РУСИЈА ЋЕ ОДМАХ ОШТРО ОДГОВОРИТИ! ЕУ пооштрила визни режим за грађане Русије

RUSIJA ĆE ODMAH OŠTRO ODGOVORITI! EU pooštrila vizni režim za građane Rusije

31 avgusta 2022

Rusija će oštro odgovoriti na pritisak zapada, ali ne na svoju štetu, saopštio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Korak po korakom, pojačavajući nezakoniti pritisak na nas i druge zemlje, pripremajući osmi paket sankcija protiv nas, Zapad podriva sve temelje svetskog poretka koji je počivao na principima globalizacije koje je promovisao sam Zapad. Otvoreno tržište, slobodno preduzetništvo, fer konkurencija, pretpostavka nevinosti – sve je to preko noći precrtano. Odgovorićemo oštro, ali ne na našu štetu“, rekao je Lavrov, govoreći na obrazovnom maratonu „Znanje“.Kako je istakao, u Evropi se već čuju glasovi razuma o spremnosti da izađu u susret Rusiji, ali se ne mogu isključiti novi hirovi.

Istovremeno je poručio da princip reciprociteta niko nije ukinuo niti će ukinuti.

„Kada se uvode nezakonite sankcije, mi delujemo u nekoliko pravaca. Prvo, odgovaramo recipročno, ali ne nepromišljeno, kao što to u većini slučajeva rade naše zapadne kolege, kada im sankcije koje uvode protiv nas štete mnogo više nego nama. Mi to radimo tako da ne pucamo sebi u nogu, da ne štetimo sebi“, objasnio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je skrenuo pažnju na to da Rusija takođe mobiliše zemlje koje se pridržavaju principa međunarodnog prava kako bi se suprotstavili takvim akcijama.

„Već sam pomenuo formiranu Grupu prijatelja za zaštitu Povelje UN. Među izjavama i praktičnim koracima koje je veće preduzela je tema suprotstavljanja jednostranim sankcijama. Na našu inicijativu u okviru UN je već na univerzalnoj osnovi utemeljena pozicija specijalnog izvestioca za suprotstavljanje jednostranim merama“, saopštio je Lavrov.

POOŠTREN VIZNI REŽIM

Zemlje EU postigle politički dogovor o suspenziji sporazuma o viznim olakšicama sa Rusijom, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

„Doneli smo političku odluku o potpunoj suspenziji sporazuma (o viznim olakšicama između Rusije i Evropske unije). To znači da će se značajno smanjiti broj izdatih viza, teže i duže će se dobijati vize“, rekao je on i istakao da je reč o „panevropskom pristupu koji će sprečiti kupovinu viza“ za Ruse.

Prema rečima Borelja, EU od sredine jula beleži ozbiljan priliv ruskih građana u susedne zemlje, što „ugrožava bezbednost ovih država“.

Zemlje EU su se složile oko potrebe izdavanja viza „određenim grupama Rusa“, rekao je šef ruske diplomatije.

On je saopštio da EU ne priznaje ruske pasoše koji su izdati u Donbasu, i na drugim oslobođenim teritorijama Ukrajine.

Sporazum o viznim olakšicama odnosi se na: diplomatske delegacije, vozače, mašinovođe, novinare, naučnike, sportiste itd.

KOMENTARIJedan komentar

  1. VUK says:

    izgleda da suicidna eu nebira sredstva kako da se samoubije xaaxaxa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *