РУСИЈА: Америка се изгубила, уводи санкције и савезницима!

RUSIJA: Amerika se izgubila, uvodi sankcije i saveznicima!

21 decembra 2019

MINISTARSTVO inostranih poslova Rusije – reagujući na američke sankcije protiv gasovoda severni tok-2 – ocenilo je da SAD uvode sankcije i protiv svojih saveznika.

Imalo je u vidu Nemačku, jer je taj magistralni gasovod rusko-nemački projekat, a još je dodalo:

„Sa interesovanjem posmatramo kako SAD prelaze indikativnu liniju u svojoj spoljnoj politici, kako počinju da i protiv svojih saveznika uvode sankcije na koje je Rusija već poodavno navikla. Jer, upravo to je predviđeno u u odeljku `O zaštiti energetske bezbednosti Evrope` u zakonu o vojnom budžetu za 2020-tu“.MIP Rusije je ocenio da u svemu nije glavno – naneti štetu ruskom izvozu:

„Ništa manje je u sve uključena težnja da se Evropi nametne američki tečni gas koji je mnogo skuplji od gasa koji Evropa dobija gasovodima iz Rusije. Radi se o nameri da se tako uspori razvoj evropske ekonomije i podrije njena sposobnost da konkuriše SAD na svetskim tržištima“.

Ruska diplomatija ukazuje i da Vašington sankcijama podvrgava evropske a ne ruske kompanije koje učestvuju u projektima Severni tok-2 i Turski tok.

„U Vašingtonu – u ime svojih geopolitičkih ambicija i komercijalne koristi – više ne žale nikoga, čak ni svoje najbliže partnere iz NATO“.

MIP RF je naglasio da je Rusija i dosad realizovala svoje ekonomske projekte i da će nastaviti da ih realizuje „nezavisno od ma čijih sankcija“:

„Biće interesantno posmatrati koliko su realno suverene evropske zemlje od kojih se, kao od Nemačke, na primer, naredbodavnim glasom traži da bez roptanja finansiraju američku energetiku, a da zaborave na svoje ekonomske interese“.

Portparolka ruske diplomatije, Marija Zaharova, ovome je pridodala:

„Sjedinjene Države će uskoro od svojih saveznika tražiti i da prestanu da dišu! Stvari tako stoje da država sa 22 triliona dolara državnih dugova zabranjuje platežno sposobnim državama da razvijaju svoju ekonomiju“.

Stav Berlina – hoće li se usuditi da se usprotivi `velikom bratu`?

VLADA Angele Merkel objavila je da žali zbog američkih sankcija protiv Severnog toka-2 i Turskog toka i ocenila da „predstavljaju mešanje u evropske stvari“.

Nemačka vlada je ponovila da odbacuje sve „ekstgeritorijalne sankcije“.

Na ovo saopštenje berlina odreagovao je ruski senator Aleksej Puškov:

„Angela Merkel je izjavila da ne prihvata sankcije SAD protiv Severnog toka-2. Ostaje da se vidi kako ih ona to `ne prihvata`. Ako je to samo na rečima – SAD na to neće obratiti nikakvu pažnju jer su interesi nemačke i pozicija njene vlade poslednje što zanima Trampovu administraciju“.

Puškov je za reakciju Berlina još rekao: „Sve je kao u onoj pesmi `Paroles, paroles, paroles`…Reči, reči, reči“.

Puškov je ranije izjavio da sumnja u sposobnost Nemačke da „uputi izazov Velikom bratu“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *