savet-bezbednosti1Rusija je blokirala deklaraciju Saveta bezbednosti UN kojom se izražava zabrinutost zbog sirijskog grada Kusaira, koji pod opsadom drže sirijske trupe i borci libanske militantne grupe Hezbolah, tvrde diplomatski izvori.

Deklaracije Saveta bezbednosti moraju da se usvoje jednoglasno, a jedan neimenovani diplomata ističe da je Rusija blokirala predlog Britanije, ističući da „nije preporučljivo reagovati jer Savet bezbednosti UN nije reagovao kada je Kusair preuzela opozicija“.

Rusija je još jednom istakla da intenzivna diplomatija predstavlja najbolji način za izlazak iz sirijske krize, javio je Rojters.

U Kusairu živi oko 30.000 ljudi, a sukobi za kontrolu nad ovim gradom blizu libanske granice traju već dve nedelje.

Britanija, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti, članicama je dostavila nacrt teksta u kojem se izražava zabrinutost zbog situacije u Kusairu, a posebno zbog uticaja sukoba na civile.

Tekst, u koji je britanska agencija imala uvid, poziva snage predsednika Bašara al-Asada i pobunjenike koji pokušavaju da ga svrgnu „da na svaki način izbegnu civilne žrtve“, a od Asadove vlade traži da omogući „hitan, potpun i nesmetan pristup civilima zarobljenim u Kusairu za nezavisne humanitarne grupe, uključujući agencije UN“.

Nova blokada Moskve u Savetu bezbednosti još više ističe jaz između Rusije i Zapada u pogledu načina za okončanje dvogodišnjeg građanskog rata u Siriji u kom je poginulo više od 80.000 ljudi.

Rusija i Kina se protive pokušajima da se Asadovoj vladi nametnu sankcije i do sada su uložile veto na tri rezolucije ovog tela UN kojima bi ona bila osuđena.

(Novosti)