РУСИЈА ЋЕ ПОВОДОМ ДОНБАСА повући неочекиване потезе

RUSIJA ĆE POVODOM DONBASA povući neočekivane poteze

4 januara 2018

Piše: Andrej BABICKIJ

POSLEDNJA dva meseca 2017-te protekla su u Donbasu u očekivanju mogućeg velikog rata.

Četiri dana pre Nove godine je predsednik Donjecke Republike Aleksandar Zaharčenko ocenio da Ukrajinska armija može započeti ofanzivu velikih razmera kroz dve-tri nedelje.

Zaharčenkova procena se zasnivala na obaveštajno-izviđačkim podacima o koncentraciji ukrajinskih trupa i ratne tehnike na linijama razdvajanja i o postavljanju poljskih bolnica u pozadini. Jer, takve vojne bolnice „niču“ upravo dve nedelje uoči vojnih operacija.

Vojni vrh Donjecke Republike ipak ne plaši previše mogućnost da Ukrajinci „krenu“. Zaharčenko je izjavio da će napad biti ne prosto uspešno odbijen, nego i da će jedinice korpusa DNR protivnika odbaciti do granica biše Donjecke oblasti.

Kao što se zna, DNR trenutno kontroliše tek nešto više od trećine tog prostora. Zato i jeste pitanje: sa osloncem na koje resurse će DNR za dve trećine uvećati svoju teritoriju?

U Donjecku se već proizvodi oružje. Ne samo pištolji, automati i snajperske puške, nego i nedirigovane rakete velike razorne snage koje uništavaju sve živo na velikim površinama.

Biće da je Zaharčenko upravo ovo imao na umu kada je izjavio da Donjecka Republika raspolaže naoružanjem sposobnim da osujeti svaki napad Ukrajinske armije.

Ovome treba dodati i reči Vladimira Putina o vojno-milicijskim strukturama dveju donbaskih republika koje su u stanju da odbiju svaku spoljnu agresiju.

Moguće je da ovo treba shvatiti kao garantovanje pomoći koju će Rusija pružiti donbaskim državnim tvorevinama u slučaju napada sa strane Ukrajine.

Očekuje se da će Kijev pokušati da uoči izbora predsednika Rusije podrije reputaciju glavnog kandidata. Leševima Rusa, uz propagandu da su izginuli zato što ih je Rusija ostavila na cedilu.

Za to će biti dovoljno da ukrajinska artiljerija počne da tuče gradove i naselja Donbasa uz linije razdvajanja. Opozicija i Evropa će u tim trenucima glumiti glavne zaštitnike donbaskih Rusa i optuživati Putina da im nije pomogao.

Ovo se može sprečiti samo ako (Moskva) bude brža u vučenju poteza.

Zato pretpostavljam da će u januaru ili februaru biti preduzete neke mere koje će Petru Porošenku jasno staviti do znanja da mu je najpametnije da i ne pokušava da svoje uspehe u ubijanju sopstvenih građana podiže do nivoa genocida.

(Fakti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Pa, ako mu to do sada nije javljeno, mozda ne treba ni opamecivati ga. Porosenko prodaje svoje cokolade u Rusiji, bas ga briga za Ukrajinu, a za Ruse jos manje. Ocito je da se dobro kotira kod Putina, bas kao i Vucic.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *