Rusija će podržati odluku Krima da im se pridruži

Rusija će podržati odluku Krima da im se pridruži

7 marta 2014

russia-flag-double-eagleSavet Federacije će podržati odluku da se Krim pridruži Rusiji ako ljudi glasaju za to na referendumu. Ovo je rekla danas, predsednik gornjeg doma ruskog parlamenta, Valentina Matvienko na sastanku sa delegacijom Vrhovnog saveta Krima.

„Pravo naroda na samoopredeljenje niko ne može osporiti“ – rekla je ona. U ovom govoru Matvienko je naglasila da je ovo međunarodna praksa, i podsetila na referendum u Škotskoj.

Ona je takođe izrazila uverenje da između Rusije i Ukrajine nikada neće biti rata. „To je potpuna besmislica da oni kažu da će narod Ukrajine ići u rat sa Rusijom. Nikada i nijedan rat neće biti između naših bratskih naroda “ – reklao je Matvienko.

Ranije, je održan sastanak predstavnika Vrhovnog saveta Krima sa članovima Donjeg doma ruskog parlamenta. Državna duma je obećala da će odmah preduzeti sve neophodne korake i odluke da se građanima Krima da ju sva prava Rusa, ako građani republike na referendumu budu glasali za ulazak Krima u Rusku Federaciju.

„Podrška Krima – jedan je od prioriteta poslanika Državne dume“ , – rekao je Sergej Nariškin, predsednik Državne dume. U Rusiji će podržati „slobodan i demokratski izbor naroda Krima i Sevastopolja“, rekao je on.

„Krim je bio i ostao istorijski, kulturni i duhovni neodvojivi deo naše velike ruske civilizacije“ – podsetio je zamenik predsednika Državne Dume i zamenik sekretara Generalnog saveta „Jedinstvene Rusije“ Sergej Železak. „Ja već mogu da kažem da je velika većina ruskih građana sa oduševljenjem i ponosom prihvatila odluke koje su preduzete u Vrhovnom savetu Krima “ , – rekao je on.

6. marta, Vrhovni savet Krima je odlučio da se pridruži Rusiju kao deo Ruske Federacije. Ovo pitanje će se staviti na referendum o statusu Krima, koji će biti održan 16. marta. Istog dana u Sevastopolju će održati referendum o pristupanju grada Ruskoj Federaciji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *