Русија ће да побесни: Амерички маринци стигли у Норвешку

Rusija će da pobesni: Američki marinci stigli u Norvešku

16 januara 2017

632105_2017-01-16t171254z-635653714-rc1dc8ebb4b0-rtrmadp-3-norway-usa-military_f-620x330

Oko 300 američkih marinaca stiglo je u ponedeljak u Norvešku radi raspoređivanja, prenosi AFP, navodeći da to uznemirava susednu Rusiju u situaciji rastućih tenzija sa Zapadom.

Raspoređivanje američkih snaga, koje je rotacionog tipa kako ne bi razgnevilo Moskvu, predstavljeno je kao jednogodišnji test kako bi se marincima omogućilo da se obučavaju i sprovode vežbe sa norveškom vojskom u teškim uslovima.

Krenuvši iz Severne Karoline čarter letom u nedelju uveče, trupe su sa prtljagom i oružjem doputovale na aerodrom u Vernesu u blizini grada Trondhejma u središnjoj Norveškoj, pokazuju televizijski snimci.

Norveška, koja je članica NATO-a, saopštila je u oktobru da je prihvatila zahtev SAD da stacioniraju trupe na njenom tlu.

Ova inicijativa je, međutim, uznemirila Rusiju usred tenzija u porastu sa Zapadom zbog ukrajinske krize i sukoba u Siriji, navodi francuska agencija.

„Ovo zasigurno neće poboljšati bezbednosnu situaciju u Severnoj Evropi“, rekao je za AFP u oktobru portparol ruske ambasade u Oslu Maksim Gurov.

Pre nego što se 1949. pridružila Severoatlantskoj alijansi, Norveška je odagnala strahove Rusije obećavši da neće otvarati svoju teritoriju za strane borbene trupe „sve dok ne bude napadnuta ili joj se ne zapreti napadom“.

Norveška vlada sada tvrdi da trupe NATO-a redovno sprovede vežbe u toj zemlji i da rotaciono raspoređivanje nije isto što i otvaranje stalne američke baze.

Do sada su SAD imale velike količine vojne opreme u tunelima prokopanim kroz norveške planine, ali ne i trupe, podseća francuska agencija.

KOMENTARI3 komentara

  1. RusoFil says:

    Alo bre zbog čega se rasporedujuju ako se nespremaju za napad na Majku Rusiju?

  2. Deda Brada says:

    300 američkih marinaca, koja je to sila, ljudi moji. Polovina pederi, trećina narkomani... Koliko je preostalo pravih ratnika? Šaka jada. Zašto bi Rusi zbog toga pobesneli?

  3. Miroslav says:

    To su ranije dogovorene akcije, u sklopu tih akcija koje je zapad planirao, dzihadisti, kao udarna pesnica Zapada u borbi protiv Rusije, trebali su da osvoje Uzbekistan, Turkmenistan, Kazahstan, Tadzikistan i da Rusija bude opkoljena sa svih strana, a onda instalirano raketno oruzje. Rusija je trebalo da bude napadnuta sa svih strana istovremeno, zato su izasli u Siriju. Danas Rusija ima samo jedno resenje, da najsurovijim oruzjem, ukljucujuci i nuklearno odgovori zapadnim protivnicima, a narocito ovim podanickim evropskim zemljama, kako bi ih za sva vremena odvratila od vekovnih nastojanja da se osvoji Rusija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *