РУСИЈА ЋЕ БРАНИТИ БЕЛОРУСИЈУ свим прасположивим оружјем

RUSIJA ĆE BRANITI BELORUSIJU svim praspoloživim oružjem

13 novembra 2021

Zajednička vojna doktrina koju su Rusija i Belorusija nedavno potpisale, kao jedan od 28 dokumenata koji ubrzava integraciju ove dve zemlje, izazvala je veliku pažnju u svetu pre svega bog stava da će se napad na jednu smatrati napadom na celu saveznu državu. A odgovoriće se svim sredstvima, uključujući i atomsko oružje.Nova doktrina omogućava da se, iako danas na teritoriji Belorusije nema ruskih vojnih baza, one mogu uskoro mogle pojaviti. Cela Belorusija biće prekrivena (zaštićena) ruskim sistemima protivvazdušne odbrane, a ako bude bilo potrebno, biće postavljeno i raketno oružje.

Ovo je izazvalo posebnu pažnju ”kolektivnog Zapada”. Oni, kojima ne smeta što se na teritoriji Nemačke i Baltičkih zemalja nalazi atomsko oružje Amerike i severnoatlantske alijanse, odjednom su se zabrinuli za suverenitet Belorusije! Odgovor je stigao sa samog vrha beloruske države – upravo rusko atomsko oružje garantuje suverenitet Belorusije!

Čim je doktrina objavljena, nastala je drama biblijskih razmera.

Bože mili, čuda velikoga…

Da su sada ona vremena kada je narodni pevač uz gusle obaveštavao narod o najvažnijim događajima, verovatno bi ono što se događa objasnio rečima: ”Bože mili, čuda velikoga”… i onda bi ispričao kako je 3.000 golorukih i bosonogih izbeglica koji su se pojavili na granici Belorusije sa Poljskom tražeći da ih propuste u Nemačku, izazvalo toliku paniku u Poljskoj da je poslala 12.000 vojnika (četiri na jednog, da ne bude zabune!) odevenih i obučenih po NATO standardima, da je brane! Litvanija je poslala 1.500.

Reagovala je i EU – ne da pomogne slanjem hrane, vode, lekova i odeće izbeglicama, već da zapreti Belorusiji. Ako odmah ne skloni gladne i jadne sa granica demokratske i humane Evrope, uvešće joj nove sankcije – takve, da ni Belorusi neće imati šta da jedu. Da li će posle i njih vraćati sa svojih granica, ili će biti mekšeg srca, ne kažu.

Ni Ujedinjenim nacijama ne pada na pamet da i Evropa i Amerika, koje su zajedničkim snagama razorile njihove zemlje, imaju neke obaveze prema tim ljudima. Nije baš najjasnije po čemu se ove izbeglice koje stižu u Belorusiju avionima, razlikuju od onih koji su pre dve godine išli u Evropu čamcima, preko mora. Možda po tome što je čamce i brodove bilo lakše potopiti?

Kriva je, ipak, Rusija

Naravno, sva ta buka i zbrka nije nikako mogla proći bez Rusije. A i kako bi, kad iza svakog zla na svetu, stoji upravo Putin. On šalje avione Aeroflota u Siriju i Tursku da otuda dovezu te nesrećnike upravo na poljsku granicu i tako osveti Belorusiju kojoj je Zapad uveo sankcije (kad već nije uspeo da smeni Lukašenka). Komplikovano? Naravno, pogotovu ako se zna da Aeroflot uopšte ne leti u ove zemlje. Ali, to i nije važno, potreban je samo povod. Cilj je Rusija, a Belorusija je samo sredstvo. Zato se u Crnom moru, u teritorijalnim vodama Ukrajine, dodatno intenzivira plovidba američkih ratnih brodova, nadleću ga bombarderi što britanski, što američki… ne zna se da li sa ciljem da isprovociraju ili uplaše Rusiju, ali se zna da su mnogo ljuti što Putin, tamo gde su ugrožene ruske granice, postavlja vojsku i oružje.

Situacija je, bar u tome se slažu i Istok i Zapad, ozbiljnija nego u vreme Hladnog rata. I teško da će zaista humana odluka gradonačelnika Minhena da primi izbeglice, bilo šta izmeniti. Osim sudbine tih nesrećnih ljudi. A to jeste velika stvar, iako će se za nastavak provokacija već sutra naći novi povod.

I tako se vraćamo Doktrini koja je toliko uzbudila duhove na Zapadu. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da je Doktrina nastala kako bi se koordinisalo delovanje dve države koje moraju da odgovore kako na vojne pretnje, tako i na politički i ekonomski pritisak od stane kolektivnog Zapada.

Prema njegovim rečima, trenutni nivo saradnje vojnih sektora Rusije i Belorusije omogućava da se pravovremeno adaptiraju zadaci u sferi bezbednosti u odnosu na ono što se dešava u svetu i da se ti zadaci efikasno rešavaju.

Svakodnevne provokacije, narastanje broja NATO vojnika na granicama i Rusije i Belorusije, predstavlja ozbiljan izazov. I može mu se parirati samo kroz zajednički odgovor na pretnje, kroz pripremu armija po zajedničkim standardima, po istom programu. To mora biti program uzajamne saradnje, zajedničkih vežbi i manevara, ali formiranje zajedničke protivvazdušne odbrane…Ozbiljan korak ka konačnoj integraciji

Osim vojne saradnje, novi sporazum sa 28 tačaka predviđa ozbiljan korak ka konačnoj integraciji dve zemlje. On definiše integraciju valutnih sistema, opšte principe za naplatu indirektnih poreza, borbu protiv terorizma, uzajamni pristup javnim nabavkama i državnim nalozima. Jedinstvena će biti i makroekonomska politika, zemlje će integrisati platne sisteme i uskladiti monetarnu politiku, formirati zajednička tržišta nafte i gasa, i mnogo čega još, ali, prema Putinovim rečima, nema veze sa unutarpolitičkom situacijom već da je njegov cilj – korist za građane obe zemlje.

Integracija dve države je započela 1995. godine, kada su Boris Jeljcin i Aleksandar Lukašenko potpisali Sporazum o formiranju Savezne države Rusije i Belorusije.

A ideja o ujedinjenju nastala je još ranije, odmah posle raspada SSSR-a, kada su dve novonastale države potpisale Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji, i još niz ugovora koji su regulisali jedinstveni ekonomski prostor, koordinaciju finansijske carinske politike, ukidanju pogranične kontrole … Tokom proteklih dvadeset godina sklopljeno je više od 200 međudržavnih ugovora i sporazuma koji regulišu razne oblasti saradnje.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. milos says:

  eh, da su bulganjin i zukov, pokupili bi se za 24 sata kao u sueckoj krizi kada im zapretili nestankom londona i pariza za 48 sati, atomskim..no videcemo ima novih zukova i bulganjina

 2. milorad says:

  rat protiv rusije samo što nije počeo i počeće u ukrajini ,a ovo sa belorusijom je privlačenje snaga za sinhroni napad.Moje najbolje želje rusima i najtoplija preporuka.. spalite ih odmah u prvoj sekundi rata sa nuklearkama ,pri tome mislim na topovsko meso,samo opušteno ih spržite i biće sve uredu,rat će biti gotov posle PET minuta.

 3. Stjepan says:

  Hvalim te Bože.

 4. Rusofil Rasputin says:

  Braniće i iz kosmosa jer Ruske vojne snage se zovu "Kosmičko, vazdušne i kopnene" a možda ima nešto i ispod zemlje. Ok, braniti Belorusiju jer je odmah tu i Rusija znaju zmije gde da grizu, samo im najpre isključite taj gas ili im postavite kupolu pa ga uključite da podavite tu grozotu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *