„Rusija če čuvati Srbiju samo ako ne uđe u NATO“

„Rusija če čuvati Srbiju samo ako ne uđe u NATO“

23 decembra 2013

emil_vlajki4814895983Potpredsednik Republike Srpske Emil Vlajki izjavio je da je Rusija praktično dala garancije Srbiji da neće biti daljeg komadanja njene teritorije, uz uslov da ne uđe u NATO.

Vlajki je ocenio da je Rusija “dala na znanje delu političkog establišmenta u Srbiji da se pitanje Kosmeta više ne potencira”, jer bi to moglo izazvati ne samo kolateralne, nego i druge posledice, pošto srpske elite nisu do sada reagovale kako je trebalo.

“To je neka vrsta dila. Rusi su rekli Srbima: ‘Možete ući u EU, ali ne smete u NATO, inače otpada svaka pomoć’”, rekao je Vlajki na tribini o izborima na Kosmetu, koju su organizovali Beogradski kulturni klub i Istorijski projekat Srebrenica.

Prema rečima Vlajkija, Rusi su, sa stanovišta njihovih realnih političkih interesa, procenili da se u ovom času, sa ovakvom geopolitičkom situacijom ne može ništa uraditi da bi Kosovo bilo vraćeno.

Vlajki je rekao da politika koja je napravljena sa Rusijom ide na to da se sačuva ostatak Srbije bez Kosmeta i ocenio da je na pravom putu deo srpskog establišmenta, koji je proruski nastrojen.

“Rusija ima mogućnosti i interesa da održi partnerstvo sa Srbijom. S druge strane, Srbija i nema druge mogućnosti, jer Zapad uvek gleda na ovu državu kao na ruskog partnera. Koliko god da je to bolno, mislim da je u ovom času taj deo srpskih političkih elita na pravom putu”, smatra Vlajki.

On je ocenio da je sve što se od oktobra 2000. godine događalo na Kosmetu predstavljalo degradaciju srpstva i dozvolu za demoniziranje srpskog naroda i ucenjivanje, pri čemu je srpska politička elita praktično dala 15 odsto svoje teritorije.

Vlajki je naveo da je izricanje “najsramotnije rečenice :’Nećemo braniti Kosovo nikakvim drugim osim miroljubivim sredstvima’, praktično bila predaja Kosmeta”.

Predsednik Istorijskog projekta Srebrenica Stefan Karganović ocenio je da Srbi sa KiM moraju tražiti rešenje koje bi ih vratilo u igru kao aktere i u centar pažnje.

“Jedini potez koji bi kosmetski Srbi mogli da povuku je isti potez koji su povukli Albanci 2008. godine – moraju da se okupe na nekom kosmetskom trgu i objave deklaraciju o nezavisnosti. To nije konačno rešenje, ali dovoljno je dramatično da Rusiji pruži mogućnost da se angažuje i aktivno vrati rešavanju problema”, zaključio je Karganović.

(Vesti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *