Rusija će ipak naoružati Iran sa S-300

Rusija će ipak naoružati Iran sa S-300

11 septembra 2013

s-300 - CopyRuske vlasti su donele principijelnu odluku da izađu u susret Iranu povodom dva ključna zahteva – isporuke raketnih kompleksa S-300 i izgradnje drugog energetskog bloka nuklearke u Bušeru.

Ugovor o isporuci Iranu raketa S-300 u iznosu od 800 miliona dolara je potpisan 2007. godine. Tri godine kasnije Savet bezbednosti UN je uveo sankcije protiv Irana koje predviđaju i zabranu prodaje savremenog oružja.

Rusija je u septembru 2010. anulirala ugovor o isporuci sistema S-300. Iran je tužio Rosoboroneksport Arbitražnom sudu u Ženevi.

Iran, najbliži saveznik režima Bašara Asada upozorava da je raspoložen da pruži odlučan otpor agresorima i njihovim satelitima u slučaju američkog napada na Siriju. Šta je to: psihološki pritisak na protivnika ili realni planovi vojnih dejstava? Komentar Vladimira Sažina.

Nesumnjivo Iran se priprema za različite varijante situacije u Siriji i oko nje. Upravo u te svrhe Teheran sprovodi različite manevre svojih oružanih snaga i istovremeno vodi aktivni diplomatski rad u mnogim pravcima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *