RUSIJA: Amerika drži predavanja, a i danas muče ljude na srednjovekovni način

RUSIJA: Amerika drži predavanja, a i danas muče ljude na srednjovekovni način

31 decembra 2014

Russia USA 343Uvođenje novih američkih sankcija nekolicini ruskih državljana stavlja u pitanje saradnju Moskve i Vašingtona o iranskom nuklearnom programu, sirijskoj krizi i drugim gorućim međunarodnim pitanjima, izjavio je danas predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Lukaševič, optužujući SAD za primenu dvostrukih standarda.

„Kako su se već uverili u Vašingtonu, nismo ostavljali i nećemo ostaviti takve neprijateljske napade bez odgovora“, naveo je on a prenose ruske agencije.

Lukaševič je rekao da su na delu ponovo „otvoreno dvostruki standardi“, jer Vašington izriče Rusiji primedbe na račun ljudskih prava a istovremeno zatvara oči na stanje sa ljudskim pravima u samim SAD u kojima su „specijalne službe donedavno imale zvanično pravo da primenjuju srednjevekovno mučenje a policajci do danas nekažnjeno ubijaju ljude samo zato što su druge boje kože“.

Američko ministarstvo finansija proširilo je danas tzv. Listu Magnickog imenima joše četiri građanina Rusije, navodi RIA Novosti.

Između ostalog, na listi su dva činovnika Republike Čečenije – zamenik republičkog ministra unutrašnjih poslova Apti Alaudinov i načelnik administracije vlade i predsedništva Ccečenije Magomed Daudov, kao i zamenik tužioca Viktor Grin i istražitelj Andrej Strižov.

Lukaševič je rekao da SAD „žure da završe godinu na izmaku visokom antiruskom notom“ a „neko se tamo prosto uzvrpoljio želeći da što jače uzdrma konstrukciju bilateralnih odnosa“.

Prema njegovim rečima, potpuno je jasno da je proširenje liste „diktirano čisto političkim motivima, a ne brigom za sudbinu tragično preminulog pravnika“.

„Lista Magnicki“ dobila je ime po revizoru Fondacije Ermitidž kepital Sergeju Magnickom, koji je umro u moskovskom istražnom zatvoru 2009. godine.

Prema navodima u ruskim medijima, Magnicki je uhapšen pošto je obelodanio neke korupcionaške sheme.

Ministarstvo finansija SAD objavilo je listu aprila 2013. godine a na njoj su imena Rusa koji su, po mišljenju američkih zakonodavaca, umešani u kršenje ljudskih prava i za njih se predviđaju vizne i ekonomske sankcije.

Ističući da su neosnovane i američke sankcije pravnim licima iz Rusije na osnovu unutrašnjeg američkog zakonodavstva o sankcijama Iranu i Siriji, Lukaševič je rekao da SAD „uporno pokušavaju da šire primenu sopstvenog zakonodavstva na čitav svet i svima diktira uslove“.

„Međutim, sa Rusijom nikakve metode pritiska ne prolaze“, naglasio je portparol ruskog MIP-a.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *