenim internet stranicama.

Neke od internet stranica i aplikacija kojima ruski građani imaju ograničen pristup su poslovna društvena mreža Linkedin, aplikacija Telegram i aplikacija Zelo. Ruska vlada je u junu zapretila blokiranjem devet najvećih pružalaca VPN usluga, koji su odbili da sprovode politiku državne cenzure.

Američki stručnjaci tvrde da je sada jasno da Rusija zaista želi da izmeni svoje sisteme kako bi internet unutar Rusije mogao da se „isključi“ sa globalnog interneta.

To, međutim, nije sve. Rusija će do 2024. godine razmestiti ukupno 28 satelita na orbiti, kako bi uspostavila sopstvenu satelitsku mrežu za telefonsku komunikaciju i prenos televizije, izjavio je zamenik direktora kompanije „Gonjec“ Oleg Himočko.

Prema njegovim rečima, ovo će biti ujedno i prva ruska satelitska mreža za komunikaciju, budući da trenutno te usluge pružaju strane kompanije kao što su „Global star“, „Iridijum“ i „Turaja“.Kao primer je naveo i da Rusija trenutno svoju satelitsku komunikaciju obavlja preko stranih satelitskih kompanija, čak Ministarstvo odbrane Rusije koristi usluge američkog operatera „Iridijuma“.

Prvenstveno će ova satelitska mreža biti korišćena u svrhe industrijskog interneta, tačnije za potrebe energetskog i saobraćajnog sektora, naveo je Himočko. U drugoj fazi razrade predviđeno je da se sateliti koriste i za obradu „velikog broja podataka“, kao i za tehnologiju „klaud“ (računarstvo u oblaku).

Inače, kompanija „Gonjec“ funkcioniše u okviru ruske svemirske agencije „Roskosmos“.

(Informer)

KOMENTARI5 komentara

 1. Gagi says:

  U jednoj epizodi americke serije "Domovina" je prikazana zloupotreba internet komunikacije jedne privatne multinacionalne korporacije. Prikazan je ogroman elektronski centar sa mogucnoscu kontrole svakog zivotnog segmenta koji se obavlja na zemljinoj kugli putem interneta. Izmisljena je najbolja moguca spijunska mreza u realnom vremenskom periodu, informacija je dostupna za dve sekunde. Pametni Rusi, kada bi mogli da se ugledamo na njih.

  • ANTON says:

   Ko nema ovih amerikanaca pun kofer je totalno lud ili blesav!

 2. M says:

  Nisam znao da su Rusi toliko zavisni od Zapadne elektronike,vjerovatno i tehnologije općenito!Sankcije su Rusiji zapravo dobro došle,natjerale su je da sama rješava probleme,a ne da prodaje sirovine i time plaća da joj drugi"riješe"probleme,a zapravo je zauzdaju!

  • ANTON says:

   Itime omogučavaju, da se jih špionira I kriumčari!

 3. Cp6a says:

  Bravo braćo. "Vatreni zid" je potreban i u ostalim sferama života, takvo je vreme došlo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *