РУСИЈА: Америка има супербомбардер? Ево шта ми имамо!

RUSIJA: Amerika ima superbombarder? Evo šta mi imamo!

1 novembra 2015

strateski-bombarder--608x330Mediji prenose da Rusi grade bombarder nove genaracije od kojeg će strepiti Amerika.

Istovremeno sa najavom da je kompanija „Nortrop Gruman“ dobila ugovor za prvih 21 od ukupno 100 predviđenih američkih bombardera nove generacije, u dizajnerskoj kancelariji kompanije Tupoljev nastavlja se razvoj ruskog strateškog bombardera dugog dometa pete generacije PAK DA koji je već od ranije dobio nadimak “nevidljiva smrt”

Ovaj avion pete generacije koji će pokretati novi motor, što je ujedno najzahtevnija i najskuplja komponenta u avio-industriji, trebalo bi da poleti već 2023. godine.

Prema najavama Vladislava Masala, direktora ruske kompanije UEC, „nevidljiva smrt“ će biti opremljena jedinstvenim komunikacionim sistemom koji može da analizira stanje čitave letelice, samostalno će prilagođavati vitalne parametre na osnovu podataka dobijenih kompjuterskom analizom, a prema potrebi izdavaće i odgovarajuće operative naredbe.

Kada je u konstrutivnoj kancelariji Tupoljeva 1999. pokrenut preliminarni rad na programu PAK DA čija je cena još uvek nepoznanica, dizajneri su se našli pred velikim izazovom budući da su u prvi mah konstruisati nadžvučni bombarder što iziskuje značajne troškove i veću primećenost na radarima.

Naime, supersonični avioni, uprkos tome što zbog svojih brzina efektivnije mogu da probijaju protivvazdušnu odbranu, istovremeno zbog aerodinamičkih posebnosti postaju isuviše uočljivi za neprijateljske radare. Pored toga, troše više goriva od sporijih aviona pa im je stoga smanjen maksimalan dolet bez dodatnog punjenja tokom leta, tako da je odluka i pala na konstruisanje podžvučnog bombardera.

Komandant ruskog ratnog vazduhoplovstva Viktor Bondarev sredinom ove godine naglasio je kako će se PAK DA razlikovati od sadašnje supersonične perjanice ruske bombarderske komponente tupoljeva Tu-160 po količini pametnog naoružanja koje uključuje rakete kao i hiperzvučno oružje.

Prema podacima koji su procureli iz dizajnerskog biroa, avion će biti izgrađen po već viđenoj šemi letećeg krila koja isključuje standardan vertikalni stabilizator kao i uobičajen oblik trupa i repne površine. Takav širokougaoni oblik omogućava smanjenu vidljivost i odbijanje radiolokacijskih stanica za uočavanje protivnika, s tim da trup u kojem su smešteni posada i oružje igra ulogu krila.

Ukupna predviđena masa bombardera je 120 tona, a četvrtinu će činiti korisno opterećenje u vidu goriva, posade i naoružanja.

Nevidljiva smrt trebalo bi da zameni vremešni turboelisni Tu-95 koji je u sastavu ruskog ratnog vazduhoplovstva još od 1956. godine, a koji će leteti u sastavu ruskih bombarderskih pukova sve do 2040. godine.

Inače, uporedo sa projektom PAK DA, Rusi nastavljaju i projekat PAK FA iza kojeg stoji višenamenski lovac smanjenog radarskog odraza pete generacije čiji dizajn potpisuje dizajnerska kancelarija Suhoj.

Taj ponos ruskog ratnog vazduhoplovstva ovog leta je prikazan javnosti, a već početkom 2017. trebalo bi započeti njegovo serijsko uvrštavanje. Upravo je u toku ispitivanje ekonomičnije verzije motora kojeg PAK FA pozajmljuje od lovca Su-35S, a Rusi tvrde da je prema dosad viđenom avion u stanju da izvede manevre o kojima američki lovci mogu samo da sanjaju.

KOMENTARI6 komentara

 1. teletabis says:

  Treba prilikom priče istaći jedno a to je da će sve zavisiti od toga da li će to biti bombarder koji može leteti brzinama od 5 maha ili većim. Aerodinamika je neumoljiva, zato i dizajn će biti posledica performansi novog aviona.

 2. Aleksandar says:

  Navedeno je da je podzvučnih brzina, tako da o "mah"-ovima nema reči.

 3. Aleksandar says:

  Pišem ćirilicom, a komentar latinični. Kako? Zašto?!

 4. namćor says:

  Aleksandre, zato što u gornjem, levom uglu imaš opciju ćirilica/latinica i ako sav tekst čitaš na latinici i tvoj komentar će biti latinicom objavljen. Ali, gle čuda, čim odabereš ćiriličnu verziju sajta i tvoj komentar bude ćirilicom pisan...

 5. zlatiborski ovan says:

  namćor Says: novembar 1st, 2015 u 10:05 am Aleksandre, zato što u gornjem, levom uglu imaš opciju ćirilica/latinica i ako sav tekst čitaš na latinici i tvoj komentar će biti latinicom objavljen. Ali, gle čuda, čim odabereš ćiriličnu verziju sajta i tvoj komentar bude ćirilicom pisan… ******* PROBA: ZLATIBORSKI OVAN

 6. zlatiborski ovan says:

  JESTE NA ĆIRILICI, AKO ODABAREM NJU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *